Maca peruánská (originální název Řeřicha peruánská) je rostlina, která se přirozeně vyskytuje ve Středním Peru na vysokých náhorních plošinách And. Vzhledem je podobná ředkvičkám – svým rostlinným příbuzným. V Peru je součástí tradiční stravy, konzumuje se pečená, pražená, jako polévka, kaše, zde se používá k výrobě fermentovaného nápoje zvaného Maca chicha. Zpracovává se většinou vysušením kořene, jelikož takto se může skladovat i několik let. Maca byla domestikována nejméně před 1 300 až 2 000 lety a původní andští obyvatelé ji běžně používali jako potravinu kvůli vysoké nutriční hodnotě, ale také pro její léčivé účinky.
Nenašli jste, co jste hledali?
Pošlete nám tip na produkt a my ho zkusíme zařadit do nabídky.
Doporučit produktPotřebujete poradit?
Napište nám a rádi vám pomůžeme s výběrem a vyhledáváním vhodného produktu.
Maca peruánská (originální název Řeřicha peruánská) je rostlina, která se přirozeně vyskytuje ve Středním Peru na vysokých náhorních plošinách And. Vzhledem je podobná ředkvičkám – svým rostlinným příbuzným. V Peru je součástí tradiční stravy, konzumuje se pečená, pražená, jako polévka, kaše, zde se používá k výrobě fermentovaného nápoje zvaného Maca chicha. Zpracovává se většinou vysušením kořene, jelikož takto se může skladovat i několik let. Maca byla domestikována nejméně před 1 300 až 2 000 lety a původní andští obyvatelé ji běžně používali jako potravinu kvůli vysoké nutriční hodnotě, ale také pro její léčivé účinky.
Prášek z kořene Maca je velmi výživný a je skvělým zdrojem několika důležitých vitamínů a minerálů. Existuje několik odrůd Macy, které se liší podle barvy kořene: červená, černá, růžová nebo žlutá. Každá odrůda má odlišné složení, a tím pádem i odlišné účinky.
Její kořeny jsou dlouhodobě využívány pro své potenciální zdravotní přínosy. Zde jsou některé z možných účinků Maca peruánské:
Je důležité si uvědomit, že účinky maca peruánské mohou být variabilní a individuální. Před zahájením jakéhokoli doplňku stravy, včetně maca, je vždy vhodné konzultovat stav s lékařem, zvláště pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky.
Maca peruánská je obecně považována za bezpečnou a může být konzumována širokou škálou lidí. Někteří lidé by však mohli těžit více z užívání macy vzhledem k jejím možným přínosům pro zdraví například:
Doplňky stravy s obsahem kořene Macy peruánské nabízíme ve formě prášků, kapslí a tablet. Prášek je v podstatě rozdrcený sušený kořen, který lze buď rozpustit ve vodě nebo v jiném nápoji, případně zamíchat do oblíbeného smoothie, kaše nebo jiného jídla. Pro ty, co upřednostňují tobolkovou a tabletovou formu jsou dostupné tobolky s obsahem 100% kořene Macy, nebo vícesložkové doplňky výživy.
Při dávkování, ať už prášku nebo kapsle, je nejdůležitější se řídit doporučením výrobce. Doporučená denní dávka nebyla přesně stanovena, ve studiích se obvykle používá dávka od 1,5 – 5 gramů denně. Pro projevení se účinků je vhodné Macu užívat pravidelně alespoň měsíc.
Při běžném dávkování nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky ani při delším užívání. Macu však nesmějí užívat děti ani těhotné a kojící ženy, ani lidé s onemocněními štítné žlázy a některými nádorovými onemocněními.
Produkty z kategorie Maca jsme pro vás seřadili od nejlépe hodnocených. Podívejte se na produkty z kategorie Maca seřazené od těch nejlevnějších. Maca jsme pro vás také poskládali od nejkvalitnějších.