Seriál Matcha Tea: Japonský čaj matcha v kuchyni

pilulka_matcha-recepty_perex

Jemně mletý zelený čaj matcha si můžete umíchat nejen jako horký nebo studený nápoj – přimíchat ho můžete i do potravin! Díky své sytě zelené barvě získá vaše kuchyňské umění nový, mnohem exotičtější rozměr.

Tradičně se matcha připravuje buď ve studené nebo v horké vodě do 70 °C. Zhruba dva gramy matcha jednoduše vysypete do uzavíratelné nádoby (ideálně láhve nebo šejkru), zalijete asi 300 ml vody a protřepete. Obě varianty můžete přichutit medem, zázvorem, kvalitním sirupem, případně šejkovat v kokosové vodě nebo stoprocentním džusu. Připravit si můžete i Matcha Latte, Frappe nebo Cappuccino, ať už klasickou nebo vegan verzi. Pozadu nezůstávají ani smoothies nebo dokonce alkoholové koktejly.

Matcha Tea je ale velmi oblíbený i jako přísada do potravin. Jeho chuť je popisovaná jako umami, tedy pátá chuť, často označovaná jako přírodní zvýrazňovač dalších chutí. Skvělou vlastností umami je, že ji stačí přidat v malé míře, ale i tak dokáže chuť jídla sjednotit a často nepopsatelným způsobem pozvednout celý pokrm o úroveň výš. Právě proto se v Japonsku vyrábí velké množství sladkostí s příměsí matcha. Slaná kuchyně lehce pokulhává, i přesto můžeme narazit na různé typy omáček nebo na polévku s matcha.

pilulka_matcha-classic

V západní kuchyni se matcha stal oblíbenou přísadou do krémů, kaší, jogurtů, pudingů a různých sladkých těst. Skvěle ladí s bílou čokoládou, kokosem, ořechy nebo ovocem.

Svou cestu mezi slané Evropské pokrmy si teprve hledá, ale oblíbené jsou jednohubkové dipy, různé krekry, tempura nebo směs koření určená pro maso i zeleninu. Použití Matcha Tea v kuchyni se meze rozhodně nekladou.

Vybrali jsme pro vás čtyři recepty, které snadno vyzkoušíte i vy.

Matcha Classic (horký nebo studený)

  • 2 g Matcha Tea
  • Studená nebo horká voda maximálně o teplotě 70 °C
  • Šejkr nebo uzavíratelná láhev
  • Sirup, ovoce, med nebo šťáva na dochucení

Do šejkru nebo uzavíratelné láhve nasypeme porci Matcha Tea. Podle vlastní chuti přilijeme 3 dl studené nebo horké vody do 70 °C. Přidáme svou oblíbenou příchuť – kvalitní sirup, šťávu z ovoce, zázvor či med. Pořádně protřepeme a můžeme podávat.

pilulka_matcha-fit-palacinky

Matcha Fit Palačinky

  • 2 g Matcha Tea
  • 20 g vanilkový protein
  • 1 vejce
  • prášek do pečiva
  • 170 ml mléka
  • 30 g ovesné mouky

V míse smícháme všechny ingredience a vyšleháme metličkou. Smažíme na oleji. Podáváme s medem a mletými oříšky. Místo medu a oříšků můžete palačinky pomazat kysanou smetanou a poklást kolečky banánu nebo třeba mascarpone s čerstvými jahodami.

pilulka_matcha-latte

Matcha Latté

  • 2 g Matcha Tea
  • 2 dl horkého mléka
  • 1 dl horké vody
  • cukr nebo med

Horké mléko zpěníme. Vedle rozmícháme čajový prášek v horké vodě. Do vyšší sklenice nalijeme mléko a pěnu, přes kterou dolijeme zelený čaj tak, aby nám v pěně vynikl jasný zelený flíček. Podáváme se sladidlem na dochucení. Nejrychlejší a nejjednodušší příprava teplého čaje Matcha je v našem Matcha Tea šejkru. Do šejkru nalijte díl studené vody a dva díly horké vody. Poté pořádně protřepejte a Matcha Tea prolijte přes předem napěněné mléko.

pilulka_matcha-smoothie

Matcha Green Smoothie

  • 200 ml plechovky kokosového mléka (200 ml)
  • ½ avokáda
  • 1 hrst baby špenátu
  • ¼ jablka
  • šťáva z půlky limetky nebo pomeranče
  • 1 lžíce medu nebo agávového sirupu
  • 2 g Matcha Tea

Špenát omyjeme. Avokádo zbavíme pecky a slupky a nakrájíme na kostky. Oboje vložíme do mixéru, přidáme jablko, šťávu z limetky, med, kokosové mléko, Matcha Tea a rozmixujeme dohladka. Nalijeme do sklenice s ledem a dozdobíme lístkem špenátu.