Vláknina je nestravitelná nebo jen částečně stravitelná část potravy, která našemu tělu nedodává žádnou energii a přesto je pro zdravý jídelníček naprosto klíčová. V dnešním článku dozvíte více informací o vláknině, jejích zdrojích, benefitech, účincích na naše tělo a také optimálnímu množství, které lidský organismus potřebuje ke správnému fungování.
Působení vlákniny
V tenkém střevě vláknina nabobtná a snižuje vstřebávání cholesterolu, sacharidů a bohužel také některých minerálních látek- například železa, hořčíku nebo vápníku.
V tlustém střevě začíná vláknina působením bakterií fermentovat a rozděluje se na dobře fermentovanou (betaglukany, pektiny, inulin, …), částečně nebo málo fermentovanou či nefermentovanou. Fermentace vede především k tvorbě mastných kyselin s krátkým řetězcem, které omezují výskyt potravinových alergií a intolerancí, působí preventivně proti zácpě nebo střevním onemocnění.
Rozdělení vlákniny
Vlákninu dělíme dle její rozpustnosti:
Rozpustná vláknina (měkká)– je obsažena v ovoci a zelenině, luštěninách a obilovinách. Řadí se sem pektiny nebo rostlinné gumy.
Rozpustná vláknina:
- snižuje vstřebávání některých látek
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- zlepšuje glukózovou toleranci
- váže na sebe škodlivé toxiny
- působí jako prebiotikum (slouží jako potrava pro živé kultury a vytváří vhodné podmínky pro jejich správnou funkci)
- nabývá na objemu díky tomu, že na sebe váže vodu
- urychluje činnost střev
Nerozpustná vláknina (hrubá)– tento typ vlákniny nalezneme v luštěninách, otrubách, ovoci a zelenině (zejména ve slupkách a zrníčkách) nebo třeba v obilovinách (celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny nebo rýže) a další obiloviny či ořeších. Do této skupiny je řazena celulóza, lignin, hemicelulóza nebo živočišný chitin.
- čistí naše střeva – působí jako kartáč
- zvětšuje objem obsahu střev a zkracuje dobu, kterou tam potrava zůstává
- působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, divertikulóze nebo zánětlivých střevních onemocnění
Nežádoucí účinky vlákniny
- vznik plynů při fermentaci
- vysoký příjem vlákniny může v kombinaci s nedostatkem pohybu způsobit zácpu, proto je důležitý dostatečný pitný režim
- vláknina zatěžuje trávící trakt, a tudíž ji musí omezit nebo úplně vynechat osoby trpící zánětlivými střevními onemocněními
Výživová doporučení
Denní příjem vlákniny dospělého člověka by měl být 30 gramů, u dětí ve věku cca 2-10 let bychom se měli řídit pravidlem věk dítěte + 5 g vlákniny. Vysoké procento populace ovšem přijímá vzhledem ke špatné stravě mnohem méně vlákniny, než je doporučeno. Zařaďte tedy do jídelníčku ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, luštěniny nebo celozrnnou rýži a těstoviny a věřte, že doporučený příjem vlákniny hravě splníte.
Pingback: Jak se nejlépe stravovat při práci na směny | Blog pana Pilulky - Blog.Pilulka.cz