Avokádo je výborné nejen při hubnutí

Víte o tom, že avokádo patří mezi nejkaloričtější ovoce? Přesto byste ho při hubnutí měli zařadit do svého jídelníčku. Obsahuje totiž nenasycené tuky, které se v těle neukládají ve formě tukových polštářků. Rychle Vás zasytí a pocit hladu se dostaví až později. Kromě toho snižuje hladinu inzulínu, zrychluje metabolismus a spalování tuků což je při hubnutí obrovské plus.
V dnešní době lidé zařazují do svého jídelníčku mnohé superpotraviny, které předtím nikdy nekonzumovali. Nicméně, člověk se stále více a více zajímá o své zdraví a postavu. Proto pokud patříte mezi vyznavače zdravého životního stylu, avokádo je další ze superpotravin, kterou byste měli do svého zdravého jídelníčku zařadit.793672848_6d26265c4d_o (1)Co to avokádo je?

Avokádo je plod, připomínající tvarem hrušku a je získáván ze stromu Persea americana, který je původem z Mexika a Střední Ameriky. Aztékové ho také nazývali „ovocem plodnosti“.
Pokud jste ho ještě nikdy nevyzkoušeli dávejte si při koupi avokáda pozor na to, aby bylo dostatečně zralé. Pokud cítíte, že je avokádo tvrdé jako skála je ještě nedozrálé. Odložte ho na pár dní, ať dozraje a pak ho zkonzumujte. Příliš měkké avokádo naopak může znamenat, že je přezrálé nebo shnilé.
I přesto, že je avokádo ovoce nemá sladkou chuť nebo výraznou vůni proto je ideální přidávat jej do různých pokrmů. Má úžasnou krémovou konzistenci a je bohatě využíván především v Mexické kuchyni.

Postup jako oloupat avokádo:

-Rozřežte podélně avokádo kolem pecky
-Opačným krouživým pohybem od sebe oddělte dvě poloviny
-Pecku vyberte nožíkem nebo lžičkou
-Půlku můžete ještě prořezat na čtvrtky
-Nakonec slupku stáhněte, jako když loupete banán

VÝHODY AVOKÁDA

-Velké množství živin – vitamín K, C, B5, B6, E, kyselina listová, antioxidanty, karotenoidy, fytosteroly, flavonoidy … Kromě toho obsahuje vysoké množství draslíku (více než banán) a pomáhá tak udržovat správnou hladinu krevního tlaku.

-Vláknina – Tvoří zhruba 7% hmotnosti avokáda a přispívá k rychlému pocitu nasycení.

-Podporuje zdraví očí – díky tomu, že obsahuje látky Lutein a Zeaxantin

-Prevence rakoviny – díky protizánětlivým a antioxidačním účinkem

-Nízký obsah cukrů – díky tomu má nízký glykemický index a proto je vhodný při hubnutí a pro diabetiky.

-Má protizánětlivé účinky – může pomoci při revmatismu nebo osteoartritidě.

-Výborná potravina v kuchyni – vyzkoušejte recepty Mexické kuchyně


Na závěr máme pro Vás tip na výbornou avokádovou pomazánku „Guacamole“

Existují různé recepty na její přípravu, máme pro Vás ten ověřený a nejlepší.

Potřebujete:5549243535_0dee5a8499_z
-4 Zralé avokáda
-2 Rajčata
-1 Cibuli
-1-3 Čerstvé chili papričky
-2 Stroužky česneku
-50g Čerstvého koriandru
-Olivový olej
-Sůl A pepř

Postup přípravy:
Oloupané avokáda zbavené pecky rozmačkejte vidličkou nebo jen nakrájejte na menší kousky. Rajčata, cibuli a česnek nakrájejte na drobné kostičky, z chili papriček odstraňte semínka a najemno jich nasekejte. Koriandr pokrájejte na hrubší kousky. Do mixéru vložte avokáda, nakrájenou cibuli, česnek, chili papričky a koriandr. Přidejte lžičku olivového oleje, trošku soli a pepře. Jemně rozmixujte, ne moc! Na závěr přidejte rajčata a promíchejte pouze vařečkou.

Přejeme Vám dobrou chuť! :)

Facebook Comments