Zeptejte se lékárníka

Dotaz z 2. 5. 2024

Vitamín D a ještě něco?

Nemoci a příznaky

Dobrý den,
prosím o radu ohledně nedostatku vit. D. Hodnoty v krvi 10 (meze 75-200), takže prakticky mám 7x méně vit D, než normální člověk. Beru už po dobu dvou let (třetí zimu) v období od listopadu do března kapky vigantol. Aktuálně náběry ukázaly opět pokles. Jsem po sedmi operacích. Je možné, že toto způsobí srůsty tenkého střeva (Laparoskopie, císařské řezy, apendektomie)? Jsem odeslána na CT? Je to správná volba? Co ještě mohu udělat pro zlepšení a jaké vyšetření by bylo vhodné doplnit? 7 let kolabuju, 6 let mám trávicí potíže, kolonoskopie čistá (kromě zjištěné alergie na mléko), gastroskopie čistá, náběry občas nižší urea a kreatinin. Za sebou 2 selhání ledvin, utz čistý. Dg prozatím synkopy neznámého původu. Poradíte prosím? Moc děkuji.

zobrazit odpověď
Dotaz z 1. 5. 2024

Nespecifická bolest kolem žeber, srdce, žaludku,

Nemoci a příznaky

Ani nevím, jak položit otázku, protože bolesti, kterými trpím, nemůžu přesně umístit. Na levé straně od lopatky, přes žebra až k srdci a hrudnímu koši, mě už 14 dnů bolí a to tak že projíždí chvílemi velmi Prudká až nesnesitelná bolest, o které jsem si původně myslela, že to snad bude infarkt. Tlak v těchto místech je v podstatě neustály,

Asi 14 dnů mě bolí od lopatky, přes žebra až k srdci, chvíle mi projíždí až krutá Prudká bolest, o které jsem si původně myslela, že je to infarkt. Bolest je stálá, zhoršující se chvílemi, nedokážu přijít na to, proč se bolest náhle zhorší a pak zase zmírní. Můj laický názor vychází z pocitu, že je to něco z trávení. Ale nedokážu pochopit, proč mě to bolí od horních žeber a kraje lopatky. Tuším, že bych měla jít na vyšetření k lékaři, ale je mi 75 let, jsem nepohyblivá a Neumím si představit vyšetření, při kterém bych se musela svlékat, lehat si a zase vstávat a překonávat tak velké bolesti. Můžete mi pomoci?

zobrazit odpověď
Nahoru