Cholesterol- tichý zabiják

Cholesterol je látka tukové povahy, která se nachází v každé buňce našeho těla. Optimální hladinu cholesterolu ovlivňuje zejména pestrá a vyvážená strava. Jaká ale je, ta optimální hladina cholesterolu? A co dělat při její zvýšené hladině? Odpovědi na tyto otázky naleznete v dnešním článku.

heart-1222517_1280

Co je to cholesterol? 

Jak již bylo řečeno, cholesterol je součástí každé buňky a některých hormonů lidského těla. je nezbytný pro tvorbu vitamínu D, buněčných membrán a také při trávení tuků. Na druhou stranu se ale nemá nic přehánět- jeho nadbytek může mít za následek srdeční infarkt nebo další závažné nemoci srdečně cévního systému.
HDL a LDL cholesterol

Rozlišujeme dva typy cholesterolu- LDL neboli „zlý“a HDL neboli „hodný“. Jedná se o tzv. přenašeče cholesterolu v našem těle. LDL („zlý“) cholesterol přivádí cholesterol z krve do okolních tkání a částečně odvádí cholesterol zpět do jater. Zatímco HDL cholesterol („hodný“) odvádí přebytečný cholesterol přímo do jater, kde je metabolizován.

Jaká hladina cholesterolu je normální?

  1. Hladina celkového cholesterolu by neměla přesáhnout 5 mmol / 1 litr krve. Důležité je také hlídat hodnoty triglyceridů, HDL a LDL cholesterolu.
  2. Hodnota HDL cholesterolu by měla být vyšší než 1 mmol / 1 litr 3.
  3. Hodnota LDL cholesterolu by měla být do 3 mmol / 1 litr 2.
  4. Hodnota triglyceridů (tuků v krvi) by neměla překročit hladinu 1,7 mmol / 1 litr krve.

dumbbell-2243146_1280Co ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi?

Hladinu cholesterolu a triglyceridů ovlivňuje několik faktorů. Bezesporu sem patří například věk, pohlaví či genetiky- tyto faktory bohužel nelze ovlivnit. Co ale můžeme změnit je naše životospráva- náš jídelníček, kouření, pohybová aktivita a případně redukce hmotnosti.

 

Tipy na zdravý a vyvážený jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu almond-1850615_1280

  • Příjem cholesterolu ze stravy by neměl překročit 200- 300 mg.
  • Vyhněte se špatným (nasyceným) tukům, které najdete v uzeninách, tučném masu, plnotučných mléčných výrobcích (sýry, jogurty), másle, sádle, slanině, palmovém a kokosovém tuku, sladkých koláčcích a čokoládách.
  • Do jídelníčku naopak zařaďte tuky zdravé (nenasycené), které najdeme v rostlinných, nejlépe jednodruhových olejích- řepkový, olivový, slunečnicový olej, kvalitní margaríny, ořechy, semínka, sladkovodní i mořské ryby (nebojte se zařadit ty tučné).
  • Při přípravě jídel vynechejte smažení a naopak upřednostňujte vaření, dušení nebo pečení (bez přítomnosti nasycených tuků viz výše).
  • Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu, které pomáhají udržovat optimální hladinu cholesterolu. Jsou to celozrnné výrobky jako pečivo, těstoviny, rýže, luštěniny, ovoce nebo zelenina.
  • Z masa preferujte libové druhy- hovězí, vepřové, kuřecí, králičí. Ryby si naopak můžete dopřát i ty tučné. Při výběru uzenin sáhněte po vysokoprocentních šunkách, u kterých hlídejte obsah soli.
  • Pravidelné cvičení zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu, který chrání naše cévy, dále pomáhá snižovat krevní tlak a příznivě ovlivňuje látkovou přeměnu cukrů. 

heartbeat-163709_1280

Facebook Comments