Alternativní způsoby stravování (1. díl)

 

vegetables-1499905

Čím dál častěji se můžeme setkávat s lidmi, kteří vyznávají alternativní způsoby stravování- jedná se zejména o vynechání určitého druhu potravin nebo odlišného způsobu zpracování surovin. Mezi populární alternativní způsoby stravování se řadí vegetariánství, makrobiotika nebo raw strava.

Sto lidí, sto chutí

Který z typů alternativního stravování je z nutričního hlediska nejvhodnější? Jak se liší jednotlivé podskupiny vegetariánství?  Nebo jaké jsou pozitiva a negativa těchto výživových směrů? Odpovědi na tyto otázky se dočtete v dnešním článku.

Důvodů, proč se lidé rozhodnou stravovat odlišně je mnoho:

  • Kulturní- člověk žijící v zemi, kde se nejí určitá potravina, tento návyk automaticky přebírá
  • Etické- člověk, který nesouhlasí se zabíjením zvířat se rozhodl přijímat živiny zejména z rostlinné stravy
  • Náboženské- člověk je ve filosofické nebo náboženské skupině, která odmítá a zakazuje konzumaci určitých potravin
  • Ekonomické- člověk, který je ve finanční tísni jednoduše nemá peníze na to, aby konzumoval například maso
  • Chuťové- jak se říká sto lidí, sto chutí, někomu maso nechutná, tím pádem jej nezařazuje do jídelníčku

Společným znakem všech vegetariánů je odmítání masa. Dělí se ale do dalších podskupin, kdy se rozlišuje, do jaké míry jsou odmítány další živočišné produkty.

Vegetariánství

veget

Jako vegetarián je označován člověk, který nekonzumuje maso a masné produkty včetně sádla nebo želatiny. Stručně řečeno, nejedí nic, kvůli čemu je zvíře zabito. Při vyváženém jídelníčku je vegetariánství z hlediska výživy jeden z nejméně rizikových alternativních způsobu stravování.

Výhody

  • dostatek vlákniny
  • většinou konzumují stravu obsahující méně tuku a cholesterolu
  • dostatek vitamínů a minerálních látek  (některé vitamíny skupiny B, vit. C, vit. E, kyselina listová, hořčík, draslík)

Nevýhody

  • strava může být nedostatečná na některé stopové prvky jako je jód (ryby, plody moře) nebo železo (červené maso, ryby, drůbež)
  • při nevyváženém jídelníčku může dojít k sníženému příjmu vitamínu B12, který je obsažen zejména v živočišných potravinách (játra, maso, ryby) nebo droždí, vejcích nebo mléku

Veganství

vegan-1433237

Vegani odmítají všechny živočišné produkty- maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce a med. Zavrhují používání výrobků, při kterých bylo zvíře zabito (kožešiny, kosmetika testovaná na zvířatech) a nesouhlasí s rybařením, myslivostí nebo chováním zvířat v cirkusech či ZOO. Jako většina alternativních stylů stravování patří veganství k životní filosofii a tak jsou tyto výživová omezení zpravidla dlouhodobá. Při jednotvárném a špatně sestaveném jídelníčku je velká pravděpodobnost nedostatku některých minerálních látek, stopových prvků nebo vitamínů.

Výhody

  • nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu
  • vysoký obsah vlákniny (celozrnné pečivo, luštěniny) , vitamínu C (ovoce, zelenina), draslíku (banány, brambory, sušené ovoce, špenát) nebo kyseliny listové

Nevýhody

  • nedostatek B12, jódu (zařadit sušené mořské řasy), selenu (maso, ryby, vejce), omega 3 mastných kyselin, vápníku (mléko a mléčné výrobky) a železa
  •  nedostatečný příjem vitamínu B2 (mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, vejce), B6 (kuřecí a vepřové maso, ryby), B12 a D (když není dostatek slunečního záření)
  • nedostatek Ca (pokrýt potřebu vápníku bez mléka a mléčných výrobků je téměř nemožné)
  • vysoký obsah oxalátů (rebarbora, špenát, chřest), fytátů (obiloviny), kadmia (listová a kořenová zelenina, houby, mák, semínka, brambory…)

Semivegetariánství

vegetables-320131

Někteří vegetariáni nepovažují tento typ za vegetariánství, často je označován jako pseudo vegetariánství. Je dovoleno jíst ryby a drůbež, mléko a mléčné výrobky i vejce. Jediné, co tito lidé odmítají, jsou tmavé druhy masa a samozřejmě uzeniny. Při pestrém a vyváženém jídelníčku může působit semivegetariánství preventivně proti některým onemocněním jako jsou třeba nemoci kardiovaskulárního systému.

Výhody

  • živočišné bílkoviny jsou zastoupeny (vejce, mléko, ryby a drůbež)
  • z hlediska výživy optimální výživa

Nevýhody

  • zde může být nižší příjem železa (bílé maso jej obsahuje méně než tmavé)

Mezi další odvětví vegetariánství patří ovovegetariánství (nejedí maso, mléko, ryby ale jedí vejce) a laktovegetariánství (nejedí maso, ryby, vejce, ale jedí mléko a mléčné výrobky).

 

Makrobiotika

agriculture-315511

Jeden z největších propagátorů makrobiotiky byl Michio Kushi který tvrdil, že makrobiotika léčí některá závažná onemocnění, tyto tvrzení ale nemají žádné vědecké opodstatnění. Řídí se dvěma principy JIN a JANG, které musí být v rovnováze JIN je síla, která zaručuje, že organismus roste a střádá energii a JANG  určuje, jak má organismus růst. Hlavní součást stravy tvoří celozrnné obiloviny, čerstvá zelenina, luštěniny, řasy, sója. V malém množství ovoce, ryby nebo plody moře. Makrobiotici odmítají cukr, kávu, alkohol, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a také některé druhy ovoce a zeleniny.


Výhody

  • makrobiotická strava může být krátkodobým zpestřením našeho jídelníčku

Nevýhody

  • nedostatek vitamínů B2, B12, D, vápníku, železa u rizikových skupin – děti, těhotné a kojící ženy

 

 

Raw strava

raw 2

Při tzv. syrové nebo živé stravě se klade snaha o co nejšetrnější úpravu tak, aby bylo zachováno co nejvíce vitamínů, stopových prvků, enzymů a minerálních látek. Potraviny se jedí syrové či čerstvé, a nebo ohřáté či usušené do 42-45 °C. Do raw jídelníčku patří bezesporu čerstvá zelenina a ovoce, naklíčené luštěniny, naklíčená semínka nebo obiloviny. Jídla se dají připravit kombinací ze syrových vajec, ryby nebo nehomogenizovaného a nepasterizovaného mléka. Dlouhodobě je tento alternativní směr stravování z hlediska výživy neplnohodnotný a nedostačující.

Výhody

  • dostatek vlákniny, minerálních látek (draslík, hořčík) a některých vitamínů (kyselina listová)
  • obecně nižší obsah cholesterolu a sodíku, trans mastných kyselin
  • Vhodné zařadit jako zpěstření jídelníčku

Nevýhody

  • dlouhodobě energeticky neplnohodnotná výživa
  • riziko nedostatku bílkovin nebo vápníku
  • snížené množství až nedostatek vitamínů jako například vitamín B12

 

 

Facebook Comments