Celiakie je autoimunitní onemocnění, které se oproti dřívějšku dostává do povědomí většiny lidí. Jedinci, kteří reagují přecitlivěle na stravu obsahující lepek musí celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu.
Jelikož celiakie velmi často probíhá bez příznaků nebo s netypickými příznaky, předpokládá se vysoký počet nezjištěných pacientů. V České republice trpí tímto onemocněním zhruba 40-50 tisíc osob, bohužel dle údajů gastroenterologických poraden je léčena pouze desetina pacientů. Mezi nejčastější projevy nemoci patří bolest břicha, poruchy trávení, průjmy, u děti neprospívání nebo únava. Diagnostika celiakie probíhá na základě odběrů krve a biopsie tenkého střeva, která nemoc prokáže nebo vyloučí. Pacienti musí ze svého jídelníčku vyloučit pšenici, ječmen, žito a oves. Pokud nemocný dietu dodržuje, vymizí postupem času trávicí potíže spojené s celiakií a pacient má šanci na kvalitní život. V opačném případě dochází dál k poškozování tenkého střeva a zhoršuje se průběh nemoci.

Jaké potraviny jsou během celiakie vhodné?
⦁ všechny duhy masa, bezlepkové uzeniny
⦁ mléko, mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, jogurtová mléka,sýry)
⦁ vejce
⦁ všechny druhy luštěnin
⦁ všechny druhhy ovoce a zeleniny
⦁ dále med, cukr, bylinky a čaj
Zakázané obiloviny nahrazujeme přirozeně bezlepkovými, ze kterých se vyrábí bezlepkové potraviny. Jsou to například:
- rýže
- brambory
- amarant
- pohanka
- jáhly
- quinoa
- kukuřice
- vhodné jsou i všechny druhy tuků (olej, máslo, sádlo, lůj), ořechy a semínka

V dnešní době jsou hojně využívány speciální bezlepkové směsi na přípravu pečiva (
chléb ,
muffiny, housky, pizza, koláče, atd.). Tyto směsi jsou upraveny tak, aby příprava bezlepkového pečiva byla co nejjednodušší. Své místo na trhu si získala také firma Vitana, která rozšiřuje svou nabídku o produkty bez lepku. Za zmínku stojí určitě
Univerzální směs, kterou lze využít jak při přípravě pečiva, tak sladkých koláču. V kuchyni celiak určitě ocení také
víceúčelovou směs určenou k zahušťování, ale také obalování. Pro usnadnění práce a úsporu času stojí za vyzkoušení také Vitana bezlepkové polévky, na trhu jsou tři druhy a to
rajská,
hrachová a
gulášová.
Další bezlepkové produkty Vitany lze objednat také
zde.
Nevhodné potraviny jsou všechny, které obsahují lepek. Jsou to veškeré výrobky nepovolených druhů obilovin, tedy:
- pečivo, koláče, knedlíky, těstoviny, tortily, pizza, strouhanka
- dále vločky (ovesné), kroupy, krupky nebo krupice
- různé rostlinné náhražky masa jako například maso robi či seitan, které jsou vyráběny z obilovin, nejčastěji pšenice
- z nápojů jsou to kávoviny- bílá káva, Melta, z alkoholu především pivo, které je vyrobeno z obilného sladu
- pozor si musí celiak dávat také na některé druhy jogurtů (zahušťované), čokolád, uzenin
Zařadit či vynechat?
Sporné potraviny jsou takové, u kterých na obalu není přesně definováno či obsahují lepek nebo nikoli. Tyto výrobky mohou obsahovat modifikované škroby, u kterých se neuvádí, jaký druh škrobu byl při výrobě použit, tudíž jej nelze považovat za bezlepkový. Mezi další sporné potraviny patří různé sojové, tatarské, worchestrové a jiné omáčky, továrně vyrobené dresinky, kečupy, kypřící prášky, pudinky, bujony, instantní polévky, omáčky, kaše, dochucovadla, čaje a kávoviny. V případě, že tyto výrobky nejsou označeny jako bezlepkové či není uvedeno přesné složení, všechny tyto výrobky se doporučuje vynechat.
Oves a lepek
Sporným tématem je stále problematika ovsa, který obsahuje bílkovinu avenin. Tato bílkovina je vlastnostmi velmi podobná lepku a může způsobovat stejné potíže jako například lepek u pšenice. V různých zemích se oves stále testuje a probíhají nejrůznější diskuze, zda je oves vhodný či nikoli. Jestliže pacient dodržuje přísnou bezlepkovou dietu, je možno zařadit po konzultaci s gastroenterologem do jídelníčku výrobky obsahující oves, který při výrobě nebyl kontaminován jinou obilovinou nevhodnou pro celiaky. Hodnoty aveninu by ovšem neměly překročit hranici 20 ppm.