Den 13.9. byl zvolen mezinárodním dnem čokolády. Pro některé je čokoláda dobrým pomocníkem ve stresových situacích, jiní lidé ji vnímají jako nepřítele při hubnutí. Jaké jsou její nutriční hodnoty a její účinky na náš organismus?
Jak poznat kvalitní čokoládu?
Kvalitní čokoláda obsahuje kakaovou sušinu, kakaové máslo, třtinový cukr a vanilku. Jedná-li se o čokoládu mléčnou , je navíc přidáno sušené mléko. Mimo sojový lecitin, který zajišťuje lepší konzistenci, by se ve složení neměla objevovat žádná umělá přísada (aromata, dochucovadla…). Velmi diskutovanou surovinou, která bývá často zaměňována je kakaové máslo. Výrobci některých čokolád jej z důvodu vyšší ceny vynechávají a používají levnější varianty (palmový, palmojádrový nebo kokosový tuk), které obsahují nezdravé nasycené mastné tuky, které našemu tělu neprospívají.
Mezi další kritérium, jak poznat kvalitní čokoládu patří bezesporu cena, která se pohybuje okolo 100 Kč a výše a ne vždy je bohužel běžně dostupná v supermarketu. Lze ji zakoupit na internetu nebo ve specializovaných obchůdcích (čokoládoven).
Rozdíl u složení 85% a mléčné čokolády
85% čokoláda Mléčná čokoláda
Energetická hodnota: 2 200 kJ Energetická hodnota: 2 227 kJ
Bílkoviny: 11g Bílkoviny: 6g
Tuky: 46 g Tuky: 30 g
Sacharidy: 19g Sacharidy: 58g
Vláknina: 7g Vláknina: 1g
Dále čokoláda obsahuje draslík, jehož nedostatek může způsobovat například slabost a hořčík, který je důležitý pro funkce svalů (působí proti svalovým křečím). Hořká čokoláda má oproti mléčné nižší glykemický index.
Proč si čokoládu dopřát?
- má pozitivní vliv na naše buňky
- díky obsahu hořčíku posiluje mozkovou činnost
- má pozitivní vliv na cévy a snižuje krevní tlak
- působí preventivně proti infekčním onemocněním
- posiluje imunitu
- má blahodárný vliv na nervovou soustavu
- kostička kvalitní čokolády ukojí naše chutě na sladké a pomáhá tak při hubnutí
- pomocí antibakteriálních látek z tříslovin bojuje proti zubnímu kazu
- zlepšuje náladu
- obsahuje kofein a theobromin, které mají povzbuzující účinek
POZOR! Nadbytek čokolády (zvláště nekvalitní) má neblahý vliv na rozvoj nadváhy či obezity!
Na našem eshopu nyní můžete zakoupit tyto čokolády.
Závěrem
I přes pozitivní vlastnosti čokolády i zde platí pravidlo- dobrého pomálu. Nadbytek způsobuje obezitu a tak se doporučuje konzumovat pár kostiček denně(v závislosti na jejich velikost).