Trpíte laktózovou intolerancí? Nová kategorie potravin na našem eshopu!

Laktózová intolerance je definována jako nedostatek enzymu laktázy, kterou produkují střevní buňky. Tento enzym má na starosti štěpit mléčný cukr laktózu na glukózu a galaktózu. Jestliže enzym laktáza chybí, mléčný cukr zůstává ve střevě a vzniká kyselina mléčná nebo octová, které způsobují průjmy- jeden z hlavních příznaků laktózové intolerance. 

Co je laktózaoffal-1463369_1280
Jak již bylo zmíněno, jedná se o mléčný cukr (disacharid), který se štěpí na glukózu a galaktózu. Laktóza ovlivňuje střevní mikroflóru, peristaltiku a metabolismus vápníku.

Nedostatek enzymu laktázy může být geneticky podmíněn nebo být způsoben poškozením střevní sliznice (například po prodělaném infekčním zánětu střeva). Mezi nejčastější příznaky patří průjmy, nadýmání nebo křeče v břiše. Výběr vhodných a nevhodných potravin se odvíjí od stupně laktózové intolerance.

1. stupeň
Jedná se o nejmírnější stupeň laktózové intolerance jelikož vylučujeme pouze mléko. Ostatní mléčné výrobky lze podávat- v individuálních případech lze zmenšit množství.

2. stupeň
U tohoto stupně se mimo mléka vylučují také mléčné výrobky.

3. stupeň
Je nejtěžší stupeň  laktózové intolerance, u kterého vylučujeme mléko, mléčné výrobky a máslo. POZOR: Zde hrozí nedostatek vápníku!

Další zdroje laktózy
To, že je laktóza obsažena v mléku a mléčných výrobcích už víme. Dále ji ale můžeme najít ve lactose-1349759_1280skryté formě v potravinách jako jsou:

  • sladkosti
  • čokoláda
  • zmrzlina a nanuky
  • krémy a dorty
  • instantní pokrmy
  • majonézy a dresinky
  • margaríny a pomazánky
  • některé druhy léků

Fakta a doporučení

  • většina lidí, kteří trpí laktózovou intolerancí snáší dobře asi 6 g laktózy, která je obsažena v 125 ml mléka
  • zakysané mléčné výrobky a sýry jsou většinou tolerovány lépe než mléko
  • laktózovou intoleranci lze léčit také medikamentózně- dostupné jsou přípravky laktázy, které se konzumují před jídlem
  • v třetího stupně intolerance dbejte na dostatek vápníku, jehož nedostatek způsobuje osteoporózu či osteomalácii

3195Kategorii bezlaktózových výrobků na www.pilulka.cz
Nově jsme pro Vás připravili novou kategorii produktů vhodné pro ty, kteří trpí laktózovou intolerancí. Sortiment dále rozšiřujeme. Na naši nabídku se můžete podívat zde.

 

Facebook Comments
| Štítky: , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.