Vánoce bez lepku

Vánoce už klepou na dveře a tak Vám na poslední chvíli přináším několik osvědčených tipů na bezlepkové cukroví.

Bezlepkové perníčky

Co budeme potřebovat?15592050_10206311554302865_184436293_n

520 g bezlepkové mouky na sladké pečení Nutrifree
170 g moučkového cukru
90 g másla
3 vejce velikosti M
3 lžíce medu (já použila domácí)
2 lžičky jedlé sody
1 lžička kakaa
3 lžičky perníkového koření
1 vejce na potření

Jak na to?

Nejprve důkladně smícháme mouku, moučkový cukr, změklé máslo, med, perníkové koření, kakao a jedlou sodu. S vypracováním hladkého těsta si dáme opravdu záležet. Troubu rozehřejeme na 200 °C a na válu vyválíme asi 3 mm těsto a vykrajujeme libovolné tvary. Vložíme do trouby a necháme péct – hlídáme barvu perníčků, jakmile začnou mít typickou barvu, vytáhneme je a potřeme rozšlehaným vejcem. Na 3 minuty vrátíme do trouby a dopečeme. Poté vytáhneme a perníčky, poklademe na rovnou plochu a necháme je vychladnout. Poté můžeme zdobit cukrovou nebo jinou polevou dle chuti. Já část perníčků zdobila čokoládou a posypala je nasekanými vlašskými ořechy, druhou část jsem ozdobila klasickou cukrovou polevou, do které jsem přidala potravinářské barvivo.

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

15644204_10206311554222863_343610151_n
Co budeme potřebovat?

100 g  bezlepkové mouky na sladké pečení Nutrifree
80 g másla
1 žloutek
30 g moučkového cukru
100 g nasekaných vlašských ořechů
10 g vanilkového cukru
citronová kůra z 1/2 citronu
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení

Jak na to?

Máslo s cukrem utřeme, přidáme žloutek, vanilkový cukr, bezlepkovou mouku, nasekané ořechy a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a necháme v potravinářské folii 2 hodiny odležet. Nyní je potřeba postupovat rychle – tvarujeme rohlíčky a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme dorůžova (cca 10-13 minut). Po upečení doporučuji nechat rohlíčky lehce vychladnout – já je chtěla obalovat ještě horké ve směsi cukru, rohlíčky se mi ale začaly drolit. Po vychladnutí naopak držely hezky tvar.

Kokosové kuličky s bílou čokoládou

Co budeme potřebovat?15682709_10206311554502870_1741208371_n

150 g strouhaného kokosu
100 g změklého másla
150 g strouhané bílé čokolády
15 g vanilkového cukru
60 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
1/2 lžičky citronové šťávy
kokos na obalení

Jak na to?

Postup je opravdu velmi jednoduchý – všechny ingredience smícháme dohromady a tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Těsto jsem zpracovávala asi 20 minut než mi všechny ingredience držely při sobě.

Linecká kolečka/ rohlíčky

15666268_10206311553462844_1109771698_nCo budeme potřebovat?

350 g  bezlepkové mouky na sladké pečení Nutrifree
120 g moučkového cukru
250 g másla
20 g vanilkového cukru
3 žloutky

Jak na to?

Mouku smícháme s cukrem, tukem a žloutky. Necháme jej přes noc odpočinout a poté vyválíme a vykrajujeme požadované tvary. Já jsem vykrojila klasická kolečka, která jsem po upečení  (180 °C dorůžova) zdobila marmeládou a slepila k sobě. Ze zbytku těsta jsem vytvarovala rohlíčky – konce jsem namočila v čokoládě a posypala drcenými vlašskými ořechy.

Tímto článkem bych Vám ráda popřála klidné prožití vánočních svátků a budu se na Vás těšit po Novém roce ve FB skupině Pilulka – Nutriční poradna. Nakonec ještě přikládám odkaz na bezlepkovou mouku, kterou jsem při pečení používala. 

http://www.nutrifree.cz/produkty/22-produkty/mouka/115-smes-na-pripravu-kolacu

| Štítky: , , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.