Éčka v potravinách

ÉČKA JSOU PRO MNOHO LIDÍ VELKÝM STRAŠÁKEM- JAKMILE JE VIDÍ UVEDENÉ NA ETIKETĚ VÝROBKU, ZHROZÍ SE. VÍTE ALE, CO JE POD OZNAČENÍM E A DALŠÍMI ČÍSLY UKRYTO?

ecka

Éčka, neboli přídatné látky či aditiva se do potravin přidávají z několika důvodů- mezi nejčastější důvody patří trvanlivost, barva nebo například aroma potraviny. A proč se do jídla přidávají? Opravdu bychom se bez nich neobešli? Bez některých určitě ano, výrobci ovšem naslouchají spotřebitelům, kteří chtějí růžovou šunku, výrobky s co nejdelší trvanlivostí a lákavou vůní. Někdy totiž zapomínáme na přirozenou barvu a chuť potraviny a potřebujeme ji něčím obohatit. Jak to tedy s těmi éčky je?

Čtěte etikety

V první řadě je důležité říct, že každá přídatná látka je velmi důkladně testována evropskou unií. Když si prohlédneme etiketu a uvidíme ve složení uvedená éčka, jsou vždy seřazena sestupně pode toho, kolik jich ve výrobku je. Rozlišujeme dva druhy éček- přírodní (například barvivo chlorofyl) a syntetická- některé z nich se do určitých potravin přidávat nemohou (dětská výživa).

Rozdělení ÉČEK

focus-1424004_1280BARVIVA (E 100 – E 182)

Barviva se přidávají do potravin aby zvýraznily nebo dodaly dodaly barvu, kterou samy o sobě nemají nebo ji ztratily při zpracování. Potraviny tudíž získají barvu, která je pro spotřebitele lákavější. Přidání barviv do potravin je ovšem limitováno například u dětské výživy nebo ovocných šťáv.

Příklady barviv: kurkumin, riboflavin, karamel

 

KONZERVANTY (E 200 – E 285)

Konzervanty jsou důležité pro zamezení růstu mikroorganismů, které by mohly potravinu poškodit. Syntetický konzervant je například oxid siřičitý, mezi přírodní konzervanty patří ocet nebo sůl.

 

cloud-1852740_1280ANTIOXIDANTY ( E 304 – E 321)

Antioxidanty se přidávají do potravin, aby byly ocháněny před reakcí se vzdušnými radikály, které způsobují jejich zkázu. Některé látky mají více vlastností, mohou být například nejen antioxidanty, ale také ochucovadla- značení 304-321 je pro látky, které mají pouze antioxidační účinek.

Příklady antioxidantů: betakaroten, vitamín E, vitamín C

 

LEŠTÍCÍ LÁTKY (E 901 – E 914)bee-1555486_1280

Slouží k dodání lesklého vzhledu potraviny- velmi oblíbené jsou vosky.

Příklady leštících látek: včelí či kandelilový vosk.

 

TAVÍCÍ SOLI– používají se zejména při výrobě tavených sýrů, jelikož mění vlastnosti bílkovin.

EMULGÁTORY– mezi nejznámější emulgátor patří bezesporu vejce. Emulgátory nejdete v majonézách, zmrzlinách nebo třeba žvýkačkách- přidávají se z důvodu smíšení dvou nemísitelných látek.

STABILIZÁTORY– udržují fyzikální vlastnosti potravin a najdeme je například ve studených omáčkách nebo zmrzlinách.

ZAHUŠŤOVADLA– přidávají se do potravin za účelem jejich zahuštění.

Další druhy éček: sladidla (aspartam), látky zvýrazňující chuť (L-glutaman sodný), protispékavé látky (oxid křemičitý a křemičitany).

| Štítky: , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *