Jak pečovat o citlivou pokožku miminka?

Pampers

Pokožka vašeho miminka je v prvních několika měsících velmi citlivá, musí si nejprve zvyknout na nové prostředí. Nepoužívejte nešetrné výrobky, které ji mohou podráždit. Vždy vše perte v jemném pracím prostředku, který je vhodný k praní oblečení přicházejícího do styku s citlivou pokožkou, používejte i jemné dětské pleny. Třeba Pampers Premium Care.

Co může novorozence potrápit?

Seboroická dermatitida, novorozenecké akné a potničky jsou běžné, obvykle nepotřebují žádnou speciální léčbu a zmizí samy. Další běžné obtíže, jako je ekzém a opruzeniny, lze ošetřit speciálními krémy. O nejlepším způsobu léčby se poraďte se svým pediatrem. Pokožku vašeho novorozeného miminka chrání mázek. Je důležité nepoužívat žádné krémy zejména, když se zpočátku odlupuje. Je to přirozený proces a není třeba kůži v této fázi drhnout nebo nějak léčit. Není také třeba děti koupat každý den.

 

  • Potničky jsou malé bílé pupínky, které se objevují miminku na nose, tvářích a bradě. Způsobují je drobné šupinky kůže zachycené na povrchu pokožky. Jsou naprosto normální a většinou samy od sebe za několik týdnů zmizí.
  • Seboroická dermatitida je běžné a neškodné kožní onemocnění, pro které je typická šupinkovitá voskovitá krusta na pokožce hlavy miminka, která se může objevit také na obočí, očních víčkách, nose a za ušima. Poraďte se o nejlepší léčbě s lékařem. Může pomoci speciální šampon, dětský olej nebo krém.
  • Ekzém se běžně vyskytuje v záhybech kůže miminka a většinou se neobjevuje do doby, než je miminko alespoň několik týdnů staré. Je důležité najít spouštěče, jako je například suchá pokožka, a vyhnout se jim. Pomůže také šetrná hydratační koupel a speciální hydratační krém po koupání, ale nejlepší je vyhledat lékařskou pomoc a o nejlepší léčbě se poradit.
  • Opruzeniny způsobuje moč a stolice, které přijdou do kontaktu s dětským zadečkem. Je důležité miminko přebalovat, jakmile je to nutné, aby se opruzeninám předešlo. Opruzeniny se v případě, že nebudou ošetřeny, mohou zanítit a hnisat. Měli byste také miminku dopřát každý den nějaký čas bez plenek, aby se mohla jeho pokožka nadechnout.

Vsaďte na plenky vhodné pro citlivou pokožku miminka

Abyste co nejlépe ochránili pokožku svého miminka, je třeba najít plenky, které jsou vhodné pro jeho citlivou pokožku. Pampers Premium Care jsou navrženy speciálně pro pokožku vašeho miminka, jsou celkově hedvábně hebké a absorbují vlhkost rychle, takže v kontaktu s pokožkou dávají okamžitý pocit sucha. Jsou vyrobeny z prodyšných materiálů, které umožňují proudění vzduchu a dýchání pokožky, takže pokožka vašeho miminka zůstává svěží. Mají také indikátor, který mění barvu a upozorňuje tak, že je třeba miminko přebalit. Jejich speciální tvar respektující pupík navíc chrání citlivé bříško miminka.

 

Náš tip: Aby byla péče kompletní, používejte plenky Pampers Premium Care s ubrousky Pampers Sensitive, které jsou speciálně navrženy tak, aby šetrně očistily citlivou pokožku miminka. Plenky i čisticí ubrousky jsou dermatologicky testované a neobsahují parfemaci ani alkohol, takže už od prvního doteku neucítí vaše miminko nic než lásku.

Pampers Premium Care Velikost 0, 30 ks

Můžete mít zítra
Akce: Cashback až 800 Kč!

Pampers Premium Care plenky vel. 3, 6-10 kg, 120 ks

Můžete mít zítra
Akce: Cashback až 800 Kč!

Autor článku

Ivana Golemová

Psaní článků se dohromady věnuji již 7 let. Píši převážně o zdravém životním stylu, ke kterému postupně nabírám i zdravotnická témata. Volný čas věnuji hlavně vzdělávání a četbě. 

Všechny články od autora