Diety, které zachraňují život

Slovo DIETA v nás většinou evokuje pocit hladu a omezování se v jídle. Ve skutečnosti se ovšem slovo dieta definuje jako účelově řízený příjem potravin a tekutin, který může ve spoustě případech zachránit život nebo radikálně zlepšit zdravotní stav pacienta. V nemocnici diety předepisuje vždy lékař a nutriční terapeut má za úkol vysvětlit pacientovi, které potraviny jsou doporučené a jakým se má raději vyhnout. O některých dietách, které mohou výrazně zlepšit náš zdravotní stav, se dočtete v dnešním článku.

Bezlepková dieta

Kdy se dieta indikuje?
Tato strava je podávána u pacientů s onemocněním celiakie, pro které je dieta jednou možnou léčbou. Dále při primárním malabsorpčním syndromu (stav, při kterém dochází k poruchám trávení nebo vstřebávání živin), a po rozsáhlých operacích na tenkém střevě.

Zásady diety:
Po konzumaci potraviny, která obsahuje lepek, dochází ke změnám na sliznici tenkého střeva. Ta se postupem času vyhladí a nedochází ke vstřebávání živin.

Vhodné potraviny:

  • všechny duhy masa, bezlepkové uzeniny
  • mléko, mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, jogurtová mléka,sýry)
  • vejce
  • všechny druhy luštěnin
  • všechny druhhy ovoce a zeleniny
  • dále med, cukr, bylinky a čaj
  • rýže, brambory, amarant, pohanka, jáhly, quinoa, kukuřice
  • vhodné jsou i všechny druhy tuků (olej, máslo, sádlo, lůj), ořechy a semínka

Nevhodné potraviny:

Obiloviny – pšenice, oves, ječmen, žito a potraviny, ve kterých jsou tyto druhy obilovin obsaženy:

  • pečivo, koláče, knedlíky, těstoviny, tortily, pizza, strouhanka
  • vločky (ovesné), kroupy, krupky nebo krupice
  • různé rostlinné náhražky masa jako například maso robi či seitan, které jsou vyráběny z obilovin, nejčastěji pšenice
  •  z nápojů jsou to kávoviny- bílá káva, Melta, z alkoholu především pivo, které je vyrobeno z obilného sladu
  • salámy, šunky, paštiky a další výrobky z masa, které jsou zahuštěné moukou

 

tape-403593_1280Diabetická dieta

Kdy se dieta indikuje?
Podává se při onemocnění Diabetes Mellitus – cukrovce. V základním složení je určena diabetikům středního a vyššího věku. Dieta č.9 je vhodná i pro nemocné s hyperlipoproteinemií IV., III. a V. typu. Je vhodné ji podávat i pacientům po resekci žaludku, jímž kolísání glykémie vyvolává obtíže.

Zásady diety:
Diabetická dieta je základní léčebnou metodou u všech diabetiků. Je to dieta energeticky limitovaná s nutností odvažování veškerých potravin Jejím hlavním rysem je dodržování přesného denního množství sacharidů, jež je proti běžné stravě snížené. Strava je rozdělena do šesti denních dávek z důvodu zabezpečení rovnoměrného příjmu sacharidů. Dieta musí být dostatečně pestrá a biologicky plnohodnotná.

Vhodné potraviny:

  • maso- Především netučné hovězí, libové vepřové z kýty, telecí, kuře, bílé maso z krůty, králík, rybí filé, kapr, pstruh, uzenin je vhodná kvalitní vysokoprocentní šunka
  • mléko a mléčné výrobky- zařazujeme mléko a mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku a bez obsahu cukru !!Dále i méně tučné zakysané mléčné výrobky.
  • zelenina- je zásadní složka jídelníčku, zařazujeme denně všechny druhy
  • ovoce – všechny druhy, u ovoce je potřeba odměřit množství a primárně vybírat méně sladké druhy
  • brambory a bramborová kaše, těstoviny, rýže, luštěniny

Nevhodné potraviny:

  • tučné druhy masa, uzeniny s vyšším obsahem tuku (trvanlivé salámy, paštiky, zabijačkové pochoutky apod.)
  • živočišné tuky ve větším množství
  • tučné mléčné výrobky
  • cukr a veškeré potraviny a pokrmy cukr obsahující
  • alkohol

 

Šetřící dietatape-403590_1280

Kdy se dieta indikuje?
Dieta se podává při chorobách trávicího ústrojí s dlouhodobým průběhem, které nevyžadují změny v energetickém příjmu. Dále se předepisuje při vředové chorobě, při obtížích po resekci žaludku, ale i při chronických chorobách žlučníku a slinivky břišní v klidovém období. Velmi často se indikuje i při chronických chorobách jaterních a při zánětech tenkého a tlustého střeva, pokud nemocní nemají průjmy. Rovněž při některých horečnatých onemocněních a po infarktu myokardu.

Zásady diety:

Dietu je možné doporučit dlouhodobě, jelikož je energeticky dostatečná, pestrá a lehce stravitelná. Jelikož se jedná o šetřící dietu, vynechává se ostré a výrazné koření, smažení nebo opékání (zamezuje se tvorbě kůrek). Dbá se zejména na dobrou stravitelnost jídla.

Vhodné potraviny:

  • maso- Především netučné hovězí, libové vepřové z kýty, telecí, kuře, bílé maso z krůty, králík, rybí filé, kapr, pstruh, uzenin je vhodná kvalitní vysokoprocentní šunka
  • mléko a mléčné výrobky- mléko, jogurty, tvarohové sýry, tvrdé sýry (eidam)
  • vejce – v lehce stravitelné formě
  • zelenina- mrkev, celer, petržel, špenát, malé množství květáku, hrášku a mladé brukve, hlávkový salát, fazolka, cuketa, chřest, červená řepa, rajská šťáva a protlak, meloun bez pecek
  • ovoce – čerstvá vyzrálá jablka, banány, citrusové ovoce, meruňky, broskve, třešně, blumy, vyzrálé švestky. Ovoce se slupkou podáváme raději ve formě kompotů.
  • brambory a bramborová kaše, těstoviny, rýže

Nevhodné potraviny:

  • tučná, smažená a uzená, nakládaná, uzeniny kromě uvedených, husa, kachna, zvěřina
  • zelenina – kapusta, zelí, papriky, rajčata, okurky, křen, česnek, ředkvičky, tvrdá a dřevnatá zelenina
  • ovoce- rybíz, angrešt, ananas, kiwi, rebarbora, hrušky, hroznové víno, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny
  • čerstvé pečivo, pečivo z kynutého těsta, listové těsto, kynuté knedlíky a moučníky smažené, včetně moučníků s tučnými krémy, chléb
  • veškeré alkoholické nápoje, zrnková káva, silné kakao, čokoláda, minerální vody, které obsahují C02, nápoje příliš studené nebo příliš horké.

 

tape-403595_1280Bezezbytková dieta

Kdy se dieta indikuje?
Dieta se podává pacientům po akutních průjmových stavech, při chronických průjmových onemocněních všeho druhu, pokud nevyžadují zvláštní dietu. Při syndromu dráždivého tračníku v období průjmů, při funkčních průjmech, chronických zánětech střeva, průjmech po lécích, při malabsorpčních stavech, které si nežádají zvláštní dietu. Dále u ulcerozní colitidy, Crohnově chorobě a ve stavu dekompenzace. Podává se také na určitou dobu po resekci střev se stomií.

Zásady diety:
Jedná se o dietu, která je energeticky dostatečná, má pouze snížený obsah tuků. Co je ale pro tuto dietu zcela specifické, je snížený příjem vlákniny, která dráždí střevo. Dieta má šetřící charakter, a tudíž se pokrmy připravují bez výrazného koření a přepalovaných tuků. Mezi doporučované technologické úpravy patří vaření, dušení nebo zapékání – důležité je, aby se při přípravě netvořila kůrka. Doporučuje se také vynechat mléko.

Vhodné potraviny:

  • libové druhy masa, kvalitní vysokoprocentní šunka
  • tvarohové sýry
  • vejce – v lehce stravitelné podobě
  • zelenina – Vhodná je zejména mrkev vařená ve formě pyré, mrkvová šťáva, rajčatová šťáva nebo rajský protlak, dále dušený špenátový protlak, hlávkový salát
  • ovoce – jemně strouhané jablko, poté ovocné přesnídávky, šťávy nebo pyré
  • brambory a bramborová kaše, těstoviny, rýže

Nevhodné potraviny:

  • tučné a smažené maso a výrobky z něj
  • čerstvé kynuté pečivo, tučná těsta- např. linecké nebo listové těsto
  • alkoholické nápoje, káva, kakao, sycené vody
  • ovoce a zelenina- všechny ostatní druhy mimo výše uvedené (v některých případech individuální- možná konzultace s lékařem)
Facebook Comments