V dnešním článku se podíváme blíže na glykemický index (GI) a jeho souvislost s hubnutím. Víte, které potraviny mají nízký GI a jaké jsou jejich výhody?
Nejprve si vysvětlíme základní pojmy
Co je to glukóza?
Glukóza- hroznový cukr je nejrychlejší zdroj energie pro naše tělo. V případě potřeby nám stále koluje v krvi- z toho pojem krevní cukr. Při jeho nadbytku je naopak uložen do zásoby.
Co je to glykémie?
Glykémie je hladina glukózy (hroznového cukru) v krvi.
Každý člověk potřebuje k správnému fungování organismu energii, kterou nejrychleji získá z glukózy. K tomu, aby mohla být glukóza zpracována, je zapotřebí důležitý hormon- inzulín. Ten umožňuje vstup glukózy do krve. V momentě, kdy je glukózy v krvi více (např. po jídle), slinivka břišní začne inzulínu produkovat větší množství a hladina krevního cukru se opět sníží na běžnou hodnotu. Pokud je naopak v těle inzulínu málo, glukóza se v krvi hromadí.
Glykemický index (GI)
Jak již bylo zmíněno, hladina glukózy se zvyšuje po jídle a poté se opět sníží. Glykemický index tedy udává vzestup a pokles hladiny krevního cukru po konzumaci jídla. Čím rychleji hladina glukózy klesne, tím dříve budeme mít hlad. (Nejen) při hubnutí je vhodné vybírat potraviny s nižším glykemickým indexem. Jak jsou na tom vaše oblíbené potraviny se můžete přesvědčit níže v tabulce.
Jsou potraviny s vyšším glykemickým indexem špatné?
Některé potraviny mají vyšší glykemický index, přesto se nedá říct, že by byly nezdravé nebo do zdravého a vyváženého jídelníčku nepatřily. Záleží také na tom, kolik potraviny sníme a jak často ji zařazujeme.
Zajímavost: Hodnota glykemického indexu se mění i tepelnou úpravou nebo zpracováním.
Příklad:
Brambory vařené GI 91
Brambory pečené GI 121
Bramborová kaše GI 105
Jaké jsou tedy výhody potravin s nízkým GI?
- udržují hladinu krevního cukru v normě
- po snědení potraviny s nižším GI přichází pocit hladu později
- cítíme se po nich zasycení
GLYKEMICKÝ INDEX U SACHARIDOVÝCH POTRAVIN
POTRAVINA GI POTRAVINA GI Pečivo Rýže a těstoviny Chléb žitno-pšeničný tmavý 92 Rýže vařená 91 Chléb žitný 89 Rýže hnědá 79 Chléb bezlepkový pšeničný bílý 101 Špagety 59 Chléb bezlepkový vícezrnný 113 Instantní nudle 67 Rohlíky 100 Luštěniny Ovoce Hrách loupaný vařený 45 Jablko 52 Čočka zelená, červená 39 Hrušky 53 Fazole vařené 47 Broskve 60 Sója 25 Hrozny 60 Kiwi 5 Mléko a mléčné výrobky Banány 84 Plnotučné mléko 30 Mléko acidofilní, podmáslí 65 Zelenina Jogurt 51 Hrášek zelený 68 Mrkev 68 Ostatní Kukuřice 78 Kobliha 108 Croiassant 96 Brambory BeBe Dobré ráno – jemné 96 Brambory vařené ve vodě 91 Jablečný džus 57 Brambory pečené 121 Coca-Cola 83 Bramborová kaše 105 Fanta pomeranč 97 Hranolky 107 Popcorn do mikrovlnné trouby 103 Zdroj tabulky: Státní ústav pro kontrolu