Přestože sladká jídla a dezerty nemám příliš v oblibě, rozhodla jsem se vyzkoušet svůj první bezlepkový cheesecake. Jeho příprava byla jednoduchá a musím říct, že na pár drobností (které při příštím pečení vychytám) se cheesecake povedl.
Co budeme potřebovat?
Na korpus:
- 240 g bezlepkových sušenek (já použila Nutrifree sušenky s brusinkami)
- 100 g másla
Na náplň:
- 3 vejce velikosti M
- 2 vaničky nízkotučného tvarohu
- 1 balení ricotty
- 1 balení čerstvého sýra á 125 g
- 1 balení vanilkového cukru
- kůru z jednoho citrónu
- šťávu z poloviny citrónu
- 2 lžíce medu
Na ozdobu:
- 2 lžíce jahodového džemu nebo marmelády
- cca 15 větších jahod
Jak na to?
- Nejprve si vytvoříme korpus- sušenky rozdrtíme v mixéru nebo vložíme do sáčku a použijeme paličku na maso či váleček.
- Do rozemletých sušenek přidáme změklé máslo a směs vypracujeme. Sušenky by neměly plavat v tuku, měly by být máslem pouze obalené.
- Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a strany vymažeme máslem, aby se sýrový krém nepřipekl.
- Připravenou směs poklademe na dno formy a utlačíme. Na 10 minut vložíme do trouby, která je rozehřátá na 200°C a připravíme si krém.
- Nejprve vyšleháme tvaroh s citrónovou šťávou, citrónem, vanilkovým cukrem a 1 vejcem. Poté postupně přidáváme med, ricottu a další vejce.
- Po 10 minutách vytáhneme korpus z trouby, a naplníme jej vyšlehaným krémem.
- Vložíme zpět do trouby a pečeme 20 minut na 200°C. Poté teplotu stáhneme na polovinu a pečeme dalších 40 minut.
- Po upečení vypneme troubu, pootevřeme ji a a necháme dort pomalu chladnout.
- Většinu jahod nakrájíme na plátky, které na závěr poklademe na dort. Několik jahod si nakrájíme na malé kousky, které vložíme do hrnce s marmeládou a třemi lžícemi vody.
- Celou směs necháme projít varem, až vznikne ovocná omáčka, kterou natřeme na vychladlý dort.
- Poklademe jahodami a můžeme podávat.