RECEPT: Čokoládový dort bez mouky

Až vás jednou přepadne chuť na sladké, zkuste upéct tento skvělý čokoládový dort bez mouky. Základní ingrediencí je cizrna- luštěnina, která je známá pro vysoký obsah bílkovin. 

chickpea-390706_1920Zázračná cizrna

Cizrna, neboli římský hrách je bílkovina, která stejně jako ostatní druhy luštěnin obsahuje více než 50 % sacharidů a okolo 20 % bílkovin. Dále v ní najdeme vlákninu, hořčík, železo a B komplex. Tradiční pokrm, který se připravuje z cizrny je hummus – luštěninová pomazánka se sezamovou pastou Tahini a česnekem. Dnes si ukážeme, jak cizrnu využít v kuchyni při pečení. 

ČOKOLÁDOVÝ DORT BEZ MOUKY

Co budeme potřebovat?

Na korpus:

  • 1 plechovku cizrny (240 g čisté hmotnosti)
  • 3 vejce velikost M
  • 1 kypřící prášek
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 4 lžíce šťávy ze zavařených malin

Na polevu

  • 1 tabulka hořké čokolády
  • 5 lžic zavařených malin
  • 50 ml šťávy ze zavařených malin

Jak na to?

  1.  Nejprve necháme vyhřát troubu na 200°C.
  2. Cizrnu pořádně přecedíme od slaného nálevu a rozmixujeme ji do hladka. 
  3. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků – bílky vyšleháme se špetkou soli do hustého sněhu, žloutky vyšleháme s medem do pěny
  4.  K žloutkům přidáme kakao, kypřící prášek, šťávu z malin a roxmixovanou cizrnu a pořádně promícháme nebo ušleháme. 
  5. K této kakaové směsi postupně přidáváme sníh z bílků, a opatrně zapracujeme. 
  6. Hladké těsto vylijeme do formy na dort, jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem a 20 minut pečeme v troubě. 
  7. Abychom využili čas, připravíme polevu – ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, do které přidáme maliny a šťávu z nich. 
  8. Abychom zjistili, jestli je dort hotový, píchneme do něj dřevěnou špejlí nebo párátkem – když se těsto nelepí, můžeme dort vytáhnout z trouby.
  9. Upečený dort potřeme čokoládovou polevou a necháme jej vychladit.
  10. Dort po zatuhnutí polevy nakrájíme –  u čokoládové polevy se vám může stát, že během krájení popraská. Abychom tomu zabránili, namočte nůž před ukrojením do horké vody.

1509268414394

1509268305965

Facebook Comments
| Štítky: , , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.