Lidmi jsme sotva z 50%

probiotika

Ano, je to opravdu tak. Minimálně z druhých 50% jsme složeni z bakterií. Neděste se, měly by to být především ty přátelské, našemu tělu prospěšné bakterie.

Je to všechno ve střevech?

Ano, přesně tak. Drtivá většina bakterií, které nás osídlují, tak pochází z našich střevních útrob.
Naše trávení zdaleka není jen potrubí a měchy plné žaludeční kyseliny a trávicích enzymů.
Jsou to právě bakterie, které se nepopsatelnou měrou podílejí na našem zažívání.
Vědecké výzkumy dokonce potvrzují, že bez uvedených střevních bakterií bychom nepřežili.

Jak se tedy rozhodneme starat se o naší mikrobiální zahrádku v našich střevech?
Budeme naše bakterie rozmazlovat přírodní stravou, nebo sebe i bakterie odbývat nezdravím „fast food“ pokrmem.

Bakteriím je jedno, co jíme…

Omyl, průmyslově zpracované potraviny, především právě všemožné polotovary, tak obsahují konzervanty pro dlouhodobé skladování, barviva pro atraktivnost, dochucovadla pro šálení našich chuťových pohárků. Uvedené přidané látky jsou však pohromou pro život našich střevních bakterií.

Roky letí, naše střevní mikroflóra bojuje každý den o život, aby v záplavě syntetických látek přežila.

Když je málo těch přátelských, tak se zabydlí jiné…

Pokud je však souhra vlivů razantnější, například vrozené dispozice naší trávicí soustavy a metabolismu, dlouhodobý stres, nekvalitní strava, „mrtvá“ strava. Tak se může snadno stát, že si naše přátelské střevní bakterie natolik vyhubíme, že v našich střevech prostě a jednoduše vznikne prostor pro jiné – méně přátelské – bakterie.

Pomyslné prázdné „okrsky“ v našich střevech obsadí odolnější, ale bohužel už neprospěšné kmeny bakterií, které mám mohou svou přízeň dávat najevo např. uvolňováním bakteriálních toxinů.

Jedovaté kolo nenápadné intoxikace pod taktovou potravin plné chemie se roztáčí.

Psa i kočku máme čisté jako sklo

Našim dětem helmu na kolo koupíme, protože se to musí a je to správné.

Našim dětem se snažíme vybírat kvalitní potraviny.
Pejska i kočičku máme odčervené a kupujeme jim kvalitní papání.

Ale máme i my helmu při našich cyklistických cestách? A jíme čerstvé zdravé jídlo?
Máme i my ve střevech ty správné mikroorganizmy, nebo si skrze naše střeva způsobujeme kontinuální otravu?

Únava a nechutenství

Není náhodou naše únava a občasné nechutenství jasnou odpovědí našich střev, že je třeba okamžitě dát do pořádku naše vnitřní střevní prostředí?

Stačí si koupit probiotika?

Nestačí, ale je to 100x víc, než neudělat a nezměnit vůbec nic.
Změnit trvale stravu trvá měsíce i roky. Potřeba to určitě je, pokud se necítíme v kondici.

Zkuste kynout těsto bez kvasnic!

Ládování se probiotiky sice neudělá zázrak do druhého dne, ale probiotika jsou usušené přátelské bakterie, které jakmile se dostanou do našich střev, tak se začnou činit.

Je to stejné, jako s kynutím těsta. Je potřeba kvasinek, jinak těsto nevykyne.
Užívání probiotik několikrát do roka může naší trávicí soustavě pomoci zaplnit naše střeva prospěšnými bakteriálními kmeny 100x rychleji, než postupnou změnou stravy.
Můžeme tak pohodlným způsobem opakovaně přispívat ke znovuobnovení přirozené mikrobiální flóry našich střev.

Facebook Comments