ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL OD A PO Z

Každý člověk, který se zajímá o hubnutí, se často potkává s různými pojmy, které jsou pro zdravý životní styl nepostradatelné. Pojďme si představit ty nejčastější z nich.

a-change-in-lifestyle-1430599_1920


 

ADITIVA– neboli přídatné látky či éčka, považuje spousta lidí za špatné. Není to však vždy pravda. Mezi aditiva patří například antioxidanty, které zabraňují vzniku volných radikálů- jinými slovy pozitivně působí na naše zdraví (mohou zpomalit proces stárnutí nebo preventivně působit proti některým onemocnění).

BMI– (Bosy mass index) je index tělesné hmotnosti, který je často užíván při zjišťování podvýživy, normálního stavu výživy, nadváhy a obezity. Vypočítat si jej můžete, zasadíte-li vaši výšku a váhu do následujícího vzorce: hmotnost/výška 2. Dle vypočítané hodnoty si zkontrolujte, do jaké kategorie spadáte:
Podvýživa: 16,5–18,5

Normální váha: 18,5–25
Nadváha: 25–30
Obezita: 30 a více

CUKROVKA– neboli diabetes mellitus je onemocnění, které může postihnout děti i dospělé . Toto onemocnění se dělí na dva typy- 1. a 2. typ. Mezi hlavní projevy onemocnění patří zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšený pocit žízně, časté močení nebo únava.

DIETA– téměř každá žena vyzkoušela za svůj život nejméně jednu dietu. Existuje spousta druhů diet, ne všechny ovšem zaručí to, co slibují. Je proto vždy lepší, dbát na zdravý životní styl a nedržet diety, díky kterým možná rychle zhubnete, ovšem zmizelá kila opět naberete zpět.

ENERGETICKÁ sssBILANCE– je poměr mezi příjmem a výdejem energie. Během hubnutí by měl být příjem nižší než výdej. V případě, že je příjem a výdej vyrovnaný, mluvíme o vyrovnané energetické bilanci. Při nadměrném příjmu se energie ukládá v podobě tuků a člověk přibírá na váze.

FLAVONOIDY– jsou důležitou součástí antioxidačního systému (viz výše), které na sebe mohou vázat škodliviny. Dále hrají důležitou roli při prevenci některých onemocnění, jako jsou například kardiovaskulární onemocnění nebo ateroskleróza,

GI– neboli glykemický index je hodnota, která udává vzestup a pokles hladiny krevního cukru po požití potraviny. Budeme- li konzumovat potraviny s nižším glykemickým indexem, nebude hladina krevního cukru rychle klesat a tím pádem pocit hladu nepříjde příliš rychle.

HLAD– pocit, který zná každý z nás velmi dobře. Při redukci hmotnosti je velmi důležitá pravidelnost v jídle, aby k pocitu hladu nedocházelo. Doporučuje se rozdělit jídlo během dne do 5-6 porcí.

CHOLESTEROL– je součástí každé buňky v našem těle a dělíme jej na dva druhy- LDL a HDL cholesterol. Jestliže máme v krvi nadbytek LDL cholesterolu, má tendenci usazovat se v cévách, což vede k jejich ucpávání. Naopak HDL cholesterol snižuje hladinu LDL cholesterolu.

INZULINOVÁ REZISTENCE– je stav, kdy tělo nedokáže efektivně využít inzulín. Místo toho, aby byl krevní cuk zpracován, usazuje se v krvi. Důsledkem dlouhodobé inzulinové rezistence může být: obezita, vysoký krevní tlak nebo diabetes mellitus 2 typu.

JOJO EFEKT– je problém, který bere spousta žen i mužů, kteří drží drastickou dietu na lehkou váhu. Budete-li držet nesmyslnou dielump-sugar-549096_640tu, která slibuje rychlý úbytek hmotnosti, možná přebytečná kila rychle shodíte, následně se ovšem rychle vrátíte na svou původní váhu (ne-li na vyšší).

KILOKALORIE– kdo z nás, který držel nějakou dietu, nepočítal kilokalorie? Místo počítání kilokalorií se raději zaměřte na pestrost jídelníčku, dostatek ovoce a zeleniny a správný pitný režim.

LEPEK– je bílkovina, kterou nalezneme v obilovinách pšenici, ovsu, ječmenu a žitu. V dnešní době řada lidí uznává nový trend- bezlepkovou dietu. Tato dieta je jediná možná léčba pacientů trpící celiakií a pro zdravou populaci je zbytečná. V případě vynechání lepku vám může chybět řada minerálních látek nebo vitamínů.

MALNUTRICE– neboli nedostatečná výživa, která je způsobena nedostatkem živin. Dlouhodobě nevyvážená strava může vést k mnoha zdravotním komplikacím.

OBEZITA– tímto onemocnění trpí velká populace světa. Jedná se o nadměrné hromadění tuku v těle. Obezita je rizikovým faktorem onemocnění jako například nemoci srdce, pohybového aparátu nebo diabetu mellitu.

PROBIOTIKA– jsou mléčné bakterie, které mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru a imunitní systém. Nalezneme je v jogurtech a zakysaných mléčných výrobcích. Užívání probiotik se doporučuje také při léčbě antibiotiky.

RYBY– jsou velmi plnohodnotný zdroj omega 3 kyselin, které mají blahodárný vliv na rozvoj mozku. Ryby se doporučuje konzumovat nejméně dvakrát týdně.asian-1239316_640

SPORT– je nesporná součást hubnutí a zdravého životního stylu. Sportem bojujeme proti obezitě a budujeme lepší fyzičku. Denně se doporučuje ujít asi 10 000 kroků.

TUKY– jsou nedílnou částí našeho jídelníčku. Zjednodušeně je dělíme na dobré- nenasycené masné kyseliny (kvalitní rostlinné oleje- vyjma kokosového a palmového oleje, ořechy, semínka a ryby) a špatné- nasycené a trans mastné kyseliny (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky a uzeniny).

VLÁKNINA– je nestravitelná část potravy, kterou dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Vlákninu nalezneme v luštěninách, obilovinách, semenech, ořeších, zelenině a ovoci. Dostatečný příjem vlákniny během hubnutí je velmi žádoucí, jelikož má schopnost nabobtnat a déle zasytit. Dále působí jako kartáč na střeva, které čistí.

ZDRAVÍ– světová zdravotnická organizace definuje zdraví jako stav úplné sociální, fyzické a psychické pohody. Zdraví můžeme z velké části ovlivnit i správnou výživou a zdravým životním stylem.

 

Facebook Comments
| Štítky: , , , | Autor: .
Katerina Schotliova

Autor: Katerina Schotliova

Vystudovala SZŠ a VOŠ Emanuela Pöttinga v Olomouci obor Nutriční asistent. Po studiu na střední škole pracovala jako nutriční asistent v Nemocnici na Bulovce, v Psychiatrické léčebně Bohnice a v Nemocnici na Kladně. Poté vystudovala obor Diplomovaný nutriční terapeut na SZŠ a VOŠ 5. května v Praze. Zúčastnila se několika odborných konferencí například na téma celiakie nebo sportovní výživa. Zaměřuje se zejména na celiakii, její povědomí mezi lidmi a pomoc pacientům, kteří začínají s bezlepkovou dietou.