Tejpování lýtka: vše, co potřebujete vědět

Tejpování, známé také jako kinesiotaping, je metoda používaná ve fyzioterapii a sportovní medicíně k podpoře a stabilizaci svalů a kloubů bez omezení pohybu. Tento článek se zaměřuje na tejpování lýtka, klíčové oblasti pro mnoho sportovců a lidí vedoucích aktivní životní styl. Lýtko, které často podléhá zraněním a namáhání, může z tejpování těžit jak z hlediska prevence, tak léčby. Jak a proč byste měli lýtko tejpovat?

 

Obsah článku

 

Co je tejpování?

Tejpování je technika, při které se na pokožku aplikuje speciální elastická páska. Tato páska je navržena tak, aby napodobovala vlastnosti kůže a poskytovala podporu svalům a kloubům, aniž by omezovala rozsah pohybu. Tejpy jsou často používány k úlevě od bolesti, zlepšení krevního oběhu, snížení otoků a podpoře rychlejšího zotavení po zranění.

 

Proč tejpovat lýtko

Tejpování lýtka je běžnou praxí pro sportovce, kteří se věnují disciplínám s vysokou zátěží dolních končetin, jako je běh, skákání, nebo fotbal. Tejpování poskytuje oporu lýtkovým svalům, snižuje riziko zranění, pomáhá při zotavování z natržení svalů, zlepšuje krevní oběh a snižuje bolest a otoky. Je to také účinná metoda pro ty, kteří trpí opakujícími se problémy s lýtky, jako jsou křeče nebo tendinitida.

 

Typy tejpů

  • Kinesiotape: Elastická páska, která poskytuje dynamickou podporu, aniž by omezovala rozsah pohybu.
  • Pevný tejp: Neelastická páska, která se používá k pevnému zafixování kloubů a svalů při vysokém riziku zranění.
  • Předstříhané pásky: Předem vyřezané pásky pro specifické části těla, jako jsou lýtka, které usnadňují aplikaci.

Výběr správného typu tejpování závisí na konkrétní potřebě, druhu aktivity a osobních preferencích.

 

Jak na tejpování lýtka

Správná aplikace tejpování na lýtko je klíčová pro maximální efektivitu. Zde jsou kroky pro správné nalepení tejpů:

  • Očistěte a osušte oblast lýtka, aby páska lépe přilnula
  • Změřte a nastříhejte potřebnou délku tejpové pásky
  • Aplikujte pásku s mírným natažením, aby nedošlo k přetížení kůže
  • Ujistěte se, že páska hladce přiléhá k pokožce bez bublin nebo záhybů

 

Bezpečnostní opatření

Při tejpování lýtka je důležité dodržovat bezpečnostní opatření, aby se předešlo poškození kůže nebo zhoršení stávajícího zranění. Mezi tato opatření patří:

  • Nepoužívejte tejp na poškozenou nebo podrážděnou kůži
  • Pokud máte alergii na lepidla, zvažte použití hypoalergenních tej­pů
  • Nenatahujte pásku příliš silně, aby nedošlo k omezení krevního oběhu
  • Při výskytu bolesti nebo nepohodlí tejp okamžitě odstraňte

 

Časté otázky

  • Kolik času by měl tejp zůstat na lýtku? Tejp by měl zůstat na místě po dobu 3–5 dní, v závislosti na typu tejpové pásky a individuální reakci kůže. Pokud je tejp zpocený nebo úplně mokrý, nic nezkazíte jeho výměnou.
  • Je možné se s tejpem sprchovat? Ano, většina tejpů je voděodolná, ale je doporučeno nevystavovat je dlouhodobě vodě nebo páře. Pokud často sportujete ve vodě, použijte speciální voděodolné tejpy.
  • Mohu tejpovat lýtko sám/sama? Ano, ale pro nejlepší výsledky a bezpečnost je doporučeno se poradit s fyzioterapeutem nebo odborníkem.

 

Klinické studie a výzkum

Existuje mnoho klinických studií a výzkumných prací týkajících se efektivity tejpování. Některé studie ukázaly pozitivní vliv na snížení bolesti a zlepšení funkce svalů, zatímco jiné nepotvrdily významné výhody. Je důležité brát v úvahu, že výsledky se mohou lišit v závislosti na individuálních podmínkách a aplikaci tejpování. Některé studie přišly s výsledky potvrzující placebo efekt, který zmírňoval bolest po zranění.

 

Závěr

Tejpování lýtka je užitečná technika pro sportovce i pro ty, kteří se snaží řešit bolest nebo podporovat hojení zranění v oblasti lýtka. Je důležité si uvědomit, že tejpování by mělo být součástí komplexního přístupu k péči o tělo, včetně správného tréninku, výživy a odpočinku. Pro optimální výsledky a bezpečnost je doporučeno konzultovat použití tejpů s odborníkem.

 

Zdroje

https://edisci­plinas.usp.br/plu­ginfile.php/4685304­/mod_folder/con­tent/0/bandagen­s%20%20rev%20-%20Kalron%202013­.pdf

Autor článku

Ivana Starjová

Popsala bych se dvěma slovy: kreativní dříč. Od roku 2014 píšu blog, kde řeším nejčastěji zdravotnická témata. Když se zrovna nenacházím za monitorem, trávím volno v přírodě se psem.

Všechny články od autora