Bolest kostí: příčiny, příznaky a léčba

pilulka

Úvod

Máte někdy pocit, že vás bolí každý kousek kosti v těle? Ať už je to občasný nepříjemný pocit nebo pravidelné obtíže, bolest kostí může být znepokojivá. Tento článek vás provede světem bolesti kostí, odhalí její možné příčiny a nabídne tipy pro její zvládání. Od úrazů po nemoci – zjistěte, co vaše kosti skutečně trápí.

 

Příčiny bolesti kostí

Bolest kostí může mít různé příčiny, od běžného přetížení až po vážná onemocnění. Zde jsou některé z nejčastějších důvodů, proč můžeme cítit bolest v kostech:

  • Úrazy a zlomeniny: Bolest způsobená úrazy nebo zlomeninami je jednou z nejběžnějších příčin bolesti kostí.
  • Infekční onemocnění: Některé infekce, jako je chřipka, mohou způsobit bolest kostí jako jeden z příznaků.
  • Osteoporóza: Toto onemocnění, které způsobuje ztenčení kostí, může být také zdrojem bolesti.
  • Nádorová onemocnění: Nádory kostí nebo metastázy do kostí mohou být rovněž příčinou bolesti.

 

Bolest kostí a infekční onemocnění

Infekční onemocnění, jako je třeba chřipka, mohou způsobit bolest kostí a celého pohybového aparátu. Tato bolest je obvykle spojena s horečkou a celkovým pocitem nepohody. V takových případech je důležité vyhledat lékařskou pomoc pro správnou diagnózu a včasnou léčbu.

 

Nádorová onemocnění kostí

Nádorová onemocnění kostí, ačkoliv nejsou častá, mohou být velmi vážná. Rakovina kostí se objevuje v jakémkoliv věku, ale nejčastěji postihuje mladší lidi. Bolest kostí v důsledku nádoru bývá pronikavá a často se zhoršuje v noci nebo při pohybu. Jedná se však o jednu z nejméně rozšířených rakovin, postihuje zhruba 1–3 lidi z milionu.

 

Osteoporóza

Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k řídnutí kostí. Postihuje především starší osoby a je způsobena ztrátou kostní hmoty a změnami v mikroarchitektuře kosti. To může vést k bolestem a zvýšenému riziku zlomenin.

Pilulka odborník Mgr. Dominika Zourková říká:

„Bolest kostí má mnoho příčin a může být signálem různých zdravotních stavů, od mírných po velmi vážné. Je důležité neignorovat tento symptom a v případě potřeby vyhledat lékařskou pomoc. Správná diagnóza a léčba jsou klíčem k účinnému řešení problémů s bolestí kostí.“

Vývojové změny a stárnutí

S postupujícím věkem dochází k přirozeným změnám v kostech a celém těle. Svaly mohou ochabovat a kosti řídnout, což přispívá k bolesti kostí. Tento stav je běžnější u lidí ve středním a vyšším věku.

 

Další příčiny bolesti kostí

Mimo již zmíněné příčiny existují i další faktory, které způsobují bolest kostí. Mezi ty patří například hormonální změny, dlouhodobé stání nebo sezení, které mohou zatěžovat určité kosti, nebo metabolické poruchy jako Pagetova choroba.

 

Prevence a léčba

Prevence bolesti kostí zahrnuje udržování zdravého životního stylu a pravidelné lékařské kontroly. K léčbě bolesti kostí může být použito několik přístupů, včetně léků na bolest, fyzioterapie, změn životního stylu nebo v případě nádorových onemocnění i specializovaných léčebných postupů.

Zdroje

https://www.fron­tiersin.org/ar­ticles/10.3389/fphys­.2016.00157/fu­ll

https://www.tan­dfonline.com/do­i/pdf/10.1080/000164­70152846682

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC5119­722/

https://www.lin­kos.cz/pacient-a-rodina/onkologicke-diagnozy/nadory-kosti-kloubu-a-chrupavky-c40–41/o-zhoubnych-nadorech-kosti-kloubu-a-chrupavky/

Autor článku

Mgr. Dominika Zourková

Po absolvování Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity jsem se připojila k profesionálům ve zdravotnickém odvětví jako lékárnice. S nabytými zkušenostmi z renomované nemocnice IKEM a práce v řetězové lékárně se snažím poskytnout péči a informace na míru. Kromě toho se rovněž věnuji psaní článků, které mají za cíl přiblížit a řešit vaše zdravotní otázky. Mimo pracovní dobu mě najdete často v horách, kde zdolávání vrcholů udržuje mou mysl v kondici a připravenou na zodpovězení vašich otázek.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.