Tejpování kotníku: vše, co potřebujete vědět

Tejpování kotníku je metoda používaná v prevenci a léčbě poranění v oblasti hlezenního kloubu. Ať už se jedná o akutní poranění nebo chronickou nestabilitu kotníku, metoda zvaná kinesiotaping je populární u sportovců i běžné populace. Jaké jsou pravidla používání tejpů a jak pomáhají k rychlejšímu zahojení poranění?

 

Obsah článku

 

Výhody tejpování kotníku

Tejpování kotníku nabízí řadu výhod, které mohou být užitečné jak pro sportovce, tak pro kohokoliv kdo trpí bolestmi nohou nebo kotníků. Některé z hlavních výhod zahrnují:

  • Stabilita a podpora: Tejpování poskytuje důležitou vnější stabilitu a podporu pro kotníkový kloub, což pomáhá omezit nadměrné pohyby a snižuje riziko výronů a natržení vazů.
  • Prevence opakování poranění: Aplikace tejpu na kotník může snížit riziko opakovaných poranění tím, že poskytuje dodatečnou ochranu a brání přetěžování vazů a svalů.
  • Snížení otoku a zánětu: Správné tejpování může pomoci omezit otok a zánět díky tepelnému efektu pásky a tlaku na tkáně, což podporuje lepší cirkulaci krve a lymfy.
  • Zvýšená propriocepce: Tejpování může zlepšit proprioceptivní vnímání kloubu, čímž se zvyšuje stabilita kotníku a koordinace pohybů.
  • Placebo efekt: Poslední studie ukazují, že zmírnění bolesti bývá často placebo efektem, a že tejp poskytuje klid a jistotu při provádění pohybů.

 

Typy tejpovacích pásek

Na trhu existuje několik typů tejpovacích pásek, každý s vlastními specifickými vlastnostmi a použitím. Mezi nejoblíbenější pat­ří:

  • Kineziologický tejp: Elastický a samolepící tejp, který umožňuje pohyb a je často používán pro terapeutické účely.
  • Pevný tejp: Tento tejp poskytuje větší podporu a stabilitu, ale je méně flexibilní a často se používá pro krátkodobější aplikace.
  • Podtejpová páska: Tenká pěnová vrstva aplikovaná pod tejp pro zvýšení pohodlí, ochrany kůže a proti vytrhání všech chlupů.

 

Jak tejpovat kotník

Správná technika tejpování kotníku je klíčová pro dosažení maximálních účinků. Obecně platí, že tejp by měl být aplikován na čistou a suchou pokožku bez chloupků pro lepší přilnavost. Postup aplikace zahrnuje následující kroky:

  • Úprava délky a tvaru tejpovací pásky podle potřeby
  • Aplikace tejpovací pásky s různým stupněm napětí, v závislosti na potřebné podpoře a cílené oblasti
  • Použití různých technik tejpování, jako je obalení kotníku nebo překřížení tejpů, pro zajištění adekvátní stability a podpory

Důležité je dodržet správnou techniku a před první aplikací se poradit s odborníkem, například fyzioterapeutem.

 

Tejpování kotníku pro jeho zpevnění

Tejpování pro zpevnění kotníku je obzvláště užitečné v situacích, kde je kotník vystaven vyššímu riziku poranění, například při sportovních aktivitách nebo po špatném došlápnutí. Tato metoda obvykle zahrnuje použití více vrstev tejpovací pásky, aby se posílila vnější podpora kotníku a zároveň se zachovala určitá úroveň pohyblivosti. Určitě jste viděli mnoho sportovců s tejpy různě po těle, znamená to ale, že jsou jejich účinky potvrzené studiemi? Ne. V současné době není dostatečné množství důkazů, které by potvrzovali účinnost kineziologických tejpů při léčbě poranění nebo při prevenci dalšího zranění. Zlepšení, která byla u některých skupinek pozorována dosáhli probandi buď na velmi krátkou dobu nebo bylo způsobeno pouze placebo efektem.

 

Závěr

Tejpování kotníku je často využívaná metoda pro poskytnutí podpory, stability a úlevy od bolesti, a to jak v rámci prevence, tak v rámci léčby poranění. Výběr správného typu tejpovací pásky a správná technika aplikace jsou klíčové pro maximální využití jeho výhod. Vždy se doporučuje konzultace s odborníkem, aby byla zajištěna správná aplikace a předešli jste možným komplikacím.

 

Zdroje

https://ses.li­brary.usyd.edu­.au/handle/2123/3574

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/pi­i/S1440244009001091

https://bjsm.bmj­.com/content/bjspor­ts/early/2012/04/1­9/bjsports-2011–090490.full.pdf?ca­sa_token=QUKjo­Y0V9AMAAAAA:BfqWTtcPTn5-rj3X_O19IfRyc5Xav­jH9Iz8QMA_Gkoh­n2ipuqCmTTuNGMvpNUl­TyDFZkkC-l6SFusw

Autor článku

Ivana Golemová

Psaní článků se dohromady věnuji již 7 let. Píši převážně o zdravém životním stylu, ke kterému postupně nabírám i zdravotnická témata. Volný čas věnuji hlavně vzdělávání a četbě. 

Všechny články od autora