Co na opruzeniny

Neobjevují se jen u dětí, mohou potrápit i dospělé. Opruzeniny vznikají zejména v kožních záhybech, kde dochází k tření kůže o kůži. Můžete k nim přijít při turistice, sportu, ale také kdykoliv během letních měsíců. Přečtete si více o tom, jak se zbavit opruzenin a jak jim předcházet.

pilulka
pilulka

Jak vypadá opruzenina?

Opruzenina vypadá jako zarudlá podrážděná kůže, někdy i s malými pupínky, které svědí nebo pálí. Oblast je vlhká na dotek a v ojedinělých případech může začít mokvat.

Nejčastěji se opruzeniny objevují v kožních záhybech –⁠⁠⁠ v tříslech, kolem konečníku, pod prsy nebo v podpaží – kde se produkuje více potu a pokožka tře o sebe. Na vzniku opruzenin se významně podílí nadměrné pocení. U dětí je nejčastěji najdete v plenkové oblasti.

Příčiny opruzenin na konkrétních částech těla

Opruzeniny v tříslech a na stehnech

Vznikají zejména při nošení neprodyšného oblečení, jako jsou silonky nebo spodní prádlo ze syntetických materiálů. Obzvlášť citlivé jsou vnitřní strany stehen, které se více potí a neustále se o sebe třou. Jednoduchou pomocí je na oblast aplikovat antiperspirant, dětský pudr nebo mastnější krém.
 

Opruzeniny konečníku a na genitáliích

Kromě již zmiňovaného neprodyšného oblečení se může jednat také o přenos bakterií, kvasinek či plísní na choulostivé místo. Často tím trpí řidiči nebo lidé se sedavým zaměstnáním, kdy vznik opruzenin podporuje horko, pot a nedostatek vzduchu při dlouhém sezení.

Opruzeniny na zadku

U miminek se typicky jedná o opruzeniny způsobené nošením pleny, u dospělých je opět příčinou neprodyšné spodní prádlo nebo dlouhé sezení, např. na koženém gauči nebo na sedačce při dlouhém cestování.

Opruzeniny pod prsy

Dochází k nim především nadměrným pocením a nedostatkem větrání v této oblasti. Typickou příčinou je pot a vlhkost, která se nedokáže odpařit skrze syntetickou či těsnou podprsenku. Alespoň po dobu léčby se proto doporučuje nosit prodyšné bavlněné podprsenky.
 

Opruzeniny v podpaží

Vznikají zejména z důvodu nadměrného pocení a to hlavně v letních měsících. Vznik podpoří také oblečení v těsné podpaží, které nenechá vlhkost dostatečně odpařit, obzvláště pokud je ze syntetických materiálů.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Opruzeniny vznikají v místech, kde dochází k tření kůže o kůži. U dospělých nejčastěji vznikají v horkých měsících, kdy se člověk více potí, ale mohou vznikat i při sportu.

Základem péče o opruzeniny je udržovat tyto místa v suchu, nosit volné, prodyšné oblečení a v případě potřeby sáhnout po krémech na opruzeniny jako je zinková mast, Sudocrem nebo Bepanthen. V případě, že toto nezabere a opruzeniny začnou více mokvat nebo krvácet, neváhejte a navštivte lékaře, ať se předejde vzniku infekce."

Co na opruzeniny u dospělých?

Opruzeniny jsou u dospělých stejně běžné jako u dětí. Více trápí spíše muže, a to zejména v letních měsících, kdy se více potíme. Také nošení neprodyšného a těsného oblečení způsobí, že se místo zapaří a opruzenina je rázem na světě.

Udržujte opruzeninu v suchu

Zvolte lehké, volné a prodyšné oblečení, aby došlo k větrání v okolí rány.

Masti a krémy na opruzeniny

Nejúčinnější jsou zinková mast nebo přímo krémy na opruzeniny, jako je Sudocrem nebo Bepathen

Vhodná hygiena

Opruzeniny myjte nedráždivým, ne­parfémovaným mýdlem a vysušujte vždy do sucha.

Dětský zásyp

Je možné použít i dětský zásyp, který absorbuje vlhkost.

Babské rady na opruzeniny

Mezi babské rady, které mohou potenciálně pomoci v boji proti opruzeninám patří studené zábaly postižených míst z měsíčku lékařského. Vhodný je také řepík nebo přeslička, levandule či šalvěj. Jednu lžíci vybrané bylinky zalijte 250 ml vroucí vody, nechejte 10 minut vylouhovat a tímto zábalem několikrát denně potírejte postiženou oblast a poté důkladně vysušte. 

Jak dlouho se léčí opruzeniny?

Většinou je možné opruzeniny vyléčit doma bez pomoci lékaře. Po 2 až 4 dnech mazání a dodržování všech rad by měly začít ustupovat nebo úplně vymizet. Pokud však hojení trvá příliš dlouho a rána je krvavá nebo dokonce mokvá, bude nejlepší navštívit lékaře. Mohlo by se jednat o závažnější problém, se kterým by vám měl pomoci odborník.

Co na mokvající opruzeniny?

Postup léčby je při mokvajících opruzeninách v podstatě stejný jako u těch běžných. Hojení však může trvat o pár dní déle. Při silnějších mokvavých opruzeninách pomůže mast Imazol, která je určena na opruzeniny a plísně. K urychlení hojení a obnovy pokožky můžete sáhnout po masti Infadolan, která je určena na neinfikované drobné rány nebo oděrky. Pokud však mokvající místa dlouhodobě neustupují, raději navštivte lékaře.

Jak předejit vzniku opruzenin?

Noste prodyšné volné oblečení, které umožní proudění vzduchu až ke kůži, ideálně z přírodních materiálů jako je bavlna nebo viskóza. Tím spíše to platí pro spodní prádlo, kde se doporučuje zejména bavlněný materiál.

Po větší fyzické aktivitě se vždy osprchujte, ne­zůstávejte dlouho v propoceném oblečení. Používejte nedráždivé kosmetické přípravky a vždy se po sprše patřičně osušte. Avšak pozor na přehnanou hygienu – příliš časté sprchování může vznik opruzenin naopak podpořit.

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.