Bezlepkové recepty, které musíte zkusit

Bramborový chléb

425893026_e1dbad47e7_b

Chcete vyzkoušet neokoukaný recept na bezlepkový chléb? Co takhle zkusit tento recept na chléb, který bude díky bramborám krásně vláčný?

TIP: Přidejte do chleba vaše oblíbená semínka (lněná, slunečnicová) nebo pár nadrcených vlašských ořechů.

Na přípravu chleba potřebujeme:

  • 42 g droždí
  • 5 g cukru
  • 150 g vlažné vody (možno i podmáslí)
  • 200 g uvařených moučných brambor
  • 500 g bezlepkové mouky (např. Jizerka)
  • 5 g soli
  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje

Postup:

– Droždí rozdrobíme do vlažné vody nebo podmáslí, přidáme cukr a necháme 10-15 min odpočívat.
– Oloupané brambory nastrouháme na jemno a přidáme k mouce se solí.
– Zapracujeme společně s vodou, olejem a směsí z podmáslí (nebo vlažné vody).
– Hladké těsto vložíme do formy na chléb (například silikonové) a necháme 45 min vykynout.
– Po vykynutí pečeme při 225 °C asi 1 hodinu.
– Poté vyklopíme z formy a necháme vychladnout.


Pohanková kaše s chia semínky

16283462916_207b736cbe_k

Nestíháte ráno snídat? Vyzkoušejte náš tip na rychlou snídani, kterou budete mít během pár minut hotovou.

TIP: Připravte si kaši o něco řidší- chia semínka vážou vodu a v kaši nabobtnají. Mléko nebo vodu lze nahradit sojovým nebo rýžovým nápojem a obohatit o kousky vašeho oblíbeného ovoce.

Na přípravu jedné porce potřebujeme:

Postup:

– Do horkého mléka nebo vody vmícháme instantní pohankovou kaši.
– Osladíme medem a přidáme chia semínka.


 

Bezlepkové lasagne

4990828127_407c8a4b6d_b

Také míváte chuť na tolik oblíbené lasagne, které si ale nemůžete v restauracích běžně objednat? Nezoufejte! Máme pro Vás recept na bezlepkové lasagne, které nyní zakoupíte na pilulka.cz za skvělou cenu.

Na přípravu omáčky potřebujeme:

  • 10 g řepkového oleje
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 g loupaných rajčat
  • 1 kus mrkve
  • 5 lžic červeného vína
  • sůl
  • pepř
  • čerstvou bazalku

Na přípravu bešamelu potřebujeme:

  • 50 g másla
  • 50 g bezlepkové mouky (např. Jizerka)
  • 600 ml mléka
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • 1 bobkový list
  • 1 malou cibuli
  • 3 hrebíčky

+ 1 balení 250 g lasagní

+ 100 g sýru (chedar)

Postup:

– Na oleji restujeme 5 minut cibuli nasekanou na jemno, poté přidáme nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek a ještě 2 min restujeme.
– Poté přidáme mleté maso a loupaná krájená rajčata a podlijeme červeným vínem. Nakonec přidáme koření a dusíme asi 30 minut. Mezitím co se masová směs dusí, připravíme si bešamelovou omáčku.
– Zavaříme mléko, do kterého vložíme bobkový list a celou cibuli, do které jsme napíchli hřebíček. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme bezlepkovou mouku a minutu mícháme. – Poté opatrně přiléváme mléko (které jsme scedili) a celou dobu mícháme, aby se nám omáčka nepřipálila.
– Do hladké omáčky nastrouháme muškátový oříšek.
– Lasagne povaříme ve vroucí vodě 5 minut a poté je vyjmeme z vody a zchladíme (lasagne vyjměte opatrně, aby se nepotrhaly).
– Dno pekáčku nebo plechu potřeme bešamelovou omáčkou, kterou pokryjeme bezlepkovými lasagnemi a přidáme masovou směs. Takto vrstvíme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience- poslední vrstvu budou tvořit lasagne, masová směr a bešamel, který posypeme tvrdým sýrem.
– Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 35-40 minut.

Dobrou chuť!

Facebook Comments
| Štítky: , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.