Bezlepkový cheesecake s jahodami

Přestože sladká jídla a dezerty nemám příliš v oblibě, rozhodla jsem se vyzkoušet svůj první bezlepkový cheesecake. Jeho příprava byla jednoduchá a musím říct, že na pár drobností (které při příštím pečení vychytám) se cheesecake povedl. 

IMG_4989

Co budeme potřebovat?

Na korpus:IMG_4996

  • 240 g bezlepkových sušenek (já použila Nutrifree sušenky s brusinkami)
  • 100 g másla

Na náplň:

  • 3 vejce velikosti M
  • 2 vaničky nízkotučného tvarohu
  • 1 balení ricotty
  • 1 balení čerstvého sýra á 125 g
  • 1 balení vanilkového cukru
  • kůru z jednoho citrónu
  • šťávu z poloviny citrónu
  • 2 lžíce medu

Na ozdobu:

  • 2 lžíce jahodového džemu nebo marmelády
  • cca 15 větších jahod

IMG_4997

Jak na to?

  1. Nejprve si vytvoříme korpus- sušenky rozdrtíme v mixéru nebo vložíme do sáčku a použijeme paličku na maso či váleček.
  2. Do rozemletých sušenek přidáme změklé máslo a směs vypracujeme. Sušenky by neměly plavat v tuku, měly by být máslem pouze obalené.
  3. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a strany vymažeme máslem, aby se sýrový krém nepřipekl.
  4. Připravenou směs poklademe na dno formy a utlačíme. Na 10 minut vložíme do trouby, která je rozehřátá na 200°C a připravíme si krém.
  5. Nejprve vyšleháme tvaroh s citrónovou šťávou, citrónem, vanilkovým cukrem a 1 vejcem. Poté postupně přidáváme med, ricottu a další vejce.
  6. Po 10 minutách vytáhneme korpus z trouby, a naplníme jej vyšlehaným krémem.
  7. Vložíme zpět do trouby a pečeme 20 minut na 200°C. Poté teplotu stáhneme na polovinu a pečeme dalších 40 minut.
  8. Po upečení vypneme troubu, pootevřeme ji a a necháme dort pomalu chladnout.
  9. Většinu jahod nakrájíme na plátky, které na závěr poklademe na dort. Několik jahod si nakrájíme na malé kousky, které vložíme do hrnce s marmeládou a třemi lžícemi vody.
  10. Celou směs necháme projít varem, až vznikne ovocná omáčka, kterou natřeme na vychladlý dort.
  11. Poklademe jahodami a můžeme podávat.


IMG_4999

| Štítky: , , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *