Nemoci začínají ve střevech…

Probiolact leták

Dnešní rychlá moderní doba nám nepřinesla jen pozitiva ve formě technického pokroku, komunikace z jakéhokoli místa až na druhý konec zeměkoule nebo prakticky neomezené možnosti cestování, ale bohužel i celou řadu civilizačních chorob. Neznáme léky na všechno, nedovedeme vyléčit celou řadu nemocí a mnohdy je ani včas a správně identifikovat. Možná paradox, každopádně realita dnešních dní.

Právě zrychlená doba, hlavně ve velkých městech, nahrává tomu řadu drobných a nenápadných příznaků přehlížet a nehnat se hned k lékařům, omlouvat opakující se problémy a nazývat je stresem či přepracovaností a přikládat je úplně něčemu jinému. Nemoci pak často rozpoznáváme až v jejich vyšším stádiu, kde se už razantně snižuje šance na jejich zdárné překonání.

Jsou však nemoci, které mohou být i jakýmisi plíživými zabijáky. Řeč je o onemocněních začínajících ve střevech. Pokud nás totiž bolí opakovaně hlava nebo trpíme migrénami, dokážeme alespoň v rámci možností relativně správně a včas zareagovat. Ale co střeva?

Nemoci začínající v našich střevech a trávicím traktu totiž nebolí a lze je často zaměnit s celou řadou jiných symptomů a pokud se už přece jen střevní obtíže dostaví, většinou už nebude řeč o počátečním stádiu problému. Buďte proto ke svému organismu a zdraví pozorní a ohleduplní a zjistěte, jak odhalit první náznaky nemocí začínajících právě v našem střevním systému i jak na správnou prevenci.

Hledáme příčinu jinde…

Pokud se laické veřejnosti zeptáme, jak by rozpoznala onemocnění střev nebo trávicího traktu, většina lidí odpoví, například, že prostřednictvím bolestí střev či břicha, nepříjemnými pocity v žaludku nebo nechutenstvím. To však bývá většinou až jedna z posledních fází dané nemoci, kdy už je choroba rozvinuta natolik, že ji člověk vnímá takto razantně.

Počátek střevního onemocnění je skutečně nenápadný, často ho nemáme ani možnost zpozorovat a pokud si už přece jen něčeho všimneme, přemýšlíme o celé řadě jiných důvodů než o onemocnění střev. Proč? Tento typ chorob totiž dost dlouho vůbec nebolí, nemáme většinou ani problémy s přijímáním stravy, netrpíme nechutenstvím, nezvracíme a v zásadě se s námi nic špatného neděje.

Navíc, o stavu své mikroflóry – vnitřního prostředí střev, nemáme většinou ani přehled. Jen málokdo z nás a už vůbec ne z osob pod 50 let chodí pravidelně na gastroskopii nebo kolonoskopii, a tak si s pocitem našeho vnitřního klidu žijeme dál. Přitom téměř 40 000 lidí z České republiky trpí chronickým střevním zánětem, ročně je diagnostikováno přes 9 000 osob trpících přímo rakovinou tlustého střeva nebo konečníku a přes 5 000 z nich této chorobě podlehne.

Vůči jakým prvotním příznakům bychom tedy měli být vnímaví?

„Postupně nám přestává správně fungovat imunita, jsme často nemocní, nebo se nám objeví alergie, astma či atopická dermatitida, ale i kožní vyrážka neznámého původu. Začínáme také přibírat na váze, nebo naopak bezdůvodně hubnout a v neposlední řádě vše odnese naše psychika – trpíme depresemi, skleslostí, do ničeho se nám nechce, máme celkový pocit psychické nepohody,“ popisuje zdánlivě nesouvisející příznaky RNDr. Petr Ryšávka, autor patentu nového probiotického systému.

Tajemná střevní mikroflóra

Základ a prapůvod nemocí se ve skutečnosti ukrývá v našem mikrobiomu, tedy vnitřním prostředí střev. To se sice obnovuje každých 20 minut, ale vlivem nezdravého a rychlého životního stylu jsou pro nás tyto změny pozvolné a většinou jim ani nevěnujeme pozornost.

Obecně však platí, že v našich střevech žije v průměru 1 – 2 kg bakterií, které ovlivňují v rámci našeho fungování prakticky vše. Je to například imunita, obezita, psychika i stav pleti a kůže. V poslední době se navíc ukazuje, že nemoci střev nemusí souviset jen s věkem, že jimi tedy netrpí jen muži nad 50 let s nezdravými stravovacími návyky, ale ohrožen může být prakticky kdokoli. Jsou to například i mladí lidé, často aktivní, pracovně vytížení s notnou dávkou stresu, osoby s poruchami příjmu potravy, zejména pak s pomalým metabolismem a pochopitelně i ti kteří jsou často nemocní a několikrát ročně užívají antibiotika.

Vliv antibiotik na naše střeva a tím i na imunitní systém je pak dalším velkým tématem. V minulosti bylo dokázáno, že organismu trvá 2 roky, než se mu podaří odbourat vlivy po užívání jedné dávky antibiotik. A samozřejmě má antibiotická léčba i razantní a rychlý vliv na stav střevní mikroflóry.

probiolact

Zdravé střevní bakterie

Základem a zřejmě nejvhodnější prevencí pro navrácení naší střevní mikroflóry opět do normálu i pro doplnění potřebných prospěšných bakterií jsou probiotika.

„Probiotická kultura dodává do střeva prospěšné bakterie, které u řady lidí chybí. Dělali jsme analýzy střevní mikroflóry a názorně jsme viděli, že lidé s poškozenou střevní mikroflórou mají různé zdravotní problémy. Obvykle tito lidé mají sníženou variabilitu střevních bakterií. Probiotiky v podstatě do střeva dodáváme pohodlnou cestou ty bakterie, které tam chybí. Dnešní sterilní doba nás o bakterie ochuzuje, a právě to se snažíme probiotiky dostat do normálu,“ vysvětluje RNDr. Petr Ryšávka, autor patentu probiotik nové generace ProbioLact, jediných svého druhu na světě.

Český unikát tak zachraňuje doslova život tisícům lidí, které by jinak dnešní rychlá doba plná civilizačních chorob odsoudila k vleklým zdravotním problémům a zdlouhavé problematické léčbě s nejasnými výsledky. Probiotika je vhodné užívat, jak jako prevenci pro podporu zdravé střevní mikroflóry, tak jsou vhodná při užívání antibiotik, aby navrátila naše vnitřní prostředí střev opět do normálu. Vhodná jsou dokonce i v nejtěžších případech, například po prodělané chemoterapii nebo po operaci střev.

„Patentovaná probiotika ProbioLact jsou unikátní tím, že jako jediná na světe jsou kultivována ve formě biofilmu, tj. nejvíce se blíží přirozené formě probiotických bakterií na lidské střevní sliznici. Biofilm je společenství bakterií, které lépe odolávají kyselému prostředí v žaludku a agresivním trávícím šťávám v tenkém střevě. Díky jejich unikátní struktuře jsou také mnohem odolnější vůči působení antibiotik,“ říká Petr Ryšávka.

Nezapomínejte, že zdraví začíná ve střevech a nepřehlížejte ani první zdánlivě nesouvisející příznaky. Nakonec, i jasné příznaky střevních problémů, jako jsou opakované průjmy či zácpy nebo časté nucení na stolici dovede celá řada z nás rovněž neregistrovat.

Facebook Comments