Diagnóza CELIAKIE – odpovědi na nejčastější otázky

Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, kdy po požití potraviny obsahující lepek dochází k zánětu. Celiak se tak musí navždy rozloučit s obilovinami, které onen lepek obsahují. Pokud vám, nebo někomu blízkému z vašeho okolí byla celiakie diagnostikována, nezoufejte. Dnešní článek vám pomůže zorientovat se nejen v potravinách, ale i osvojit si nové návyky, které s bezlepkovou dietou souvisí. 

 

banner-1090829_1280

Správná edukace

Správné vysvětlení zásad bezlepkové diety je pro nově diagnostikovaného celiaka naprosto zásadní. Čím více informací vám sdělí lékař v gastroenterologické poradně, tím lépe – zdůraznit by měl nejen pozitiva dodržování bezlepkové diety, ale také to, co se s vašim tělem stane, když budete dietu porušovat. Cokoliv vám ohledně vaší nemoci nebude jasné – ptejte se svého lékaře! Informace jsou volně dostupné také na internetu, dejte ale pozor, aby byl zdroj důvěryhodný a informace byly přesné a pravdivé.

Příspěvky od pojišťovny

money-2180330_1280S bezlepkovou stravou přichází nejen změna ve stravování, ale mnohdy také větší zásah do vaší peněženky. Bezlepkové pečivo, mouky, ale i těstoviny jsou několikanásobně dražší – 1 kilo bezlepkové mouky stojí okolo 100 Kč (odvíjí se od výrobce), zatímco stejné množství klasické hladké nebo polohrubé mouky seženete v obchodech do dvacetikoruny. Stejně tak to je i s pečivem – cena bezlepkového chleba, housek či baget se pohybuje až pětinásobně dráž. Informujte se u své zdravotní pojišťovny, zda nabízí příspěvky na bezlepkovou dietu a v jaké výši. Nečekejte ovšem velkou finanční podporu, většinou se částky pohybují okolo 3 000 Kč ročně. Na druhou stranu, každé ulehčení přijde vhod – příspěvky můžete mnohdy využít nejen na bezlepkové potraviny, ale také na domácí pekárnu nebo ozdravné pobyty. Bezlepkové výrobky můžete zakoupit také zde v naší internetové lékárně.

Čtěte etiketygluten-free-1218048_1280

Jakmile si osvojíte zásady bezlepkové diety, je potřeba se umět správně zorientovat v obchodech. Většinu potravin budete muset vzít v obchodě do ruky a přečíst si její složení. Někteří výrobci uvádí na obalech jasně, že se jedná o bezlepkovou potravinu (symbol přeškrtnutého klasu), u jiných budete muset studovat obaly. Připravte se na to, že ze začátku budou nákupy trvat déle, rozhodně ale výběr potravin nepodceňujte. Víte, že lepek se mnohdy nachází i v jogurtech, šunce, sladkostech nebo pomazánkách?

Bezlepkové pečivo

Jak už bylo zmíněno, bezlepkové pečivo je dražší než to, které jste byli zvyklí kupovat dříve. Pokud vám to čas dovolí, naučte se upéct domácí bezlepkový chléb. Finančně vás vyjde levněji! Inspiraci můžete hledat v bezlepkových kuchařkách, na internetu, nebo třeba zde, v jednom z předchozích článků. Bezlepkové mouka má trošku jiné vlastnosti než ta s lepkem, a tak nezoufejte, když se vám chléb ze začátku nepodaří tak, jak byste si představovali. Stačí jen trošku cviku.

Stravování ve školce/škole

V dnešní době už nemusí být problém najít školu nebo školu, ve které nabízejí jedno jídlo, kterénursery-2114173_1280 neobsahuje lepek. Záleží ovšem na tom, zda bydlíte ve velkém městě, nebo na vesnici. Kuchaři musejí mít oddělené prostory na přípravu bezlepkového jídla, a tak se tomu mnohdy vyhýbají, nebo jim to prostory neumožňují. Pokud vám nebudou moci vyjít vstříc s vařením, informujte se, zda si dítě může přinést doma připravené jídlo. Po domluvě je někdy možné dítěti alespoň hotové jídlo ohřát a nemusí na teplou stravu čekat do večera.

Cestování a celiakie

Pokud se chystáte vyrazit na dovolenou, nemějte obavy. V dnešní době je celiakie v povědomí, a i v restauracích (jak českých, tak zahraničních) jsou uvedeny alergeny. A pokud ne, personál restaurace vám je sdělí a poradí s výběrem jídla. I na jídelníčcích bývá uvedeno, zda se jedná o bezlepkové jídlo (opět symbol přeškrtnutého klasu). Vyrazíte-li do zahraničí, máte možnost vyzkoušet potraviny, které u nás neseženete. V Itálii či Rakousku se „gluten free“ výrobky běžně prodávají v supermarketech, ale i například v lékárnách.

Nejste na to sami

V České republice je spoustu organizací, které se zabývají poradenstvím týkající se bezlepkové diety a celiakie. Minimálně jednou ročně jsou pořádány veletrhy bezlepkových výrobků a odborných seminářů, a to buď ze strany již zmíněných organizací, tak ze strany výrobců bezlepkových produktů.

Více o bezlepkové dietě a celiakii se můžete dočíst v tomto článku, který vznikl k příležitosti mezinárodního dne celiakie, nebo v článku Celiakie – když vám dieta zachrání život

Facebook Comments
| Štítky: , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.