Dítě není malý dospělý aneb jak na výživu dětí

Každý rodič chce už od narození pro své dítě to nejlepší a tak nejednu maminku zajímá, jaké jsou názory odborníků na dětskou stravu. Že je pro miminko nejvhodnější kojení, se ví dlouhou dobu. Dnes se zaměříme zejména na stravu větších dětí a tolik důležité stravovací návyky, které si s sebou děti ponesou celý svůj život.

community-150124_1280

Správné stravovací návyky se děti učí už od malička. Ať si to uvědomujeme nebo ne, děti mají tendenci opakovat to, co vidí u svých rodičů. Když před nimi budete jíst nezdravé chipsy a smažená tučná jídla častěji než zeleninu, kterou jim budete nabízet, je velmi pravděpodobné, že nad ní ohrne nos. Důležité je tedy být dobrým vzorem a učit děti od malička zdravé, vyvážené a pestré stravě.

Výživa dětí předškolního věku (3-6 let)

V tomto období dítě rychle roste a proto je potřeba, aby bylo v jídelníčku dostatečně zastoupeno mléko a mléčné výrobky, které obsahují tolik důležitý vápník- mají pozitivní vliv na správný růst kostí. Polovinu dne se dítě stravuje ve školce- zajímejte se o to, jaký má jídelníček.

Jak správně sestavit jídelníček? dairy-1489124_1280
Zelenina– 3 porce denně (1 porce by měla mít 50-100g)
Ovoce– 2 porce denně (1 porce by měla mít 50-100g)
Mléko a mléčné výrobky– 2-3 porce denně (mléko: 150 ml, jogurt: 100-150 ml, sýry: 30 g)
Sacharidové potraviny– 4-5 porcí denně (celozrnné pečivo: 60 g, rýže, těstoviny-120 g ve vařeném stavu)
Maso– 1-2 porce denně (1 porce vařeného, dušeného nebo pečeného masa by měla mít asi 50-60g)
Tuk– 2-3 porce denně (máslo, kvalitní rostlinné jednodruhové oleje: 10g)

Výživa mladších školáků(7-10 let)boy-160168_1280
Po šestém roku dítěte nastává zlom v podobě povinné školní docházky. Postarejte se o správný start do nového dne v podobě kvalitní snídaně a připravujte se svými dětmi plnohodnotné svačiny (tím se dítě nejlépe naučí, co je správné a co ne). Pokud je ve školní jídelně možnost obědů z více jídel, dohlédněte na dobrý výběr.

Jak správně sestavit jídelníček? 
Podobné jako u dětí předškolního věku
Zelenina– 3 porce denně (1 porce by měla mít 50-100g)
Ovoce– 2 porce denně (1 porce by měla mít 50-100g)
Mléko a mléčné výrobky– 2-3 porce denně (mléko: 150 ml, jogurt: 150 ml, sýry: 30 g)
Sacharidové potraviny– 4-5 porcí denně (celozrnné pečivo: 60 g, rýže, těstoviny-120 g ve vařeném stavu)
Tuk– 2-3 porce denně (máslo, kvalitní rostlinné jednodruhové oleje: 10g)
Maso– 1-2 porce denně (1 porce vařeného, dušeného nebo pečeného masa by měla mít asi 60-70g)

Výživa starších školáků (11-15 let)

Během tohoto období začíná u dětí puberta a s ní spojené tělesné změny. Zejména u dívek se doporučuje zařazovat potraviny obsahující železo (maso, ryby, vnitřnosti, zelenina nebo obiloviny) a vitamíny skupiny B.
Viz článek: Vitamíny- víte, kde je najdeme a k čemu jsou dobré?

Jak správně sestavit jídelníček? 
Zelenina– 3-5 denních porcí (1 porce by měla mít asi 100g)
Ovoce– 2-4 denní porce (1 porce by měla mít asi 100g)
Mléko a mléčné výrobky– 2-3 porce denně (mléko: 250 ml, jogurt: 200 ml, sýry: 55 g)
Sacharidové potraviny– 3- 6 denní porcí (pečivo: 60 g, rýže, těstoviny- 125-150 g ve vařené stavu
Maso– 1-2 porce denně (1 porce vařeného, dušeného nebo pečeného masa by měla mít 100-120g)

heart-1480779_1280Obecná doporučení při výživě dětí

  • Připravujte rozmanitou a pestrou stravu, aby dítě vyzkoušelo co nejvíce chutí
  • Vařte z kvalitních potravin
  • Učte své dítě od malička přirozené chuti potravin (omezte solení a příliš sladká jídla nebo nápoje)
  • Dbejte na pravidelnost v jídle- dítě si tak zvykne na určitý stravovací řád
  • Rozložení jídla během dne by mělo vypadat následovně:
    Snídaně- 25%, dopolední svačina- 15%, oběd 30%, odpolední svačina- 10%, večeře- 20%
  • Nezapomínejme na pitný režim- dítě by denně mělo vypít v závislosti na pohybovou aktivitu a hmotnost mezi 1,5- 2,5 l tekutin (nejvhodnější je voda, dále ředěné 100% džusy, ovocné a bylinkové čaje)
| Štítky: , , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.