Náhražky masa nejen pro vegetariány

Jistě máte i vy okolo sebe nějakého člověka, který nejí maso. Důvody mohou být různé – etické, náboženské nebo v třeba chuťové. Vynechání masa, jakožto jednoho z nejpodstatnějších zdrojů bílkovin, by se mělo nahradit jinou, plnohodnotnou bílkovinou. Maso obsahuje esenciální mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit samo a musíme je přijímat stravou. V dnešním článku si blíže představíme náhražky masa nejen pro vegetariány.

soy-milk-2263942_1920

Sójové boby

Sójové boby jsou skvělým zdrojem bílkovin – ve 100 g jich najdeme okolo 30 g. Dále obsahují okolo 30 % sacharidů, zejména škrobu, a tuky – nenasycené mastné kyseliny. Sója je zdrojem některých vitamínů – vitamín E a B komplex, železo, hořčík a vápník. Mezi výhody konzumace sóji patří snížení hladiny cholesterolu (díky obsahu omega 3 mastným kyselinám), díky obsahu isoflavonoidů působí preventivně proti rakovině a také snižuje riziko osteoporózy. Ze sóji se vyrábí olej, omáčka, mouka nebo extrudát, který je často označován za sójové „maso“ (v obchodech je k dostání ve formě nudliček, granulátu, kostek nebo plátků). Sójový extrudát se připravuje vařením ve vodě, kterou je vhodné nejprve ochutit vývarem nebo kořením. Extrudát je možné použít stejně jako maso – do těstovin jako náhrada mletého masa, k zapečení nebo třeba do rizota.

Nutriční hodnoty sójových bobů ve 100 g

sojové boby EH

 

 

 

tofu-1478700_1920

Tofu – je sýr/tvaroh, který se vyrábí srážením sójového mléka (nápoje). Je rostlinného původu a neobsahuje laktózu, je tedy vyhledáván také lidmi, kteří trpí laktózovou intolerancí. K dostání je bílé tofu, které je neochucené, dále uzené, ochucené bylinkami nebo chilli.

Nutriční hodnoty tofu ve 100 g

tofu bílé EH

Tempeh

Základem pro výrobu tempehu jsou stejně jako u tofu sójové boby –  zde je ale výroba závislá na fermentaci ušlechtilé plísně z bobů. Tempeh obsahuje vitamíny skupiny B, draslíku, 15-20 % bílkovin a díky sójovému původu také určité množství tuků.

Nutriční hodnoty tempehu ve 100 gtempeh EH
Seitan

Seitan je výrobek z pšeničného lepku (setkat se můžete také s názvem pšeničné maso) –  není tedy vhodný pro celiaky ani lidi, kteří trpí alergií na lepek (gluten). Vyrábí se oddělením pšeničného škrobu, až zůstane pouze lepkavá hmota. Seitan je k dostání jako hotový výrobek –  náhražka masa nebo ve formě prášku. Pšeničné maso lze v kuchyni upravovat na mnoho způsobů použít jej můžeme při vaření tak, jak jsme zvyklí připravovat maso.

Nutriční hodnoty seitanu ve 100 g

seitan EH

Robi

Robi je stejně jako seitan bílkovinná potravina vyráběná z obilovin, která není vhodná pro bezlepkovou dietu ani pro alergiky na lepek. Na rozdíl od Seitanu se Robi připravuje ze směsi více obilovin – pšenice nebo rýžové bílkoviny. Robi maso je téměř bez tuku, tudíž neobsahuje žádný cholesterol, co naopak obsahuje je cca 20 % bílkovin, právě díky jeho výrobě z obilovin.

Nutriční hodnoty robi ve 100 g

robi EH

 

Šmakoun
smakoun-hliva-ustricova1-450x450Šmakoun je bílkovinná potravina s nízkou energetickou hodnotou, která má velkou výhodu zejména při hubnutí – je totiž zcela bez tuku. Vyrábí se speciální technologií, během které se tepelně zpracuje bílek. Šmakoun má tu výhodu, že jej lze použít jak ve studené, tak v teplé kuchyni mnoha různými způsoby – je vhodný do salátů, při vaření/ dušení/ opékání jako náhrada masa, nebo třeba při pečení dortíků nebo koláčů. K dostání je bez příchuti, ale také v několika sladkých variantách (meruňka, švestka, brusinka/ goji) nebo ochucený n slano – mexico, hlíva ústřičná či uzený. Pokud by vám šmakoun zachutnal a chtěli byste vyzkoušet další výrobky z něj, je k dostání také Šmakoun lískooříškový krém, Šmakoun karbanátek, Šmakoun nudle nebo třeba párek.

 

Nutriční hodnoty (ve 100 g)

šmakoun EH

Facebook Comments
| Štítky: , , , , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.