Kozí mléko jako pomocník ve výživě i v péči o zdravou pokožku

kozí mléko

ve starověku byly známy účinky kozího mléka. Starořecký lékař Hippokrates používal kozí mléko jako lék proti mnoha nemocem. Paracelsus, přírodovědec a lékař, který žil v 16. století, přisuzoval kyselině mléčné z kozího mléka mimořádně léčivé účinky. V 18. a 19. století byly v královských lázních Wilbad při městě Kreut předepisované denní  koupele v kozí syrovátce. Kozí mléko při pravidelné konzumaci mimořádně účinně pomáhalo v léčbě plicních chorob.

Kozí mléko se od kravského  liší v lepší stravitelnosti, alkalitě, buffering capacity a také terapeutickou hodnotou v medicíně a výživě. Data dokazují, že kozí mléko má mnoho výhod oproti mléku kravskému jako zdroj živin pro děti i jako regenerační prostředek pro kůži.

Složení kozího mléka samozřejmě závisí na mnoha znacích provázejících život koz, například krmení, období laktace, lokalita nebo životní prostředí.

Průměrné složení (%) Kozí mléko
Tuk 3,6-5,6
Sušina (bez tuku) 8,9
Laktóza 4,1-4,7
Proteiny 2,6-4
Kasein 2,3-3,2
Albumin, globulin 0,6
Dusík (ne v proteinech) 0,4
Popel 0,7-0,8
Kalorie / 100 ml 70

Lipidy v kozím mléce

Kozí mléko obsahuje více tuku než kravské. Tuk v kozím mléku je v malých kapičkách, což vytváří větší povrch pro působení enzymů a tím je stravitelnější a v případě pokožky umožňuje jeho lepší průnik do hlubších vrstev pokožky. Kozí mléko neobsahuje aglutininy, a proto se částečky kozího mléka neaglutinují, jsou přirozeně separované. Kozí mléko obsahuje více esenciálních mastných kyselin linolenovou a arachidonovou. Mezi další lipidy nacházející se v kozím mléce patří také diacylglyceroly, monoacylglyceroly, cholesterol a jeho estery, fosfolipidy a v tucích rozpustné látky (steroly).

Proteiny v kozím mléce

Průměrný obsah proteinů v kozím mléce  se mění v závislosti na krmení, stupni laktace, typu chovu a dalších individuálních znacích. Kozí mléko obsahuje 0,4-0,8% dusíku, z nichž většina je součástí proteinů, zbytek je nebílkovinný dusík. Největší zastoupení má kasein. Hlavními typy kaseinů v kozím mléce jsou αS1-CN, αS2-CN, β-CN a κ-kaseiny. αS2-kaseinu s alergickým potenciálem je v kozím mléce obecně méně než je tomu u ostatních přežvýkavců.

Alergie na kravské mléko patří k častým chorobám postihující děti během prvních tří let života. Léčba pomocí kozího mléka vyřešila 30-40% problémových případů a v jedné studii dokonce 49 z 55 dětí prospěla léčba kozím mlékem.

V dalším francouzském výzkumu s dětmi alergickými na kravské mléko, aplikace kozího mléka vedla k pozitivním výsledkům u 93% léčených a bylo doporučeno jako cenná pomoc ve výživě dětí  kvůli menší alergenicitě a lepší stravitelnosti než je tomu u mléka kravského.

Účinky složek kozího mléka na pokožku

V přírodním stavu obsahuje kozí mléko účinné látky známé  jako ceramidy, lipozomy, koenzym Q 10 a AHA kyseliny (kyselinu mléčnou a citrónovou). Kromě toho je kozí mléko bohaté na minerální látky (vápník, hořík, draslík a fosfor) a na vitamin A a vitaminy skupiny B. Vysoký obsah antioxidantů (vitamin A, inositol, selen, taurin, koenzym Q 10) chrání pokožku před působením volných radikálů, nedostatkem buněčné energie, a tím i předčasným stárnutím. Kozí mléko obsahuje řadu biologicky aktivních látek, které zvyšují odolnost pokožky proti nepříznivým vnějším vlivům a zánětům.

Pro kosmetické účely jsou vhodné především dvě složky kozího mléka: tuk a syrovátka.

Význam a složení tuku kozího mléka

Tuk kozího mléka je ideálním transportním prostředkem účinných látek do hlubších vrstev pokožky. Obsahuje fosfolipidy, které jsou přirozenou součástí buněčných membrán a ceramidy, které tvoří mezibuněčný tmel v horní vrstvě pokožky. Tuk kozího mléka obsahuje více esenciálních mastných kyselin linoleové a arachidonové než kravské mléko a vyšší množství mastných kyselin se středním a krátkým řetězcem. Jeho složení pomáhá obnovit na pokožce narušený hydrolipidický povrchový film, který je důležitou součástí kožní bariéry. Snížení bariérových funkcí doprovází především suchou, citlivou zralou pokožku a proto jsou k ošetření těchto typů pokožky kosmetické přípravky s obsahem tuku kozího mléka velmi vhodné.

Význam a složení syrovátky kozího mléka

Syrovátka z kozího mléka je velmi cennou surovinou pro ošetření kůže. Bílkovinná část syrovátky podporuje hydrataci kůže, zabraňuje jejímu vysušování, zlepšuje její prokrvení a tím i její odolnost. Syrovátka obsahuje značné množství kyseliny mléčné a citrónové, které se podílí na regulaci látkové výměny buněk, zlepšují mikrocirkulaci a hydrataci pokožky, mají hojivé a bakteriostatické (zastavují růst mikrobů) účinky.

Rovněž podporují obnovu kožní bariéry, stabilizují pH ochranného filmu a aktivují regenerační procesy stárnoucí kůže.  Přítomné antioxidanty (selen, taurin) zvyšují odolnost pokožky proti UV záření. Syrovátka obsahuje i důležité vitaminy skupiny B, především dexpantenol a kyselinu pantotenovou, které mají nejen hydratační, ale i zklidňující účinky.

Přínos kozího mléka pro kůži

Kosmetické přípravky  s obsahem syrovátky kozího mléka jsou velmi vhodné pro ošetření citlivé dehydratované pokožky a rovněž mastné problematické pokožky se sklonem k akné. Přípravky s obsahem složek kozího mléka se používají pro svojí biologicky aktivní hodnotu také v léčbě a prevenci akné, atopického ekzému a lupenky. Jsou vzhledem ke svému komplexnímu přínosu v ošetření vhodné pro všechny typy pokožky včetně citlivé.

MUDr. Vlasta Vojtíšková, kožní lékařka

Facebook Comments