Tejpování kolene: vše, co potřebujete vědět

 

Tejpování kolene je běžně používaná technika, která pomáhá sportovcům i lidem s různými druhy bolestí kolene nebo poraněním. Jak ty barevné lepící pásky pomáhají proti bolesti, jaká jsou pravidla jejich používání a pro léčbu jakých zranění jsou vhodné?

 

Co je tejpování

Tejpování kolene je technika, při které se na kůži okolo kloubu aplikuje speciální elastický pásek známý jako kinesio tejp. Tento tejp má několik klíčových funkcí:

Podpora a stabilizace

Tejp pomáhá stabilizovat kolenní kloub bez omezení pohybu, což je důležité pro prevenci zranění a podporu hojení.

Snížení bolesti a otoku

Aplikace tejpu může přispět ke snížení bolesti a otoku tím, že podporuje cirkulaci a snižuje tlak na kolenní kloub.

Tejpování kolene se používá v různých situacích, od sportovních aktivit přes rehabilitaci po úrazech až po zmírnění chronických bolestí kolene.

 

Výhody tejpování kolene

Tejpování kolene nabízí řadu výhod, které mohou být prospěšné jak pro sportovce, tak pro jedince trpící různými druhy bolestí kolene nebo poraněním. Mezi tyto výhody patří:

  • Podpora stability kolene: Tejp pomáhá udržet koleno ve správné poloze, což může snižovat riziko zranění a podporovat lepší výkon při sportovních aktivitách.
  • Úleva od bolesti: Aplikace tejpu může poskytnout okamžitou úlevu od bolesti tím, že zmírní tlak na kolenní kloub a podpoří cirkulaci.
  • Zlepšení cirkulace: Tejp může podpořit lepší cirkulaci krve a lymfy v oblasti kolena, což pomáhá snižovat otok a urychlit proces hojení.
  • Zvýšení propriocepce: Tejpování může zlepšit vnímání těla o poloze a pohybu kolene, což je důležité pro prevenci zranění a podporu koordinace.
  • Placebo efekt: Poslední studie ukazují, že zmírnění bolesti bývá placebo efektem, a že tejp poskytuje klid a jistotu při provádění pohybů.

Tejpování kolene je také často používáno jako součást komplexního přístupu k léčbě poranění a rehabilitace, kde doplňuje další léčebné metody, jako je fyzikální terapie a cvičení.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Příčin bolesti kolene může být celá řada, je vždy dobré tuto bolest pozorovat, vnímat a poradit se s odborníkem. Správnou aplikací kineziotejpů můžeme od bolesti velmi účinně pomoci, je však dobré znát její příčinu. Tejpy po této aplikaci přenesou část zatížení na sebe, čímž dochází k podpoře vazů a šlach. Tejpování kolene přináší stabilitu a plnou podporu při pohybu. S tím se pojí nejen zpevnění, ale i úleva od bolesti bez omezení samotného pohybu či krevního oběhu v těle.”

 

Kdy tejpování kolene pomáhá

Tejpování kolene je účinným nástrojem v řadě situací, od prevence zranění až po podporu hojení a zlepšení výkonnosti. Některé z klíčových situací, kdy může tejpování být užitečné, zahrnují:

  • Sportovní aktivity: Pro sportovce, kteří se věnují disciplínám s vysokou zátěží na kolena, jako je běh, fotbal nebo basketbal, může tejpování pomoci snížit riziko zranění a zlepšit stabilitu kolene.
  • Rehabilitace po zranění: V období zotavování po zranění kolene může tejpování podporovat hojení, snižovat bolest a otoky a pomáhat postupnému návratu k normální aktivitě.
  • Chronické bolesti kolene: Pro jedince trpící chronickými problémy kolene, jako je osteoartróza nebo tendinitida, může tejpování nabídnout úlevu od bolesti a podporu funkčnosti.
  • Prevence opakovaných zranění: U lidí, kteří již zažili zranění kolene, může tejpování poskytnout dodatečnou podporu a přispět k prevenci dalších problémů.

Tejpování kolene by mělo být vždy provedeno správně a v souladu s doporučeními odborníka, aby se zajistila maximální účinnost a minimalizovalo riziko dalšího poškození.

 

Jak správně tejpovat koleno

Správná technika tejpování kolene je klíčová pro dosažení maximálního účinku a prevenci dalších zranění. Zde je několik kroků, které by měly být dodrženy při tejpování:

  • Příprava pokožky: Před aplikací tejpů je důležité, aby byla pokožka čistá, suchá a bez olejů nebo krémů. V případě potřeby je možné použít adhezivní sprej pro lepší přilnavost.
  • Podtejpovací páska: Pokud je poraněná oblast s chlupy nebo z jiného důvodu nechcete používat tejp s lepidlem přímo na kůži, použijte podtejpovací pásku. To je ale vhodné spíš pro použití pod pevné (bílé) tejpy.
  • Výběr vhodného tejpovacího materiálu: Je důležité vybrat kvalitní kinesio tejp, který je dostatečně elastický a zároveň poskytuje potřebnou podporu. Pokud máte v plánu sportovat ve vodě, vyberte si voděodolný tejp, který toho víc vydrží.
  • Aplikace tejpů: Tejp by měl být aplikován podle specifických potřeb, například pro podporu vnitřní nebo vnější strany kolene. Důležité je natahovat tejp správně, aby poskytoval podporu, ale zároveň neomezil v pohybu. Pro různé situace jsou vhodné různé techniky, proto se radši obraťte na fyzioterapeuta než na internetová fóra.
  • Pozor na utažení tejpů: Přílišné utažení může způsobit nepohodlí nebo dokonce poškození kůže, zatímco nedostatečné napětí nebude efektivní.
  • Kontrola po aplikaci: Po nanesení tejpů je důležité zkontrolovat, zda nedochází k žádnému škrcení nebo nepříjemnému tlaku a zda je pohyb kolene stále plynulý.

Při tejpování kolene je důležité dodržovat doporučení odborníků a v případě nejistoty se poradit s fyzioterapeutem nebo lékařem.

 

Různé techniky tejpování kolene

Existuje několik různých technik tejpování kolene, které se liší podle účelu a typu zranění. Některé z běžných technik zahrnují:

Tejpování pro podporu čéšky

Tato technika je zaměřena na stabilizaci čéšky a je často používána při poraněních, jako je syndrom bolestivé čéšky nebo patellofemorální bolestivý syndrom.

Tejpování pro podporu vnitřní strany kolene

Tato metoda se zaměřuje na posílení mediální strany kolene a může pomoci při problémech jako je mediální kolaterální ligamentové zranění.

Tejpování pro podporu vnější strany kolene

Tato technika je vhodná pro posílení laterální strany kolene a může být užitečná při laterálním kolaterální ligamentovém zranění.

Kombinované techniky

Často se používá kombinace různých technik tejpování, aby se poskytla komplexní podpora a ochrana kolenního kloubu.

Při výběru vhodné techniky tejpování je důležité vzít v úvahu specifický typ zranění a potřeby jedince. Je doporučeno konzultovat s fyzioterapeutem nebo lékařem pro správný výběr a aplikaci tejpovací techniky.

 

Trvanlivost a výměna tejpu

Trvanlivost tejpování kolene a frekvence jeho výměny jsou důležitými aspekty pro zajištění jeho efektivity a bezpečnosti. Zde jsou klíčové body, které je třeba vzít v úvahu:

  1. Délka nošení tejpu: Tejpy obvykle udržují svou elasticitu a efektivitu po dobu přibližně 3–5 dní. Doporučuje se tejp nejpozději po 5 dnech vyměnit, pokud je zpocený, tak rozhodně dříve.
  2. Regenerační doba: Mezi nošením a další aplikací tejpu by měla být minimálně 24 hodinová pauza, aby došlo k regeneraci kůže a předešlo se podráždění.
  3. Kontrola stavu kůže: Je důležité pravidelně kontrolovat stav kůže pod tejpem, abyste zabránili podráždění, vyrážkám nebo jiným kožním problémům.
  4. Výměna při zhoršení stavu: Pokud dojde ke zhoršení stavu kolene, pokud tejp ztrácí svou efektivitu, nebo vás kůže svědí, ihned tejp sundejte.

 

Doplňková péče a opatření

Při tejpování kolene je důležité nejen správně aplikovat tejp, ale také dbát na doplňkovou péči a opatření, která pomohou zajistit nejlepší možné výsledky. Několik důležitých aspektů zahrnuje:

  • Hydratace a výživa kůže: Udržení zdravé a hydratované kůže pomáhá předcházet podráždění způsobenému tejpem. Je důležité používat vyživující krémy nebo masti, které nebudou ovšem narušovat přilnavost tejpu.
  • Fyzikální terapie a cvičení: Tejpování může být kombinováno s fyzikální terapií a specifickými cvičeními pro zlepšení funkce a síly kolene.
  • Pravidelná kontrola: Pravidelná kontrola stavu kolene a tejpu může pomoci identifikovat jakékoli potíže nebo potřebu výměny.
  • Pozor na příznaky podráždění: V případě výskytu podráždění, vyrážek nebo jiných kožních reakcí je důležité tejp okamžitě odstranit a vyhledat lékařskou pomoc.

Doplňková péče a pozornost k celkovému stavu kolene mohou významně přispět k účinnosti tejpování a podpoře rychlého a bezproblémového uzdravení.

 

Závěr

Tejpování kolene je efektivní a často používaná metoda pro podporu zdraví a funkčnosti kolenního kloubu. Správně aplikovaný tejp může nabídnout řadu výhod, včetně podpory stability, úlevy od bolesti a zlepšení celkového pohybu. Je však důležité dbát na správnou techniku aplikace, výběr vhodného tejpovacího materiálu a dodržování doporučení pro doplňkovou péči a opatření.

Při používání tejpu je vždy důležité mít na paměti, že tejpování je jedním z mnoha nástrojů v komplexní péči o koleno a mělo by být doplněno dalšími metodami, jako je fyzikální terapie a specifická cvičení. V případě nejistoty nebo pokud dojde k nežádoucím reakcím, je vhodné vyhledat radu od zdravotnického odborníka. Vhodně aplikovaný tejp může významně přispět k vašemu zdraví a pohodě.

 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC3625­789/

https://conten­t.iospress.com/ar­ticles/isokine­tics-and-exercise-science/ies00408

https://journal­s.lww.com/ajpmr/ab­stract/2015/03000­/kinesio_tapin­g_improves_pa­in,_range_of_mo­tion,_and.3.as­px

Autor článku

Ivana Starjová

Popsala bych se dvěma slovy: kreativní dříč. Od roku 2014 píšu blog, kde řeším nejčastěji zdravotnická témata. Když se zrovna nenacházím za monitorem, trávím volno v přírodě se psem.

Všechny články od autora