Až vás jednou přepadne chuť na sladké, zkuste upéct tento skvělý čokoládový dort bez mouky. Základní ingrediencí je cizrna- luštěnina, která je známá pro vysoký obsah bílkovin.
Cizrna, neboli římský hrách je bílkovina, která stejně jako ostatní druhy luštěnin obsahuje více než 50 % sacharidů a okolo 20 % bílkovin. Dále v ní najdeme vlákninu, hořčík, železo a B komplex. Tradiční pokrm, který se připravuje z cizrny je hummus – luštěninová pomazánka se sezamovou pastou Tahini a česnekem. Dnes si ukážeme, jak cizrnu využít v kuchyni při pečení.
ČOKOLÁDOVÝ DORT BEZ MOUKY
Co budeme potřebovat?
Na korpus:
- 1 plechovku cizrny (240 g čisté hmotnosti)
- 3 vejce velikost M
- 1 kypřící prášek
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce medu
- 4 lžíce šťávy ze zavařených malin
Na polevu
- 1 tabulka hořké čokolády
- 5 lžic zavařených malin
- 50 ml šťávy ze zavařených malin
Jak na to?
- Nejprve necháme vyhřát troubu na 200°C.
- Cizrnu pořádně přecedíme od slaného nálevu a rozmixujeme ji do hladka.
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků – bílky vyšleháme se špetkou soli do hustého sněhu, žloutky vyšleháme s medem do pěny
- K žloutkům přidáme kakao, kypřící prášek, šťávu z malin a roxmixovanou cizrnu a pořádně promícháme nebo ušleháme.
- K této kakaové směsi postupně přidáváme sníh z bílků, a opatrně zapracujeme.
- Hladké těsto vylijeme do formy na dort, jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem a 20 minut pečeme v troubě.
- Abychom využili čas, připravíme polevu – ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, do které přidáme maliny a šťávu z nich.
- Abychom zjistili, jestli je dort hotový, píchneme do něj dřevěnou špejlí nebo párátkem – když se těsto nelepí, můžeme dort vytáhnout z trouby.
- Upečený dort potřeme čokoládovou polevou a necháme jej vychladit.
- Dort po zatuhnutí polevy nakrájíme – u čokoládové polevy se vám může stát, že během krájení popraská. Abychom tomu zabránili, namočte nůž před ukrojením do horké vody.