Alkoholismus: příčiny, příznaky a léčba

 

  1. Definice alkoholismu
  2. Příčiny vzniku alkoholismu
  3. Fáze alkoholismu
  4. Fyzické důsledky alkoholismu
  5. Psychické důsledky alkoholismu
  6. Léčba alkoholismu
  7. Prevence alkoholismu
  8. Alkoholismus ve společnosti
  9. Zdroje

 

Definice alkoholismu

Za alkoholismus se všeobecně považuje chronická závislost na alkoholu. Jedná se o komplexní problém, který zahrnuje jak fyzické, tak psychické složky. Alkoholismus může mít různé formy, od mírného až po vážné, a má mnoho příčin, důsledků a léčebných přístupů.

 

Tento problém není jen o nadměrném pití. Osoby trpící alkoholismem mohou mít syndrom závislosti na alkoholu, což znamená, že mají silnou potřebu pít, ztrácejí kontrolu nad svým pitím, pokračují v něm navzdory negativním důsledkům a upřednostňují jej před vším ostatním včetně ostatních potřeb a celkové kvality svého života. Alkoholismus může ovlivnit každý aspekt existence jednotlivce, včetně jeho fyzického zdraví, vztahů, práce a emocionálního pohody.

 

Příčiny vzniku alkoholismu

Existuje mnoho faktorů, které mohou přispět k vzniku alkoholismu. Některé z těchto příčin zahrnují:

  • Genetika: Některé studie naznačují, že lidé, kteří mají rodinné příslušníky trpící alkoholismem, mají vyšší riziko vývoje této závislosti sami.
  • Prostředí: Vyrůstání v prostředí, kde je pití alkoholu běžné nebo povzbuzované, může zvýšit riziko vzniku závislosti na alkoholu.
  • Psychika: Lidé s duševními zdravotními problémy, jako jsou deprese nebo úzkost, mohou být náchylnější k alkoholismu.
  • Trauma: Prožití traumatických událostí může vést k zvýšenému konzumu alkoholu jako způsobu zvládání bolesti nebo stresu.

 

Je důležité si uvědomit, že ačkoli existují rizikové faktory spojené s alkoholismem, nikdo není imunní. Alkoholismus může postihnout kohokoli bez ohledu na věk, pohlaví, rasu nebo sociálně-ekonomický status.

 

Fáze alkoholismu

Vývoj alkoholismu může být rozdělen do několika fází, které mohou posloužit k lepšímu pochopení a rozpoznání problému:

jedna

Varovná fáze

V této fázi jednotlivec začíná konzumovat alkohol častěji, než je obvyklé. Typické již od této fáze může být zatajování svého pití nebo naopak jeho ospravedlňování. Pocit potřeby pití se stává silnější a tolerance na alkohol roste.

 

dve

Střední fáze

Při konzumaci alkoholu se stává tělo postupně tolerantnější a nebezpečí spočívá v tom, že záhy je třeba většího množství alkoholu k tomu, aby vyvolal stejný pocit uvolnění a dobré nálady. Denní dávky alkoholu se zvyšují a je stále obtížnější se jej vzdát.

tri

Pokročilá fáze

V této fázi je závislost na alkoholu zřejmá a jednotlivec mívá problémy s vysazením konzumace alkoholu bez fyzických nebo psychických příznaků abstinenčního syndromu.

ctyri

Konečná fáze

Osoba trpící alkoholismem může začít mít vážné zdravotní problémy, bývá izolována od rodiny a přátel a může čelit vážným psychickým problémům, včetně deprese nebo sebevražedných tendencí.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Existují i specializované formy pomoci závislým, které se nazývají motivační terapie. Na začátku této terapie není často kladen hlavní a jediný důraz na alkoholismus, nýbrž na nějakou přidruženou obtíž. Během terapie je klient postupně veden k náhledu na závislostní problém, a získává sílu, aby si byl schopen svou potíž v plné míře vůbec přiznat.

Pod vedením terapeuta rozpoznává bludné kruhy, v nichž se díky alkoholismu ocitl a učí se z nich vystupovat. Nachází postupně i tu správnou a účinnou motivaci ke změně.“

Závislost na alkoholu zpravidla dříve zaregistruje okolí než sám člověk, který alkoholismem trpí. Avšak pro úspěšnou léčbu je důležité si nejprve daný problém připustit. To je samo o sobě první krok k ochotě začít se léčit a zbavit se problému s pitím.

 

Fyzické důsledky alkoholismu

Dlouhodobá konzumace alkoholu může mít vážné dopady na fyzické zdraví jedince. Některé z těchto důsledků zahrnují jaterní onemocnění (včetně cirhózy jater, hepatitidy a jaterního selhání), kar­diovaskulární problémy (zvýšené riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a mrtvice), poš­kození mozku (včetně problémů s pamětí, koncentrací a dalších kognitivních funkcí), poškození trávicího systému (včetně gastritidy, pankreatitidy a rakoviny jícnu) a poruchy imunitního systému (což zvyšuje riziko infekcí a onemocnění).

 

Fyzické důsledky alkoholismu mohou být bohužel v mnoha případech trvalé a mohou vést až k smrti. Čím dříve začnete jednat, tím je menší riziko, že bude poškození doopravdy vážné.

 

Psychické důsledky alkoholismu

Kromě fyzických důsledků může alkoholismus vést k řadě psychických problémů. Některé z nejčastějších psychických důsledků zahrnují:

  • Deprese: Mnoho lidí trpících alkoholismem má také symptomy deprese. V některých případech může být deprese předchůdcem závislosti na alkoholu, zatímco v jiných může být důsledkem dlouhodobého pití.
  • Úzkost: Alkoholismus může způsobit nebo zhoršit symptomy úzkosti.
  • Psychózy: Někteří jednotlivci mohou zažívat halucinace nebo paranoiu v důsledku nadměrného pití.
  • Poškození kognitivních funkcí: Včetně problémů s pamětí, koncentrací a rozhodováním.
  • Problémy s vztahy: Včetně konfliktů s rodinou, přáteli a partnery způsobených chováním spojeným s pitím.

 

Léčba alkoholismu

Léčba alkoholismu je komplexní proces zaměřený na pomoci jednotlivcům překonat závislost na alkoholu a dosáhnout dlouhodobého zotavení. Většinou bývá tato cesta náročná a často vyžaduje kombinaci léčebných přístupů. Některé z nejběžnějších metod léčby zahrnují:

  1. Detoxikace: Prvním krokem v léčbě alkoholismu je často detoxikace, což je proces, eliminace alkoholu v těle. Toto může vyžadovat lékařský dohled kvůli možným abstinenčním příznakům.
  2. Psychoterapie: Terapie může pomoci jednotlivcům pochopit příčiny své závislosti. Má také za úkol identifikovat spouštěče a vyvinout způsoby, jak se vyrovnat s pokušením.
  3. Léčba léky: Některé léky mohou pomoci snížit touhu po alkoholu nebo léčit spjaté psychické zdravotní problémy. Lékaři mohou předepsat disulfiram (Antabus), naltrexon nebo akamprozát (Campral) k léčbě alkoholismu. Dokonce existují podpůrné volně prodejné léky pro regeneraci a detoxikaci organismu po pití.
  4. Skupinová terapie a podpora: Skupiny, jako je Anonymní alkoholici, mohou poskytnout podporu a pochopení lidem v procesu zotavování.
  5. Změna životního stylu: Jedním z klíčových aspektů léčby je změna životního stylu. To zahrnuje vyhýbání se spouštěčům, jako jsou lidé, místa nebo situace spojené s pitím alkoholu, a hledání nových, zdravějších aktivit.

 

Je důležité si uvědomit, že cesta k zotavení může být dlouhá a může vyžadovat více pokusů o zbavení se závislosti. Není ničím neobvyklým, když léčení při prvním pokusu selže. Klíčem k úspěchu je hledání a nalezení správné kombinace léčebných přístupů a zdrojů podpory.

 

Prevence alkoholismu

Prevence alkoholismu je klíčová k zabránění jeho negativních dopadů na jednotlivce i společnost. Několik doporučených strategií zahrnuje vzdě­lávání (infor­mování veřejnosti o rizicích spojených s nadměrným pitím a významu umírněnosti), pro­gramy pro mládež (vývoj a implementace programů zaměřených na prevenci pití u mladistvých), re­gulace reklamy (omezení reklamy na alkohol, která může normalizovat nebo podporovat nadměrné pití), přístup k léčbě (zajištění dostupnosti léčebných programů pro ty, kteří je potřebují).

Bezpečné pití

Pokud chcete konzumovat alkohol s mírou, měli byste pít tak pomalu, jak je to jen možné. Aby se alkohol vstřebával do krevního oběhu pomaleji je třeba se před pitím vždy najíst. Spotřebu lze snížit též střídáním alkoholických nápojů s nealkoholickými. Je lépe nepít o samotě, neboť právě boj s pocitem osamělosti často vede k tomu, že pijeme více, než je obvyklé. Nechcete-li pít, neměli byste se stydět říci ne. A pokud víte, kolik snesete, stanovte si jednoduše hranici a dodržte ji. 

Závěr

Alkoholismus je vážnou a komplexní nemocí psychického i fyzického charakteru, která může mít hluboký dopad na jednotlivce a na celé společnosti. Je důležité rozpoznat příznaky a poznat důsledky alkoholismu a být si vědom možností léčby a podpory. Prevence a včasná intervence jsou klíčové pro snížení dopadu alkoholismu a pro pomáhání těm, kteří touto závislostí trpí.

 

 

Zdroje

https://cpzp.cz/cla­nek/4073–0-Alkoholismus.html
cs.wikipedia.or­g/wiki/Alkoho­lismus
anonymnialkoho­lici.cz
alkoholpodkon­trolou.cz

 

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.