Jak se stravovat na dovolené (a nepřibrat)

Období prázdnin a dovolené se nezadržitelné blíží- ty z vás, kteří na sobě celý rok usilovně dřeli ale určitě napadlo, jak se na dovolené stravovat, aby vaše práce nepadla nazmar. Dovolená je bezevšeho čas odpočinku a odreagování od běžných starostí a povinností- s tím většinou také souvisí dobré jídlo a pití. Abyste si dovolenou užili a nemuseli jste se trápit co jíst, se vám pokusím poradit v dnešním článku.

sailing-boat-1593613_1280

 

ALL INCLUSIVE
Jedná se většinou nejoblíbenější typ stravování, protože odpadají starosti s vymýšlením a přípravou jídla. Nejčastější řešení jsou prohýbající se švédské stoly plné exotických dobrot, zahraničních specialit, zmrzlin, dezertů, ale i smažených pochoutech a dalších lákadel. I když si hlídáte váhu, nezakazujte si striktně všechny dobroty- stačí jen přemýšlet.

A co konkrétně si tedy vybrat k jídlu?
Snídaně (25%) by se měla skládat z bílkovin (jogurt, zakysaný mléčný výrobek, sýr, šunka), sacharidů (celozrnné pečivo, nepražené a neproslazované müsli, ovoce, zelenina) i tuků (ořechy, semínka, rostlinné tuky). Jedná se o první jídlo dne, a tak ji nevynechávejte- ideální doba snídaně je do cca 1 hodiny po probuzení.
Svačina– odpolední i dopolední by měly být v jídelníčku zastoupeny ve 20% (dohromady). Dopolední svačina by měla mít o něco menší než odpolední, záleží ovšem na celkovém rozložení jídla během dne a také na tom, zda trávíte dovolenou aktivně nebo pasivně.
Oběd je zpravidla největší jídlo dne, z celkového denního příjmu energie je to 35%. Na oběd zařaďte opět jak bílkoviny (maso, vejce, sýry, tofu, ryby, luštěniny), tak tuky (rostlinné oleje, ryby) a sacharidy (brambory, celozrnné těstoviny a rýži, jáhly atd).
Večeře je zastoupena ve 20% a složení je stejné jako u oběda.

Zmrzlina ano, ale ne na úkor obědaice-cream-cone-1274894_1280

K létu neodmyslitelně patří také ledová pochoutka v kornoutu- zmrzlina. Jak ale nenabrat nadbytečná kila a zároveň si pochutnat?

  • Vybírejte ovocné sorbety místo smetanových druhů
  • Dopřát si můžete také tvarohové zmrzliny- většinou neobsahují tolik cukru jako vodové druhy
  • Nejprve se najezte a až poté si dejte sladkou tečku- nevynechávejte kvůli zmrzlině plnohodnotné jídlo, protože vám nedodá živiny, které potřebujete a dříve nebo později by vás dohnal hlad

POLOPENZE
Dalším rozšířeným způsobem stravování je polopenze- většinou jsou zajištěny snídaně a večeře, někdy se můžeme setkat s variantou snídaně a oběd. Tento typ s sebou může přinášet rizoko přejídání. Často máme pocit, že se musíme na snídani pořádně najíst abychom vydrželi až do večera. Snídaně sice je velmi důležité jídlo, ovšem všeho s mírou. Zajděte si na oběd do místní restaurace a vyzkoušejte některou z cizokrajných specialit, například mořské plody nebo ryby. Ty jsou skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek. Mají pozitivní vliv na činnost srdce nebo regeneraci organismu. Oběd si můžete nachystat taky s sebou- přibalte si například obloženou celozrnnou bagetu, nebo salát. I tady platí, že by měl oběd obsahovat všechny důležité živiny- bílkoviny, tuky i sacharidy.

clubs-518192_1280

POUZE SNÍDANĚ/BEZ JÍDLA
Pokus máte na dovolené zajištěné pouze snídaně dbejte na to, aby byla nutričně vyvážená a pestrá. V závislosti na tom, jaké máte možnosti vybírejte například ovesné vločky s ovocem a mlékem, obilninové kaše (jáhlová, pohanková, ovesná), celozrnné pečivo s tvarohovým sýrem (lučina, gervais, cottage) nebo šunkou. Ať už vyberete cokoliv, nezapomínejte na vlákninu, která má blahodárné účinky na lidský organismus. Vláknina zvyšuje objem stravy v žaludku, tudíž vyvolává poci nasycení- je tedy dobrým pomocníkem při hubnutí. Najdeme ji v celozrnném pečivu, ovoci, zelenině, luštěninách nebo obilovinách.
Pokud vyrážíte na tůru nebo výlet, je dobré si s sebou přibalit svačinu do batůžku- hořkou čokoládu na doplnění energie, sušené maso, proteinové tyčinky nebo třeba sušené ovoce. Dobrou volbou k obědu nebo večeři může být obložený sendvič.

PITNÝ REŽIM
Pozor si dejte na dostatek tekutin- během letních parních dnů si tělo řekne o větší množství vody, aby nebylo dehydratované. Určitě se také nevyhnete alkoholu- místo kalorického koktejlu si dejte třeba bílé víno.

| Štítky: , , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.