10 nejčastějších otázek
o opalovacích krémech

opalovani

Jak funguje opalovací krém?

Slunce je zdrojem UV záření a úkolem opalovacích krémů je chránit naši pokožku před negativními dopady tohoto záření. Krémy obsahují UV filtry, které záření pohlcují nebo odráží. Tím zabraňují nejen nepříjemnému spálení, ale také předčasnému stárnutí či vzniku pigmentových skvrn.

opalovaci kremy
opalovani

Jaký je rozdíl mezi UVA a UVB?

Síla UV záření se mění během dne a ročního období. Nejsilnější je v letních měsících a mezi 11:00 –14:00 hodinou. Můžete také zaznamenat UV index u předpovědi počasí, které jeho sílu monitoruje. Pro výběr opalovacího krému a ochranu pokožky jsou důležité dva typy záření:

UVA zareni

UVA

Proniká hluboko do kůže, způsobuje dlouhodobější opálení, předčasné stárnutí a pigmentové skvrny. Přispívá k rozvoji rakoviny kůže. Míra ochrany má označení PPD (nebo symbol plus u asijských krémů).

uvb zareni

UVB

Poškozuje povrch kůže, může ji spálit a vytvořit puchýře. Způsobuje krátkodobé opálení. Přispívá k rozvoji rakoviny kůže. Míra ochrany má označení SPF.

jak dlouho vydrzi opalovaci krem

Jak dlouho vydrží opalovací krém chránit pokožku?

SPF měří jak dlouho pokožka vydrží na slunci, než začne rudnout a pálit. Teoreticky, čím vyšší je SPF, tím delší je ochrana. Problém je, že SPF se měří pod UV lampou a reálné sluneční světlo není tak rovnoměrné ani konstantní. Výdrž navíc zkracuje pocení, otírání, nebo koupání. 

 

UV filtry se také „opotřebovávají“ podle intenzity záření, které musí vstřebat. Proto je výdrž stejného krému mnohem kratší během letního odpoledne u moře s vysokým UV indexem, než během jarního celodenního výletu u nás. V letních měsících se tedy doporučuje nanášet krém znovu každé 2 hodiny nebo po koupání pro maximální ochranu.

opalovani

Jak silný opalovací krém zvolit?

Čím vyšší SPF a PPD, tím lepší. Míra ochrany se totiž výrazně snižuje použitým množstvím. Ideálně bychom na všechny části těla měli nanášet dost krému na délku dvou prstů (2 mg/cm2), abychom získali SPF na obalu. Když nanesete polovinu doporučeného množství, ochrana se také sníží na polovinu, nebo až na třetinu. Lehce nanesené SPF 50 tedy chrání podobně, jako perfektně nanesené SPF 20. Myslete na tento fakt obzvlášť, pokud jste u moře, máte sluneční alergii, citlivou pokožku nebo mažete krémem své děti.

Jak vybrat opalovací krém?

  • Podle míry ochrany: Hledáte krém na těch pár hodin, než přijdete a odejdete z práce? Nebo naopak krém, který zvládne sílu přímořského sluníčka? V tom je rozhodující ochranný faktor. Na letní měsíce vždy zvolte SPF 30 nebo SPF 50.
  • Podle ročního období: V zimě se sice nespálíte, ale UVA záření působí celoročně. Zatímco v létě je pro vás nejdůležitější SPF, zbytek roku hledejte širokospektrální krémy s vysokou UVA ochranou.
  • Podle složení: Je vaše pleť suchá, mastná, či citlivá? Máte akné nebo ekzémy? Nahlédněte do složení a vyberte si opalovací krém, který odpovídá potřebám vaší pokožky, např. opalovací krémy bez parfemace.
  • Podle konzistence: Když vás nelákají krémy, zvolte odlehčené opalovací mléko. Nechce se vám u bazénu opakovaně mazat? Pak se vám bude více hodit opalovací sprej.
jak vybrat opalovaci krem
opalovani
opalovaci krem k mori

Jaký opalovací krém k moři?

Při výběru opalovacího krému k moři je nejdůležitější vysoké SPF a odolnost. Zvolte alespoň SPF 30 a ujistěte se, že je krém zároveň voděodolný. Přece jen se budete více potit a často koupat. Nezapomeňte však po každém koupání krém nanést znovu.

opalovani deti

Jaký opalovací krém pro děti a kojence?

Pro malé děti vždy zvolte krém, který je pro ně určený. Mají totiž nejen vysoký ochranný faktor, ale jsou zároveň přizpůsobené pro jejich citlivou pokožku. Myslete také na vhodné oblečení, pokrývky hlavy a sluneční brýle. U miminek nespoléhejte jen na krém a snažte se je vystavovat silnému slunci co nejméně.

opalovani

Opalování před dovolenou – chrání před spálením?

Obava ze silného slunce a zkažené dovolené žene mnoho lidí ven nebo do solárií. Dermatologové však mají jasno – opalovat se před dovolenou nepomáhá proti spálení. Opálená kůže je vlastně kůže viditelně poškozená sluncem a nemá smysl si ji poškodit dopředu, ještě než se dostane k další silné dávce UV záření u moře. Ze studií vyplývá, že i lidé, kteří se opalují rychle a snadno, získají z opálení ochranu srovnatelnou pouze s SPF 3.

Čím nahradit opalovací krém?

Zapomněli jste si krém? V létě je vaší nejlepší strategií se slunci zkrátka vyhýbat, jak nejvíc to půjde. Můžete si však pomoct oblečením a nejcitlivější místa nechat zakrytá, např. zátylek, ramena a dekolt. Ideální jsou pokrývky hlavy a prodyšné kardigany nebo šátky.

 

Snažit se vyrobit vlastní opalovací krém nedoporučujeme, panuje kolem nich spousta mýtů. Rostlinné oleje mají neznámé nebo zanedbatelné SPF (0–7), včetně malinového a mrkvového oleje. I kdyby jste použili UV filtry jako oxid zinečnatý a oxid titaničitý, nelze je zpracovat a otestovat stejně dobře jako v laboratoři. Výsledkem bude nespolehlivá a pravděpodobně velmi nízká ochrana v nestabilní směsi.

cim nahradit opalovaci krem

Jaký opalovací krém je nejlepší?

Ten, který budete nosit. Sluneční ochrana je důležitá pro naše zdraví a je prevencí řady potíží. Proto především najděte krém, který se vám bude komfortně nanášet, nebude nechávat nežádoucí film a bude v souladu s potřebami vaší pokožky. Jedině když vám bude opalovací krém maximálně příjemný, docílíte spolehlivé ochrany. To je důležitější než jeho složení, SPF a další vlastnosti.

Autor článku

Ivana Starjová

Popsala bych se dvěma slovy: kreativní dříč. Od roku 2014 píšu blog, kde řeším nejčastěji zdravotnická témata. Když se zrovna nenacházím za monitorem, trávím volno v přírodě se psem.

Všechny články od autora