Bolest dásní: příčiny a léčba

Představte si, že se jednoho dne probudíte s nepříjemným pocitem v ústech, a zjistíte, že jsou vaše dásně citlivé, možná dokonce krvácí. Bolest dásní je běžný problém, který může mít mnoho příčin, od nevinného podráždění po vážnější onemocnění. V tomto článku se dozvíte příčiny, příznaky a možnosti léčby bolesti dásní.

Obsah článku

Příčiny bolesti dásní

Bolest dásní je často příznakem zánětu dásní, známého také jako gingivitida. Tento stav může být způsoben řadou faktorů, jako je:

  • Nedostatečná ústní hygiena: Hromadění plaku a zubního kamene může vést k podráždění a zánětu dásní.
  • Kouření: Kouření a užívání tabákových výrobků zvyšují riziko zánětu dásní.
  • Nutriční nedostatky: Nedostatek vitamínů, zejména vitamínu C, může přispět k oslabení dásní.
  • Stres: Dlouhodobý stres může ovlivnit imunitní systém, což může vést k větší náchylnosti k zánětům, včetně zánětu dásní.
  • Hormonální změny: Těhotenství, menstruace a menopauza mohou způsobit zvýšenou citlivost dásní.

Další faktory zahrnují určitá onemocnění, jako je cukrovka, která může zhoršit zánět dásní, a některé léky, které ovlivňují zdraví dásní.

Příznaky bolesti dásní

Příznaky zánětu dásní mohou být různé a zahrnují:

  • Zarudlé, oteklé a podrážděné dásně
  • Krvácení dásní při čištění zubů nebo používání zubní nitě
  • Bolest dásní, která může být konstantní nebo se zhoršovat při jídle nebo pití
  • Pachuť v ústech nebo přetrvávající zápach z úst
  • Uvolňování zubů způsobené rozšířenými mezizubními prostory

Tyto příznaky mohou signalizovat, že jsou dásně zanícené a potřebují léčbu, aby se zabránilo dalšímu poškození zubů a dásní.

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Vitamin C hraje klíčovou roli zejména v prevenci a léčbě zánětu dásní, známého také jako gingivitida. Tento vitamin je nezbytný pro udržení integrity pojivové tkáně a pro správnou funkci imunitního systému, což je zásadní pro boj proti infekcím a zánětům v ústech. Studie ukazují, že dostatečný příjem vitaminu C může snížit závažnost gingivitidy, protože vitamin podporuje rychlejší hojení dásní a pomáhá udržovat dásně zdravé. Bohatým zdrojem vitaminu C jsou citrusové plody, kiwi, jahody, paprika a brokolice.“

Prevence zánětu dásní

Prevence zánětu dásní se zaměřuje na následující opatření:

  • Důsledná ústní hygiena: Pravidelné čištění zubů, používání zubní nitě a mezizubních kartáčků pomáhá odstranit plak a zubní kámen.
  • Pravidelné návštěvy zubního lékaře a dentální hygienistky: Profesionální čištění zubů je nezbytné pro odstranění tvrdého zubního kamene, který nelze odstranit běžným čištěním.
  • Zdravá strava: Vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerální látky a omezený příjem sladkostí pomáhá ke zdraví zubů a dásní.
  • Omezení kouření: Kouření je jeden z hlavních rizikových faktorů pro vývoj zánětu dásní, jeho omezení nebo úplné ukončení výrazně snižuje riziko onemocnění.

Domácí léčba bolesti dásní

Pro zmírnění bolesti dásní lze využít několik domácích metod:

  • Ústní výplachy: Výplachy ústní dutiny slanou vodou mohou pomoci zmírnit zánět a bolest dásní. Slaná voda má přirozené antiseptické vlastnosti. Další variantou jsou ústní vody navržené pro zánět dásní.
  • Aloe vera gel: Aloe vera má protizánětlivé účinky a může pomoci ulevit od krvácení a otoků dásní.
  • Čajové pytlíky: Černý, zelený, heřmánkový nebo mátový čaj může být použit jako obklad pro zmírnění bolesti dásní díky svým antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem.
  • Jedlá soda: Rozpuštěná ve vodě, může být použita k vyplachování a čištění úst a dásní. Pomáhá neutralizovat kyseliny, které dásně dráždí.
  • Volně prodejné léky

Profesionální léčba zánětu dásní

Profesionální léčba zánětu dásní je klíčová pro závažnější případy. Zahrnuje:

  1. Profesionální čištění: Dentista odstraní plak a zubní kámen.
  2. Hloubkové čištění: Pro odstranění zubního plaku pod dásní (u pacientů s parodontiti­dou).
  3. Antibiotika: V některých případech jsou předepsána antibiotika.
  4. Chirurgie: U pokročilejších případů může být nutný chirurgický zákrok.

 

Závěr

Zánět dásní je nepříjemný stav, který může vést k bolesti a vážnějším zdravotním problémům, jako je parodontitida. Klíčem k prevenci a léčbě je pravidelná ústní hygiena, včetně čištění zubů, používání dentální nitě a návštěv u zubaře. Rovněž je důležité omezit rizikové faktory, jako je kouření a stres. V případě výskytu příznaků zánětu dásní je důležité konzultovat stav se zubařem, aby byla včas zahájena vhodná léčba. S péčí a prevencí lze udržet dásně a celou ústní dutinu zdravou.

Zdroje

https://www.nzip­.cz/clanek/662-parodontitida-zakladni-informace

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/324356

https://www.nzip­.cz/clanek/664-zanet-dasni-gingivitida

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.