Bramborový chléb
Chcete vyzkoušet neokoukaný recept na bezlepkový chléb? Co takhle zkusit tento recept na chléb, který bude díky bramborám krásně vláčný?
TIP: Přidejte do chleba vaše oblíbená semínka (lněná, slunečnicová) nebo pár nadrcených vlašských ořechů.
Na přípravu chleba potřebujeme:
- 42 g droždí
- 5 g cukru
- 150 g vlažné vody (možno i podmáslí)
- 200 g uvařených moučných brambor
- 500 g bezlepkové mouky (např. Jizerka)
- 5 g soli
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje
Postup:
– Droždí rozdrobíme do vlažné vody nebo podmáslí, přidáme cukr a necháme 10-15 min odpočívat.
– Oloupané brambory nastrouháme na jemno a přidáme k mouce se solí.
– Zapracujeme společně s vodou, olejem a směsí z podmáslí (nebo vlažné vody).
– Hladké těsto vložíme do formy na chléb (například silikonové) a necháme 45 min vykynout.
– Po vykynutí pečeme při 225 °C asi 1 hodinu.
– Poté vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Pohanková kaše s chia semínky
Nestíháte ráno snídat? Vyzkoušejte náš tip na rychlou snídani, kterou budete mít během pár minut hotovou.
TIP: Připravte si kaši o něco řidší- chia semínka vážou vodu a v kaši nabobtnají. Mléko nebo vodu lze nahradit sojovým nebo rýžovým nápojem a obohatit o kousky vašeho oblíbeného ovoce.
Na přípravu jedné porce potřebujeme:
- 50-70 g pohankové kaše (záleží, jak hustou kaši chcete mít)
- 5 g chia semínek
- 10 g medu
- 150 – 200ml mléka nebo vody
Postup:
– Do horkého mléka nebo vody vmícháme instantní pohankovou kaši.
– Osladíme medem a přidáme chia semínka.
Bezlepkové lasagne
Také míváte chuť na tolik oblíbené lasagne, které si ale nemůžete v restauracích běžně objednat? Nezoufejte! Máme pro Vás recept na bezlepkové lasagne, které nyní zakoupíte na pilulka.cz za skvělou cenu.
Na přípravu omáčky potřebujeme:
- 10 g řepkového oleje
- 100 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 g loupaných rajčat
- 1 kus mrkve
- 5 lžic červeného vína
- sůl
- pepř
- čerstvou bazalku
Na přípravu bešamelu potřebujeme:
- 50 g másla
- 50 g bezlepkové mouky (např. Jizerka)
- 600 ml mléka
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- 1 bobkový list
- 1 malou cibuli
- 3 hrebíčky
+ 1 balení 250 g lasagní
+ 100 g sýru (chedar)
Postup:
– Na oleji restujeme 5 minut cibuli nasekanou na jemno, poté přidáme nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek a ještě 2 min restujeme.
– Poté přidáme mleté maso a loupaná krájená rajčata a podlijeme červeným vínem. Nakonec přidáme koření a dusíme asi 30 minut. Mezitím co se masová směs dusí, připravíme si bešamelovou omáčku.
– Zavaříme mléko, do kterého vložíme bobkový list a celou cibuli, do které jsme napíchli hřebíček. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme bezlepkovou mouku a minutu mícháme. – Poté opatrně přiléváme mléko (které jsme scedili) a celou dobu mícháme, aby se nám omáčka nepřipálila.
– Do hladké omáčky nastrouháme muškátový oříšek.
– Lasagne povaříme ve vroucí vodě 5 minut a poté je vyjmeme z vody a zchladíme (lasagne vyjměte opatrně, aby se nepotrhaly).
– Dno pekáčku nebo plechu potřeme bešamelovou omáčkou, kterou pokryjeme bezlepkovými lasagnemi a přidáme masovou směs. Takto vrstvíme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience- poslední vrstvu budou tvořit lasagne, masová směr a bešamel, který posypeme tvrdým sýrem.
– Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 35-40 minut.