Těhotenství a cukrovka

Většina žen se touží stát  maminkou. I ženy, které se léčí s diabetem mohou mít bezproblémové těhotenství a zdravé miminko. Je ovšem velmi důležité si těhotenství naplánovat a pravidelně konzultovat zdravotní stav s lékaři. Dobrá kompenzace nemoci je důležitá pro správný vývoj plodu a může zabránit komplikacím během těhotenství. 

Těhotenství a Diabetes mellitus I. typu (DM I.)

Jak již bylo zmíněno, velmi důležité je těhotenství dobře naplánovat. Co je potřeba důkladně pozorovat?

  • Glykémie nalačno by se měla ideálně pohybovat v rozmezí 3,5-5,5 mmol/1 l (u labilní DM I. lze těchto hodnot mnohdy těžko dosáhnout, proto se doporučuje jim alespoň co nejvíce přiblížit)
  • Dále pravidelné vyšetření krevního tlaku a očí (zvlášť v případě, když žena trpí retinopatií)
  • Neméně důležité je pohlídat, zda budoucí maminka netrpí například celikaií, což je přidružené onemocnění diabetu

V některých případech lékař nemusí těhotenství doporučit a to za situace, že není diabetes dobře kompenzován nebo v pokročilých stádiích onemocnění souvisejících s diabetem- nemoci ledvin či již výše zmíněné retinopatie (hrozba předčasného porodu nebo nízká porodní váha).

Když jste těhotenství neplánovala11588

Při neplánovaném těhotenství je nutné ihned konzultovat zdravotní stav s gynekologem, diabetologem a podstoupit genetické vyšetření. Velký význam má dostatečné poučení nastávající maminky nutričním terapeutem nebo lékařem. Glykémii se doporučuje kontrolovat asi 6 x denně a zahájit inzulínovou léčbu, která je možná aplikací inzulínu rozdělenou do několika denních dávek nebo pomocí inzulínové pumpy.

Výživa těhotné diabetičky

Strava se výrazně neliší od výživy těhotných maminek, které DM nemají. Rozdíl je v tom, že je lékařem definované denní množství povolených sacharidů. Neméně podstatné je hlídat si BMI, které by mělo být v rozmezí 19-25 (jak vypočítat BMI se můžete dočíst v článku ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL OD A PO Z). Strava by měla obsahovat dostatek kyseliny listové (špenát, kapusta, zelí, rajčata, chřest, celozrnné pečivo, vnitřnosti, mléko a mléčné výrobky nebo luštěniny) a jódu (mořské ryby, kuchyňská sůl). Po porodu je nejvhodnější výživa pro miminko kojení, energetická hodnota se denně navyšuje o 300-500 kcal. Po konzultaci s diabetologem je možné snížit dávky inzulínu.

Těhotenství a Diabetes mellitus II. typu (DM II.)

sugar-973899_1280Ve své podstatě jsou doporučení stejná jako u DM I. typu. Diabetes u  nastávající maminky je kompenzován inzulínem, když není těhotenství plánované, doporučuje se začít s inzulinoterapií co nejdříve. Pro pacientky s obezitou či vyšší nadváhou je vhodné (pokud je to možné) alespoň lehce redukovat váhu. Optimální přírůstek během těhotenství se odvíjí od hmotnosti ženy před otěhotněním:

 

U žen s podváhou (BMI pod 18,5) je doporučený přírůstek hmotnosti 12,5 – 18 kg
U žen s optimální váhou (BMI 19-25) je doporučený přírůstek hmotnosti 11,5 – 16 kg
U žen s nadváhou (BMI 25,5-30) je doporučený přírůstek hmotnosti 7,5 – 11,5 kg
U žen s obezitou (BMI nad 30) je doporučený přírůstek hmotnosti 7,5 kg

Gestační DM

Během těhotenství podstupují všechny maminky těhotenský screening, jehož součástí je měření glykémie nalačno. Může se stát, že jsou po opakovaném měření glykémie hodnoty vyšší než je zvykem (cca 5,1-6,9 mmol/1l). V takovémto případě může být diagnostikována gestační diabetes mellitus, u které lékař nastaví diabetickou dietu. U obézních maminek se upravuje množství sacharidů na den a jelikož už samotná obezita zvyšuje riziko komplikací během těhotenství, je vhodné redukce hmotnosti. I u gestační DM je pro miminko nejvhodnější kojení.

 

Závěrem

Vzhledem k vysoké úrovni zdravotnictví v České republice se v dnešní době rodí diabetičkám zdravé děti. Velmi důležitou roli hrají pravidelné konzultace s gynekologem, diabetologem a kompenzace onemocnění.

Příspěvek byl publikován | Rubrika: Nutriční poradna, ZDRAVÍ | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.