Střevní chřipka – co ji způsobuje a co na ni zabírá?

strevni chripka

Gastroenteritida, zánět žaludku a střev – to jsou označení pro střevní chřipku neboli střevní virózu. Projevuje se průjmy a zvracením.  Velmi nepříjemné onemocnění, které zpravidla během pár dní odezní, bez zásahu lékaře. Jak s ní bojovat a její průběh alespoň zmírnit?

Kde se vzala?

Proč právě chřipka? Některé příznaky jsou totiž shodné s příznaky běžné chřipky. Přichází bez varování a rovnou udeří v plné síle.

Příznaky

  • Nevolnost
  • Zvracení
  • Křeče žaludku a střev
  • Průjem
  • Nadýmání
  • Zvýšená teplota
  • Bolest svalů a kloubů

 muz zena

Příčiny střevní virózy

Střevní chřipka virového původu

Stejně rychle jak přišla, tak také odejde. Během 24 hodin většinou ustoupí. V den, kdy vás trápí, jídlo zcela vynechte. Dbejte na doplňování tekutin. Další den si už můžete dopřát lehké jídlo.

Střevní chřipka bakteriálního původu

Ta horší varianta. Bohužel nezmizí tak rychle, jako střevní chřipka virového původu. Na počátku bohužel nevíte, o jaký druh virózy se jedná. Až když potíže trvají více než dva dny, je nasnadě, že příčinou bude bakteriální infekce. Dejte si černé uhlí a přípravky pro normalizaci střevní mikroflóry. Pokud ani to nepomůže, navštivte lékaře.

Náš tip: Vyberte si ze široké nabídky léčiv, která při nevolnosti a trávicích potížích účinně pomáhají.

Jak s ní bojovat?

Pozor na dehydrataci!

Při kombinaci průjmu a zvracení hrozí dehydratace. Je třeba doplňovat tekutiny, ideálně studený černý čaj oslazený Glukopurem nebo neperlivá voda.

Zvýšené opatrnosti dbejte v případě, že viróza postihla malé dítě, nebo seniora. K dehydrataci může dojít poměrně rychle. Pokud všechny tekutiny, které podáte, jdou hned zase ven, je na zvážení rychlý lékařský zásah.

Zavodňovací roztok

Ve sklenici s minerálkou rozmíchejte lžičku soli a cukru. Doplníte tekutiny, ionty i minerály.

Nasaďte dietu

Jezte jen lehká a snadno stravitelná jídla. Zapomeňte na koření, tučná jídla, alkohol, kávu atd.

Rýžový odvar

Každý den připravte čerstvý odvar svařením 1 polévkové lžíce rýže v 1 litru vody po dobu 1 hodiny. Pak jej sceďte a tekutinu doplňte do 1/2 litru. Uchovávejte v ledničce.

mrkev

Mrkvový odvar

Jednu středně velkou mrkev povařte asi 30 minut v 0,5 litru vody. Rozmixujte a doplňte převařenou vodou do půl litru.

Lze střevní viróze předcházet?

Částečně ano. Je třeba dbát základních hygienických pravidel a vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

  • Důkladně si umyjte ruce (obzvlášť před jídlem, po kontaktu s nemocnými, po jízdě v MHD apod.)
  • Pečlivě omyjte veškeré jídlo
  • Omezte návštěvy míst s možnou vysokou koncentrací postižených
  • Oddělte ručníky, osušky i ložní prádlo nemocného tak, aby je nemohl použít nikdo jiný

lekar

Kdy navštívit lékaře?

  • Když hrozí dehydratace v důsledku odmítání tekutin, které trvá více než jeden den
  • Přidá se horečka nad 38,5°C
  • Zvýšená teplota u dítěte trvá déle než 3 dny
  • Zvracení nepolevuje ani po dvou dnech
  • Průjem trvá několik dní
  • Pacienta trápí silné bolesti a křeče v břiše
  • Ve stolici se objevila krev
Facebook Comments