Bacopa monnieri (brahmi)

Bacopa monnieri, známá také jako brahmi, je významná rostlina v tradiční indické medicíně. Tato rostlina je známá svými potenciálními přínosy pro kognitivní funkce, včetně zlepšení paměti a koncentrace. V současnosti je středem pozornosti vědeckých studií, které se snaží ověřit její tradiční použití a prozkoumat nové terapeutické možnosti.

 

Obsah článku

  1. Historie a tradiční použití
  2. Složení a farmakologie
  3. Účinky na paměť a kognici
  4. Potenciální terapeutické použití
  5. Vedlejší účinky a bezpečnost
  6. Závěr
  7. Zdroje

 

 

Historie a tradiční použití

Bacopa monnieri má bohatou historii použití v tradiční indické medicíně, známé jako ájurvéda. Tato rostlina byla tradičně používána jako adaptogen, což znamená, že může pomoci tělu přizpůsobit se stresu a má pozitivní vliv na nervový systém. Byla podávána pro různé zdravotní stavy, od zlepšení paměti a kognitivních funkcí po zklidnění mysli a podporu duševního zdraví.

 

Složení a farmakologie

Složení bacopa monnieri je komplexní a zahrnuje řadu bioaktivních látek, včetně bacosidů, které jsou považovány za hlavní zdroj jejích prospěšných účinků. Bacosidy jsou známy svými neuroprotektivními a antioxidačními vlastnostmi. Rostlina dále obsahuje flavonoidy, alkaloidy a saponiny, které mohou mít synergický účinek na zlepšení kognitivní funkce a celkového zdraví mozku.

 

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Je třeba vzít v úvahu, že kvalita doplňků stravy s bacopa monnieri od různých prodejců se může lišit a může mít rovněž vliv na bezpečnost a účinnost doplňku stravy. Proto je důležité vybírat produkty od renomovaných výrobců a dodržovat doporučené denní dávkování.“

Účinky na paměť

Bacopa monnieri je široce studována kvůli svým účinkům na paměť. Mnoho studií ukazuje, že bacopa může zlepšovat různé aspekty kognitivní funkce, včetně paměti, rychlosti zpracování informací a schopnosti učení. Jedním z hlavních způsobů, jakými Bacopa působí, je podpora neuronové komunikace, což je klíčové pro učení a paměť. Kromě toho mohou její antioxidační a neuroprotektivní vlastnosti chránit mozek před poškozením způsobeným oxidativním stresem, což je důležité pro udržení zdravé kognitivní funkce.

 

Vedlejší účinky a bezpečnost

Přestože Bacopa monnieri je obecně považována za bezpečnou, existují důležité aspekty týkající se její bezpečnosti a potenciálních vedlejších účinků. Většina studií uvádí, že je dobře tolerována při krátkodobém užívání v terapeutických dávkách.

 

Běžně hlášené vedlejší účinky zahrnují:

 

  • gastrointestinální potíže,
  • nevolnost,
  • křeče,
  • nafouklé břicho a průjem,
  • suchost v ústech.
  • únava.

 

V některých případech může mít bacopa monnieri mírný sedativní účinek, což by měli brát v úvahu jedinci se sníženou bdělostí nebo ti, kteří užívají sedativa. Její interakce s jinými léky, zejména s těmi, které ovlivňují nervový systém, vyžaduje další pozornost a konzultaci s lékařem. Je důležité zdůraznit, že dlouhodobé účinky a bezpečnost Bacopa monnieri nejsou plně prozkoumány, proto by měla být užívána s opatrností, zejména u zranitelných skupin, jako jsou těhotné nebo kojící ženy a malé děti.

 

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://www.sci­encedirect.com/to­pics/medicine-and-dentistry/bacopa-monnieri

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC9436­272/

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK589635/

https://www.al­zdiscovery.or­g/

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/27803728/

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-761/bacopa

https://www.he­althline.com/nu­trition/bacopa-monnieri-benefits

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.