Přehledně: menstruační pomůcky a jak si je vybrat

Kromě klasických vložek a tamponů se v posledních letech na trhu objevily také alternativní pomůcky jako menstruační kalíšek nebo menstruační kalhotky. Jak se ale ve všech pomůckách zorientovat? A která bude nejlépe vyhovovat právě vám?

pilulka

Menstruační kalíšek – staronová ekologická pomůcka

Může se zdát, že tato menstruační pomůcka ve tvaru zvonečku je novinkou, ale už ve 30. letech 20. století si jej nechala patentovat američanka Leona Chalmers. Bohužel prudérní 20. století kalíšku nepřálo, takže jeho boom nastal až začátkem 21. století s použitím nového materiálu – lékařského silikonu. Touha žen po ekologičtějším řešení menstruace samozřejmě také hrála svou roli.


Díky tomu, že se kalíšky vyrábí z hypoalergenních materiálů (kromě lékařského silikonu také TPE) a na trhu jsou nejrůznější velikosti, je tato pomůcka vhodná pro všechny ženy – nemusí se ho obávat ani mladé dívky, které jsou ještě panny, ani ženy po porodu.

kalisek

Jak používat menstruační kalíšek?

Kalíšek se oproti vložkám nebo tamponům používá opakovaně. Na 4–12 hodin se zavádí do pochvy (záleží na síle menstruace), kde sbírá krev. Po vyjmutí se vyčistí a použije znovu. Kromě ekologického a zdravotního hlediska je jeho výhoda také v tom, že je velmi komfortní, bez zápachu a dá se používat i při koupání. Naopak jeho nevýhodou je používání v „terénu“, kde mohou být zhoršené hygienické podmínky. Může také déle trvat, než si žena zvykne jej správně zavést a někomu může vadit manipulace s použitým kalíškem.

Jak hluboko zavést menstruační kalíšek?

Zpočátku chce zavádění kalíšku trochu cviku. V lehkém podřepu zmáčkněte kalíšek palcem a ukazováčkem, až se „složí” a zaveďte jej do pochvy, ne tak hluboko jako tampon. Když jej pustíte, zafunguje podtlak a kalíšek přilne k poševní stěně. Vyndáte ho jednoduše za stopku tím, že jeho spodní část stisknete. Při manipulaci s ním dbejte na hygienu rukou.

Jak vyvařit menstruační kalíšek?

Před prvním použitím kalíšek umyjte vodou a mýdlem bez barviv a parfemace. Poté ho alespoň 20 minut vyvařte v dostatečném množství vody. 

 

Po této prvotní sterilizaci udržujte kalíšek během menstruace čistý tak, že ho jednoduše umyjete vodou s vhodným tekutým mýdlem (nesmí obsahovat oleje ani parfemaci a ideálně by mělo mít mírné až kyselé pH). Rozhodně nepoužívejte přípravky na nádobí, ani jej neumývejte v myčce.


Po skončení menstruace můžete očistit kalíšek čistým alkoholem, vyvařit v hrnci nebo v parním sterilizátoru.

Intimní pomůcky přehledně

Menstruační kalhotky – jak fungují?

Menstruační kalhotky zažily v posledních několika letech obrovský boom. V České republice je to především zásluhou značky Snuggs, která přišla s revoluční savou a prodyšnou technologií. Díky ní jsou kalhotky tenké, nešustí a jsou velmi komfortní

 

Kalhotky jsou určeny všem ženám bez rozdílu věku a fungují velice jednoduše – obléknete si je a když cítíte, že je čas, vyměníte je za čisté (mohou vydržet 8–12 hodin, podle síly menstruace). Výrobci z tohoto důvodu doporučují pořízení alespoň 4 kusů, aby jejich výměna probíhala co nejpohodlněji. Více informací o menstruačních kalhotkách si přečtěte v našem článku.

menstruacni kalhotky
Intimní pomůcky přehledně

Tampony – pro pohodlí při pohybu

Tampony se vyrábí z bavlny nebo syntetických materiálů (umělé hedvábí či viskóza) a jsou v závislosti na své velikosti schopné zachytit poměrně velké množství krve. 

 

Přitom jsou velmi diskrétní a pohodlné – lze je používat při sportu i koupání, proto se řadí mezi nejoblíbenější intimní pomůcky. Tampony jsou vhodné pro všechny ženy i mladé dívky, které ještě neměly pohlavní styk.

 

Tampony se většinou nabízejí ve čtyřech velikostech – mini, normal, super a super plus, takže si každá žena může vybrat tu správnou velikost pro různé fáze menstruace.

 

Stejně jako jiné pomůcky, také tampony mají své nevýhody – nejčastěji se uvádí riziko syndromu toxického šoku (riziko je velmi malé a hrozí zejména při nedodržování hygienických doporučení), ale také nevhodnost pro citlivější ženy, které trpí na alergie a záněty. Velkou nevýhodou je samozřejmě to, že jsou jednorázové a tedy neekologické.

tampony

Jak zavést tampon správně a jak ho vyndat?

Ještě před zavedením tamponu si pořádně umyjte ruce. Zavést ho můžete na toaletě nebo v podřepu tak, že ukazováčkem tlačíte na konec tamponu (tam, kde je umístěná šňůrka) směrem do pochvy co nejdále. Když tampon necítíte, znamená to, že je správně zavedený.

 

Když je nutné tampon vyměnit, jednoduše ho vytáhnete za šňůrku ven. Měly by se měnit každých 4–8 hodin, podle síly menstruace. Tampon by určitě by neměl být zaveden déle, zvyšuje se tím riziko různých zánětů a právě také syndromu toxického šoku.

Jak se používají tampony s aplikátorem?

Tampony s aplikátorem mají dvě plastové trubičky zasunuté do sebe a samotný tampon je umístěn uvnitř. Před zavedením vysuňte vnitřní trubičku tím, že za ni zatáhnete. Polovinu aplikátoru zasuňte do pochvy a vytažená trubička zůstane venku. Nyní trubičku zasuňte dovnitř. Tímto pohybem „zastrčíte” tampon na místo.

Intimní pomůcky přehledně

Menstruační vložky – klasika pro každého

Asi nejklasičtější ženskou hygienickou pomůckou jsou vložky. Někdo na ně nedá dopustit, někomu zase naprosto nevyhovují. Nejrůznější formy vložek ženy používaly odjakživa, ale ty jednorázové, které známe dnes, se začaly v USA vyrábět až v 60. letech 20. století.

vlozky

Jaké jsou typy vložek?

Vložky mohou být s křidélky (okraje s lepícím proužkem, které se přehnou přes okraj kalhotek, aby vložka neklouzala) i bez křidélek a vyrábí se v různých verzích tak, aby vyhovovaly slabšímu i silnějšímu krvácení. Nejčastějšími variantami jsou:

  • slipové vložky – nejtenčí, používají se na konci menstruace nebo současně s tamponem
  • vložky normal – mají střední absorpční schopnost, někdo je používá po celou dobu menstruace
  • vložky maxi/extra/super – mají vysokou absorpční schopnost, jsou větší než vložky normal
  • noční vložky – jsou s křidélky, bývají velmi dlouhé a jsou určené pro silné krvácení tak, aby vydržely celou noc
  • látkové vložky – pro ženy, kterým vložky vyhovují, ale nechtějí používat ty jednorázové

Pro koho jsou vložky vhodné?

Menstruační vložky jsou vhodné pro ženy opravdu všech věkových kategorií. Díky použití moderních materiálů jsou savé a prodyšné. Citlivé pokožce i přesto nemusí vždy vyhovovat a tvoří se opruzeniny. Pro někoho jsou vložky nepohodlné a raději používá tampony; mnoho žen dnes z ekologických důvodů volí raději menstruační kalhotky nebo kalíšek.

Jak často měnit vložku?

Vložky se lepí na střední část kalhotek, takže podobně jako u menstruačních kalhotek krev odtéká z těla volně ven. Doporučuje se vložku měnit cca jednou za 6 hodin, avšak někomu může vydržet pouze 4, někomu i 8 hodin – vždy záleží na síle menstruace. Po použití vložku zabalte do toaletního papíru nebo obalu od další vložky a vyhoďte do koše.  

Intimní pomůcky přehledně

Poporodní vložky

Poporodní vložky jsou podobné jako klasické menstruační vložky, jen mají delší tvar. Jsou vyrobené z velmi savé netkané textilie a nemají na sobě žádný lepící proužek. Všem ženám se spolu s porodnickými kalhotkami doporučují jako základní výbava do porodnice a pak také na první týdny doma po porodu.

poporodni vlozky

Proč se používají poporodní vložky?

Po porodu žena většinou hodně krvácí (z těla vycházejí tzv. očistky) a toto krvácení během šestinedělí postupně ustává. Je tedy třeba, aby intimní partie dostatečně větraly a nedocházelo k infekcím. Používají se spolu s poporodními kalhotkami, které jsou dostatečně elastické a přitom prodyšné, a tak vložku udrží na místě.

Intimní pomůcky přehledně

Autor článku

Ivana Golemová

Psaní článků se dohromady věnuji již 7 let. Píši převážně o zdravém životním stylu, ke kterému postupně nabírám i zdravotnická témata. Volný čas věnuji hlavně vzdělávání a četbě. 

Všechny články od autora