Tejpování lokte: vše, co potřebujete vědět

Tejpování lokte je efektivním nástrojem, který se využívá v širokém spektru léčebných a preventivních metod. Od sportovců po osoby trpící chronickými bolestmi, tejpování nabízí podporu a úlevu v oblasti lokte. Jak se tejpy používají, v jakých situacích je vhodné po nich sáhnout a jakým způsobem zmírňují bolest v loketním kloubu?

 

Obsah článku

 

Příčiny bolesti lokte

Bolest lokte může mít mnoho příčin, od akutních zranění při sportu nebo nehodách, přes opotřebení kloubů, až po chronické stavy jako je tenisový loket nebo záněty šlach. Bolest často vzniká z přetěžování kloubu, které může být způsobeno jak opakovanými pohyby, tak i nesprávnou ergonomií při práci.

 

Výhody tejpování lokte

Tejpování lokte nabízí mnoho výhod, včetně zmírnění bolesti, zlepšení pohyblivosti a proprioceptivního vnímání pohybu. Tejpy mohou také pomáhat při zotavení ze zranění tím, že stabilizují loket a snižují zátěž na poškozené struktury.

 

Tenisový loket

Tenisový loket, známý také jako laterální epikondylitida, je běžným onemocněním, které postihuje především extenzory zápěstí. To znamená, že bolest ucítíte z vnější strany lokte, když se budete snažit používat svaly předloktí. Vzniká v důsledku opakovaného namáhání a mikrotraumat. Tejpování v této oblasti může pomoci snížit bolest a podpořit hojení tím, že omezuje zátěž na postižené svaly a šlachy.

 

Typy tejpovacích pásek

Na trhu najdete několik druhů tejpů, včetně kineziologických tejpů, pevných tejpů a dalších speciálních typů, třeba voděodolného tejpu. Každý typ má své specifické vlastnosti a je vhodný pro různé typy léčby a podpory. Pokud chcete naprostou stabilizaci kloubu, pak zvolte pevný tejp. Když chcete větší pohyblivost, ideální je elastický kinezio tejp.

 

Techniky tejpování lokte

Existuje mnoho technik tejpování lokte, od základních aplikací, které cílí na obecnou podporu a stabilizaci, po složitější techniky zaměřené na specifické problémy nebo zranění. Správná technika aplikace je klíčová pro účinnost léčby. Pro každou situaci je vhodná jiná technika, proto před prvním použitím tejpu navštivte lékaře, který vám vybere řešení šité na míru.

 

Závěr

Tejpování lokte je užitečným nástrojem v boji proti bolesti a zraněním. Ať už se jedná o sportovce nebo jedince trpící chronickými bolestmi, správně aplikovaný tejp může přinést výraznou úlevu a podporu. Minimálně tu psychickou. Je však důležité vaši situaci konzultovat s odborníkem, aby byla zajištěna správná aplikace a přístup k léčbě.

 

Zdroje

https://edisci­plinas.usp.br/plu­ginfile.php/4685304­/mod_folder/con­tent/0/bandagen­s%20%20rev%20-%20Kalron%202013­.pdf

http://lib.pt­.cu.edu.eg/5-Lilian%20Jan.%202013­.pdf

https://www.ptko­rea.org/journal/vi­ew.html?volume=27&num­ber=2&spage=118

Autor článku

Ivana Starjová

Popsala bych se dvěma slovy: kreativní dříč. Od roku 2014 píšu blog, kde řeším nejčastěji zdravotnická témata. Když se zrovna nenacházím za monitorem, trávím volno v přírodě se psem.

Všechny články od autora