Vánoce už klepou na dveře a tak Vám na poslední chvíli přináším několik osvědčených tipů na bezlepkové cukroví.
Bezlepkové perníčky
Co budeme potřebovat?
520 g bezlepkové mouky na sladké pečení Nutrifree
170 g moučkového cukru
90 g másla
3 vejce velikosti M
3 lžíce medu (já použila domácí)
2 lžičky jedlé sody
1 lžička kakaa
3 lžičky perníkového koření
1 vejce na potření
Jak na to?
Nejprve důkladně smícháme mouku, moučkový cukr, změklé máslo, med, perníkové koření, kakao a jedlou sodu. S vypracováním hladkého těsta si dáme opravdu záležet. Troubu rozehřejeme na 200 °C a na válu vyválíme asi 3 mm těsto a vykrajujeme libovolné tvary. Vložíme do trouby a necháme péct – hlídáme barvu perníčků, jakmile začnou mít typickou barvu, vytáhneme je a potřeme rozšlehaným vejcem. Na 3 minuty vrátíme do trouby a dopečeme. Poté vytáhneme a perníčky, poklademe na rovnou plochu a necháme je vychladnout. Poté můžeme zdobit cukrovou nebo jinou polevou dle chuti. Já část perníčků zdobila čokoládou a posypala je nasekanými vlašskými ořechy, druhou část jsem ozdobila klasickou cukrovou polevou, do které jsem přidala potravinářské barvivo.
Bezlepkové vanilkové rohlíčky
100 g bezlepkové mouky na sladké pečení Nutrifree
80 g másla
1 žloutek
30 g moučkového cukru
100 g nasekaných vlašských ořechů
10 g vanilkového cukru
citronová kůra z 1/2 citronu
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení
Jak na to?
Máslo s cukrem utřeme, přidáme žloutek, vanilkový cukr, bezlepkovou mouku, nasekané ořechy a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a necháme v potravinářské folii 2 hodiny odležet. Nyní je potřeba postupovat rychle – tvarujeme rohlíčky a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme dorůžova (cca 10-13 minut). Po upečení doporučuji nechat rohlíčky lehce vychladnout – já je chtěla obalovat ještě horké ve směsi cukru, rohlíčky se mi ale začaly drolit. Po vychladnutí naopak držely hezky tvar.
Kokosové kuličky s bílou čokoládou
Co budeme potřebovat?
150 g strouhaného kokosu
100 g změklého másla
150 g strouhané bílé čokolády
15 g vanilkového cukru
60 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
1/2 lžičky citronové šťávy
kokos na obalení
Jak na to?
Postup je opravdu velmi jednoduchý – všechny ingredience smícháme dohromady a tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Těsto jsem zpracovávala asi 20 minut než mi všechny ingredience držely při sobě.
Linecká kolečka/ rohlíčky
350 g bezlepkové mouky na sladké pečení Nutrifree
120 g moučkového cukru
250 g másla
20 g vanilkového cukru
3 žloutky
Jak na to?
Mouku smícháme s cukrem, tukem a žloutky. Necháme jej přes noc odpočinout a poté vyválíme a vykrajujeme požadované tvary. Já jsem vykrojila klasická kolečka, která jsem po upečení (180 °C dorůžova) zdobila marmeládou a slepila k sobě. Ze zbytku těsta jsem vytvarovala rohlíčky – konce jsem namočila v čokoládě a posypala drcenými vlašskými ořechy.
Tímto článkem bych Vám ráda popřála klidné prožití vánočních svátků a budu se na Vás těšit po Novém roce ve FB skupině Pilulka – Nutriční poradna. Nakonec ještě přikládám odkaz na bezlepkovou mouku, kterou jsem při pečení používala.
http://www.nutrifree.cz/produkty/22-produkty/mouka/115-smes-na-pripravu-kolacu