Podzimní potraviny, které stojí za to vyzkoušet

Teplé letní dny už nás definitivně opustily a my se musíme na nějakou dobu rozloučit s některými typicky letními potravinami. Nevěšte hlavu, i podzim nám nabízí spoustu skvělých sezónních plodin, které stojí za to vyzkoušet.

pumpkin-1768857_1280

5 důvodů proč upřednostňovat sezónní potraviny

1. Čerstvost – konzumovat čerstvé regionální potraviny je pro naše tělo vždy z výživového hlediska hodnotnější. Navíc tyto potraviny chutnají lépe, protože mají výraznější chuť.

2. Dostupnost – sezónní potraviny jsou ve většině obchodech dostupnější. Navíc nákupem podpoříme lokální zemědělce a farmáře.

3. Nutriční hodnoty – sezónní potraviny obsahují více vitamínů, minerálních látek, stopových prvků nebo třeba antioxidantů než dovážené suroviny, které musely uměle dozrát.

4. Přirozenost – už v dřívějších dobách jedli naši předci to, co jim zrovna vyrostlo na zahrádce, nebo si vypěstovali na poli.

5. Cena – sezónní potraviny jsou logicky levnější. Zkuste se na podzim podívat v supermarketu na cenu jahod nebo salátů – nejenže jejich cena oproti létu raketově vzrostla, rozdíl poznáme zejména na chuti. Proč bychom měli kupovat potraviny, které se k nám dováží mnohdy přes polovinu světa, když můžeme dát přednost lokálním surovinám?

PODZIMNÍ POTRAVINY

Dýně Hokkaido

pumpkin-2787208_1280Dýně hokkaido je zelenina, která obsahuje větší množství betakarotenu a provitamínu A. V kuchyni se stala oblíbená nejen díky svým nutričním hodnotám – 100 g obsahuje pouze okolo 155 kJ a žádný tuk, ale také díky její chuti, která se podobá třeba pečeným kaštanům nebo sladkým bramborům. V kuchyni ji využijete jako základ na skvělou dýňovou polévku, pyré, ale můžete ji také upéct, gratinovat nebo dusit. V neposlední řadě může tvořit základ těsta u zdravého pečení.

 

Nutriční hodnoty na 100 g:dýně


Brambory

Brambory jsou díky vysokému obsahu škrobu jeden ze základních zdrojů sacharidů v našem jídelníčku. Vyhledávány jsou také díky obsahu vitamínu C, kterého sice neobsahují tolik jako některé druhy ovoce, ale díky konzumovanému množství patří mezi jeho důležitý zdroj. Z nutričního hlediska jsou doporučovány i během hubnutí a to zejména vařené ve vodě nebo připravené na páře. Fritované brambory nebo smažené hranolky jsou nejen méně zdravé a tučnější, ale touto přípravou se zvyšuje glykemický index.

Nutriční hodnoty na 100 g:brambory

Červená řepa

Pokud máte na červenou řepu negativní vzpomínky ze školní jídelny, je čas to změnit. Zkustebeet-545775_1280 například výbornou krémovou polévku z červené řepy a kořenové zeleniny, kterou po rozmixování zjemníte zakysanou smetanou. Za zkoušku stojí také salát z pečené řepy s kozím sýrem nebo tuto zeleninu použijte jako základ při zdravém pečení. Nejen že si pochutnáte, ale obohatíte své tělo o vitamíny a minerální látky.

Nutriční hodnoty na 100 g:červená řepa
Kedlubna

Kedlubna je skvělým zdrojem vitamínů C, B nebo E. Dále obsahuje draslík, vápník nebo železo. Využít ji můžete nejen jako nakrájenou zeleninu zbavenou slupky, ale také při vaření. Za vyzkoušení stojí skvělé kedlubnové zelí, které se připravuje stejným způsobem jako to, které všichni známe, pouze zelí nahradíme oloupanou a nastrouhanou kedlubnou.

Nutriční hodnoty na 100 g:kedlubna
Bílé zelí

Víte, že zelí je nejen skvělá příloha k pečenému masu a knedlíku, ale také jeden z hlavních zdrojů probiotik? Ty nám pomáhají posilovat náš imunitní systém a bojují proti bakteriím a nemocem.  Šťáva ze zelí působí močopudně a při bolestech hlavy. Pokud neholdujete dušenému zelí nebo zelné polévce, vyzkoušejte zelné placky pečené v troubě – stačí nastrouhat brambory, přidat bílé zelí, koření, vejce a vytvarované placky dát na pečícím papíru do trouby.

Nutriční hodnoty na 100 g:
zelí bílé

Facebook Comments