Druhy antikoncepce: vše, co potřebujete vědět

Výběr správné antikoncepce je důležitým rozhodnutím, které není radno brát na lehkou váhu. S širokou škálou dostupných metod, od přirozených přes bariérové až po hormonální, je důležité pochopit jejich vlastnosti, výhody a potenciální rizika.

 

Obsah článku

 

Přirozené metody

Přirozené metody antikoncepce se soustředí na poznávání vlastního těla a cyklu. Zde jsou některé z nich:

  • Přerušovaná soulož: Metoda spočívá v odstranění penisu z pochvy před ejakulací, čímž zabráníte vstupu spermií do pochvy.
  • Kalendářní metoda: Spočívá v určování plodných a neplodných dnů na základě menstruačního cyklu.
  • Měření bazální teploty: Zahrnuje denní měření vaginální teploty ráno před vstáváním, aby se identifikovaly změny související s ovulací.
  • Pozorování cervikálního hlenu: Spočívá ve sledování změn ve vzhledu a konzistenci cervikálního hlenu, které naznačují plodné a neplodné dny.

Tyto metody vyžadují důkladnou znalost vlastního cyklu a pečlivé každodenní sledování. Nejedná se o 100% spolehlivou metodu, ale rozhodně je k vašemu tělu nejmírnější.

 

Bariérové metody

Bariérové metody antikoncepce fyzicky blokují spermie, aby nedošlo k oplodnění.

  • Kondomy: Jde o jednorázové silikonové produkty, které se nasazují na penis před pohlavním stykem, aby zabránily vstupu spermií. Jedná se zároveň o jedinou metodu prevence sexuálně přenosných nemocí.
  • Pesar nebo diaphragma: Vkládá se do pochvy před pohlavním stykem a ponechává se tam po určitou dobu, aby zabránil proniknutí spermií do dělohy. Běžně se vyrábí ze silikonu a je znovu použitelný.

Tyto metody jsou účinné při správném použití, ale vyžadují pečlivou aplikaci při každém pohlavním styku.

 

Chemické metody

Chemické metody antikoncepce zahrnují použití spermicidních látek, které ničí spermie nebo brání jejich pohybu. Tyto metody často vyžadují použití před každým pohlavním stykem a zahrnují:

  • Spermicidní gely, krémy nebo pěny: Aplikují se přímo do pochvy před pohlavním stykem.
  • Vaginální čípky: Rozpustí se v pochvě a vytvoří bariéru proti spermii.

Je důležité mít na vědomí, že chemické metody mohou být méně účinné než jiné formy antikoncepce a často se doporučuje jejich kombinace s bariérovými metodami.

 

Nitroděložní tělísko

Nitroděložní tělísko (IUD) je malé zařízení, které lékař umisťuje do dělohy. IUD může být hormonální, které postupně uvolňuje hormony, nebo měděné, které využívá měď pro zabránění oplodnění. Tato metoda je jednou z nejspolehli­vějších, s dlouhodobým účinkem a možností reverzibility. Hormonální IUD také může mít další zdravotní výhody, jako je zmírnění bolestivé menstruace a redukce intenzity krvácení. U měděné varianty se občas ženy potýkají naopak se silnější a bolestivější menstruací.

 

Hormonální metody

Hormonální metody antikoncepce zahrnují různé typy produktů, které ovlivňují menstruační cyklus a ovulaci. Tyto metody zahrnují:

  • Antikoncepční pilulky: Obsahují kombinaci estrogenů a progestinů nebo pouze progestin.
  • Antikoncepční náplast: Aplikuje se na kůži a uvolňuje hormony transdermálně.
  • Antikoncepční injekce: Hormonální injekce, která se aplikuje jednou za 3 až 6 měsíců.
  • Antikoncepční kroužek: Vaginální kroužek, který se aplikuje jednou měsíčně a uvolňuje hormony přímo v pochvě.

Tyto metody jsou vysoce účinné, ale mohou mít vedlejší účinky, ať už fyzické, tak psychické, a vyžadují pravidelné užívání.

 

Sterilizace

Sterilizace je trvalá forma antikoncepce, která zahrnuje chirurgický zákrok. U mužů se provádí vasektomie, což je podvázání nebo přeříznutí chámovodů. U žen se provádí tubální ligace, což zahrnuje podvázání nebo zablokování vejcovodů. Sterilizace je velmi efektivní a vhodná pro jedince nebo páry, kteří se rozhodli, že již nechtějí mít další děti.

 

Nouzová antikoncepce

Nouzová antikoncepce, známá také jako postkoitální antikoncepce, se používá pro zabránění otěhotnění po nechráněném pohlavním styku nebo selhání běžné antikoncepční metody. Nejčastěji se jedná o pilulky, které obsahují vyšší dávku hormonů, proto není radno je užívat jako lentilky, jen tak pro jistotu. Tyto pilulky by měly být užity co nejdříve, nejlépe do 72 hodin po pohlavním styku. Existuje také měděné nitroděložní tělísko, které lze použít jako nouzovou antikoncepci do 5 dnů po nechráněném styku.

 

Závěr

Výběr správné formy antikoncepce je klíčový pro efektivní a bezpečné plánování rodiny. Každá metoda má své specifické výhody, nevýhody a úroveň účinnosti. Při výběru je důležité zvážit osobní zdravotní stav, životní styl a dlouhodobé plány. Doporučuje se konzultace s lékařem nebo odborníkem na plánování rodiny, aby byla zvolena nejvhodnější metoda antikoncepce pro jednotlivce nebo pár.

 

Zdroje

https://acade­mic.oup.com/hum­rep/article/20/4/110­0/701081

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC3149­298/

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC7533­104/

https://solen­.cz/pdfs/int/2009/12/09­.pdf

Autor článku

Ivana Starjová

Popsala bych se dvěma slovy: kreativní dříč. Od roku 2014 píšu blog, kde řeším nejčastěji zdravotnická témata. Když se zrovna nenacházím za monitorem, trávím volno v přírodě se psem.

Všechny články od autora