Tuk pro zdraví

Omega3 fish oil 1000mg FORTE 120,60_BOX_CZE_3D_R_W03506-S-01-CZE,SLO

V mnohých dietách je slovo tuk zatracované. Nic ale není černobílé. Správně zvolené tuky jsou pro naše tělo nenahraditelnými pomocníky.

Spolu s bílkovinami a sacharidy jsou tuky základní stavební jednotkou lidského těla a jeho buněčných stěn. Účastní se mnohých pro tělo nevyhnutelných procesů, jako jsou syntézy hormonů, enzymů, přestavují zásobárnu energie, jsou výstelkou mezi vnitřními orgány a podílejí se na termoregulaci.

Je toho ovšem mnohem víc, proč jsou tuky v našem těle důležité. Ale i tady platí, že všeho moc škodí. Zejména pokud jde o škodlivé, nasycené tuky. Naše tělo bychom se měli snažit neustále poznávat a uvědomovat si i to, co mu poskytujeme ve stravě i jinak.  Nesprávné druhy tuků dokáží v těle napáchat množství škod. Měli bychom je proto omezit a vydláždit cestu na talíř zdravým, prospěšným tukům.

Za dobré tuky jsou považovány ty, které obsahují nenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají udržovat dostatečnou hladinu tělu prospěšného cholesterolu. Naopak ty s obsahem nasycených chemických vazeb mastných kyselin mohou při nesprávné konzumaci, především spolu se sacharidy, zvyšovat hodnoty nechtěného cholesterolu, který někdy poškozuje naše cévy. Dobré tuky jsou o to vzácnější, že tělu dodávají esenciální nenasycené mastné kyseliny, které si nedokáže vyprodukovat samo. Nejcennější mastnou kyselinou je omega-3. „Vedle omega-3 mastných kyselin se vyskytují ještě omega-6 a omega-9 mastné kyseliny.

Omega-3 mastné kyseliny jako prevence

Jestli bude naše tělo zdravé, nebo ne, záleží především na nás. Pracuje s tím, co mu dodáme, a často je na nás a našem přístupu závislé. Platí to zejména v případě omega-3 mastných kyselin, jejichž přísun záleží na naší stravě, protože si je tělo nedokáže vyrobit samo. Zdraví prospěšné nenasycené mastné tuky se vyskytují především v rostlinných olejích, jako je olivový, slunečnicový, řepkový či lněný a dýňový. Obsahují je také ořechy, mandle a semínka. Dobře známým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby.

Vybírejte si ryby, které jíte

Zejména mastné mořské ryby, jako je losos, tuňák či sardinka, mají podstatně vyšší obsah omega-3 kyselin než sladkovodní ryby. „Mořské ryby a rostliny jsou největší zásobárnou omega-3 mastných kyselin. Do tuku mořských ryb se dostávají právě z mořských rostlin, takže je důležité, jestli je ryba volně lovená, nebo pochází z chovu. A pokud pochází z chovu, obsah mastných kyselin je závislý na stravě, jakou je krmena,“ hovoří lékařka.

O jejich škodlivosti se však hovoří zejména v případě nadměrné konzumace, která nám v našich zeměpisných šířkách nehrozí. „Můžeme bez obav jíst tresku, lososa i další běžné ryby. Opatrnost při konzumaci většího množství je potřebná v případě máslové ryby, která může způsobovat problémy s trávením a působit laxativně,“ doplňuje MUDr. Zuzana Kala Grofová.

Ze sladkovodních ryb je vhodný pstruh. Je dostupnou a zároveň nejbezpečnější a biologicky hodnotnou rybou. Ryby však stále zůstávají na našem jídelním lístku raritou. Z online testu Index zdraví Walmark nám vyplývá, že až 62 % žen a 55 % mužů na Slovensku nejí rybu ani jednou týdně. „Na základě doporučení bychom měli ryby zařazovat na jídelníček 2–3× týdně.

Současně je však třeba omezit konzumaci omega-6 mastných kyselin z rostlinných olejů, které působí přesně naopak než omega-3 a podporují zánět, shlukování krevních destiček a zužování/rozšiřování dýchacích cest,“ upozorňuje lékařka se zaměřením na nutriční poradenství.

„Já osobně mám ryby ve velké oblibě a mohu jen spekulovat, proč je lidé nedokáží zařadit na svůj jídelní lístek. Domnívám se, že jsou za tím často předsudky. Někdo nemá rád jejich zápach, jinému vadí kosti. Ale pokud používáme kvalitní suroviny, uvědomíme si, že ryba voní mořem a že velké ryby mají velké kosti, které jednoduše odstraníme. Důvodem nízké konzumace ryb může být i nezvyk, neochota zkoušet něco nového, obava, že rybu nedokážeme připravit. Podle mě je opečení filetu z ryby tou nejjednodušší a nejrychlejší kulinářskou úpravou,“ dodává.

Tři tipy, jak zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin:

  • Ideálním způsobem příjmu omega-3 mastných kyselin je strava. Dopřejte si saláty nebo snídaňové ovesné kaše, do kterých přidáte ořechy a semínka. Při vaření používejte olivový, slunečnicový, řepkový či lněný nebo dýňový olej. K doplnění zdraví prospěšných omega-3 nenasycených tuků můžeme sáhnout i po výživových doplňcích z lékárny.
  • Konzumujte ryby minimálně 2krát týdně. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá.
  • Vyhýbejte se konzumaci potravin, které obsahují omega-6 mastné kyseliny. I když je tělo potřebuje, konzumujeme jich v současnosti desetinásobně až dvacetinásobně víc, než je vhodné. Snažte se proto vynechávat z jídelníčku tučné maso, smažená jídla či komerční pekárenské výrobky.

S odbornicí o vánoční stravě

Odpovídá MUDr. Zuzana Kala Grofová, lékařka se specializací na klinickou výživu.

  1. Co je možné považovat za základní pravidlo stravování na Vánoce, abychom našemu tělu neuškodili?

Měli bychom se snažit co nejvíce přibližovat normální zdravé stravě. Základním pravidlem vánočního stravování je nepřehánět to s jídlem ani nápoji.

  1. Doporučujete na Vánoce upřednostnit ryby? Je jedno, které si během Štědrého večera připravíme?

Konzumace ryb na Vánoce je u nás daná tradicemi. Některé rodiny upřednostňují kapra, další jiné druhy ryb a někteří ryby nejedí vůbec. Vybrat si k večeři rybu je dobré, ale na konzumaci ryb bychom měli myslet po celý rok. Pokud někdo, jak hovoří výše zmíněný průzkum, nejí ryby ani jednou týdně, jde o závažný problém, protože takový člověk má chronický nedostatek omega-3 mastných kyselin. A zároveň má nadbytek omega-6 mastných kyselin.

  1. Co dělat, pokud to s vánočním menu přeci jen přeženeme?

Pokud dojde k přejedení nebo nadměrné konzumaci alkoholu či sladkostí, nejlepší je tělu ulevit tím, že mu dopřejeme klid a krátký půst. Pro vytrávení jsou případně vhodné jogurty nebo lehký zeleninový salát.

MUDr. Zuzana Kala Grofová

Už řadu let úspěšně vede svoji poradnu na redukci hmotnosti, dietologii a dietní vaření a úspěšně pomáhá lidem najít cestu ke zdravému životnímu stylu. Ve své dnes již třicetileté praxi se věnuje vnitřnímu lékařství, geriatrii a klinické biochemii a posledních dvacet let se specializuje především na klinickou výživu. Spolupracuje na projektech Index zdraví a Nutriční programy společnosti Walmark, které pomohou najít a nastartovat účinnou a rozumnou cestu k zdravému životnímu stylu. Zaměřuje se v nich na 5 pilířů zdraví, kterými jsou výživa, pohyb, zlozvyky, psychická rovnováha a kondice.

Náš tip

Pro zdravé srdce

Pokud ryba nepatří mezi vaše oblíbená jídla a ve svém jídelníčku zapomínáte na luštěniny, cizrnu, avokádo či dýni bohatou na omega-3, máme pro vás tip, jak si potřebné mastné kyseliny doplnit. Doplněk stravy Omega-3 rybí olej 1000 mg s obsahem EPA a DHA ve vysoké dávce bez pachutě rybiny podpoří vaši duševní vitalitu a přispěje k normální funkci mozku, zraku a srdce. Obohacení o  vitamín E podpoří ochranu buněk před poškozením.

Facebook Comments