Tejpování nártu: vše, co potřebujete vědět

Tejpování nártu je důležitá technika ve fyzioterapii a sportovní medicíně, která pomáhá v léčbě a prevenci bolesti a zranění nártu. Bolest nártu je běžným problémem, který může mít mnoho příčin, od přetěžování až po zranění. Tejpování poskytuje podporu a úlevu od bolesti, zároveň umožňuje pokračování v běžných aktivitách. Jaké jsou nejdůležitější informace a výhody tejpování nártu?

 

Co je tejpování?

Tejpování je metoda aplikace speciálních elastických pásek na tělo, která pomáhá stabilizovat a podporovat svaly a klouby bez omezení pohybu. Tato technika je široce využívána ve sportovní medicíně a fyzioterapii k prevenci a léčbě zranění, snižování bolesti a zlepšování pohybové funkce. Tejpovací pásky jsou navrženy tak, aby napodobovaly elasticitu kůže, což umožňuje nošení pásek po několik dní s maximálním komfortem.

 

Příčiny bolesti nártu

Bolest nártu může mít různé příčiny, včetně fraktur, přetížení, nesprávné obuvi, problémů s kostmi a klouby, zánětů šlach, nebo dokonce onemocnění jako je dna a cukrovka. Repetitivní pohyby, slabé svaly, nesprávně uspořádané kosti nebo artróza mohou také vést k bolestem nártu. Identifikace příčiny je klíčová pro účinnou léčbu a prevenci dalších problémů.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Pokud máte problémy s kotníky, doporučujeme mít tejp vždy po ruce. Jedná se o velice častou techniku, která účinně pomáhá. Nejčastějším důvodem pro aplikaci tejpu bude zvrtnutý kotník, kdy může dojít k poškození vazů, otoku, případně výronu. Čím dříve tejp aplikujete, tím lépe, často při rychlé aplikaci a zpěvnění kineziologickým tejpem otok vůbec nevznikne a doba léčby se tím výrazně zkrátí.”

 

Výhody tejpování nártu

Tejpování nártu přináší řadu výhod. Poskytuje podporu a stabilitu nártu, což je zvláště důležité pro sportovce a jedince s aktivním životním stylem. Pomáhá snižovat bolest a otoky a zlepšuje celkovou funkčnost nártu. Tejpování také pomáhá v prevenci dalších zranění tím, že udržuje nárt v optimální pozici během fyzických aktivit. Velkou výhodou je také placebo efekt, který poslední studie potvrzují.

 

Typy tejpů

Existují různé typy tejpovacích pásek, každý s určitými vlastnostmi. Kinesiotape je elastický a umožňuje pokožce dýchat, zatímco pevný tejp poskytuje pevnější podporu. Výběr správného typu tejpovací pásky závisí na specifických potřebách a druhu aktivity.

 

Jak na tejpování nártu

Správná technika aplikace tejpovací pásky na nárt je klíčová pro efektivitu léčby. Před aplikací se ujistěte, že je nárt čistý a suchý. Tejp by měl být aplikován s mírným natažením, aby nedošlo k omezení krevního oběhu. Je důležité, aby pásky byly aplikovány rovnoměrně a bez nadměrného napětí, aby nedošlo k podráždění kůže nebo omezení pohybu. Překrývání pásek zajišťuje maximální podporu a stabilitu pro nárt.

 

Prevence a léčba bolesti nártu

K prevenci bolesti nártu je důležité nosit vhodnou obuv, pravidelně protahovat svaly nohou a omezovat aktivity, které způsobují přetížení. V případě bolesti je doporučeno odpočinek, ledování, použití kompresních obinadel a elevace postižené končetiny. Tejpování je další účinnou metodou, která podporuje léčbu a pomáhá rychleji se zbavit bolesti.

 

Vhodná obuv pro problémy s nártem

Správná volba obuvi hraje klíčovou roli v prevenci bolesti nártu a podpoře léčby. Vhodná obuv by měla mít dostatečný prostor pro prsty, měkkou a podpůrnou stélku, a neměla by vyvíjet nadměrný tlak na nárt. Obuv s polohovatelnými pásky je ideální, jelikož umožňuje přizpůsobení tlaku na nárt. V případě specifických problémů s nohou, jako jsou deformace nebo halluxy, je vhodné poradit se s odborníkem, který vám doporučí obuv přizpůsobenou vašim potřebám.

 

Závěr

Tejpování nártu je účinná a bezpečná metoda, která může poskytnout podstatnou úlevu od bolesti a zlepšit funkčnost nártu. Je důležité aplikovat tejp správnou technikou a kombinovat ho s dalšími metodami léčby, jako je vhodná obuv, odpočinek a fyzioterapie.

 

Zdroje

https://edisci­plinas.usp.br/plu­ginfile.php/4685304­/mod_folder/con­tent/0/bandagen­s%20%20rev%20-%20Kalron%202013­.pdf

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC5120­922/

https://bmcmus­culoskeletdisor­d.biomedcentral­.com/articles/10­.1186/1471–2474–9–111

Autor článku

Ivana Starjová

Popsala bych se dvěma slovy: kreativní dříč. Od roku 2014 píšu blog, kde řeším nejčastěji zdravotnická témata. Když se zrovna nenacházím za monitorem, trávím volno v přírodě se psem.

Všechny články od autora