Chlorid sodný, neboli kuchyňská sůl je nejpoužívanější dochucovadlo v kuchyni. Nadbytek soli není pro náš organismus přínosem – vede k hypertenzi nebo obezitě. Doporučená denní dávka soli je 5 gramů, přičemž skutečně jí přijímáme mnohem, mnohem více. V dnešním článku se podrobněji podíváme na to, jak se stravovat, abychom náš organismus nadměrně nezatěžovali přesolenými jídly.
Sůl u dětí a seniorů
Strava dětí by neměla minimálně do 1 roku života vůbec obsahovat sůl! Ani v batolecím věku bychom ale neměli po soli sahat příliš často – čím dříve si dítě zvykne na slanou chuť, tím hůře pro jeho kardiovaskulární systém a krevní tlak. A nemluvíme zde pouze o dosolování potravin (a to nejen u dětí a seniorů) – v obchodě sledujte nutriční složení na obalech potravin (spousta výrobků obsahuje už z výroby velké množství soli).
TIPY JAK SI POMALU ODVYKNOUT SLANÉ CHUTI
1. Nedosolujte
Jak již bylo zmíněno, doporučená denní dávka soli je 5 gramů. Víte ale, že celé 4 gramy jsou již většinou obsaženy v potravinách, které koupíme v obchodě? Na dochucení nám tedy správně zbývá asi 1 gram soli. Podle výzkumů se ukázalo, že solíme o dost více. V první řadě si zkuste opět zvyknout na přirozenou chuť potravin a sůl přidávat v co nejmenším množství. Nemusíte sůl při vaření vynechat okamžitě v plném rozsahu – zkoušejte postupně snižovat dávky. Uvidíte, že vaše tělo se vám odvděčí – budete se cítit lépe a zmizí otoky nohou i prstů.
2. Preferujte domácí stravu
Dnešní uspěchaná doba nahrává tomu, abychom neztráceli čas vařit doma, ale využili restaurací v našem okolí. Když ale budete vařit doma, budete s jistotou vědět, co vše do jídla přidáváte, a to je výhoda nejen z hlediska množství soli. Do jídelníčku zařaďte zejména větší množství zeleniny a ovoce.
3. Vařte z potravin, které suplují chuť soli
Jídlo při vaření dochucujte potravinami, které vám svou chutí pomohou zvýraznit přirozenost jídla. Mezi potraviny, které nahrazují chuť soli patří:
- česnek
- křen
- zázvor
- citrón a limetka
- bylinky – rozmarýn, libeček, tymián, bazalka, máta
4. Solničku co nejdál od stolu
Vyhněte se pokušení a z jídelního stolu dejte pryč solničku. Místo ní můžete mít po ruce právě bylinky.