Bolest kostrče

Bolest kostrče představuje komplexní zdravotní výzvu, která může výrazně ovlivnit každodenní činnosti a kvalitu života jedinců. Tato úporná, intenzivní bolest – lokalizovaná v oblasti nejnižší části páteře – je často vyvolávána a zhoršována sezením, změnou polohy nebo aktivitami vyvíjejícími tlak na kostrč. Tento článek poskytuje komplexní pohled na anatomii kostrče, identifikuje klíčové příčiny a symptomy spojené s bolestí kostrče a nabízí komplexní přehled dostupných léčebných přístupů.

 

Obsah

  1. Anatomie a fyziologie kostrče
  2. Příčiny bolesti kostrče
  3. Symptomy a diagnostika
  4. Domácí léčba a sebepomoc
  5. Nechirurgická léčba
  6. Chirurgická léčba
  7. Prevence
  8. Závěr
  9. Zdroje
pilulka

Anatomie a fyziologie kostrče

Kostrč je malá kost trojúhelníkového tvaru umístěná na konci páteře. Skládá se ze tří až pěti kostních segmentů, které jsou spolu srostlé. Tento unikátní útvar je klíčový pro řadu tělesných funkcí, včetně podpory těla při sezení a jako podpora pro různé svaly a vazy. Anatomie kostrče se může lišit mezi různými jedinci, což může mít také vliv i na riziko výskytu bolesti v této oblasti. Kostrč je také významně zapojena do pohybového systému, přispívá k celkové stabilitě těla a ochraňuje pánevní orgány.

 

Příčiny bolesti kostrče

Příčiny bolesti kostrče jsou mnohostranné a mohou zahrnovat:

  • Poškození způsobené pádem nebo nárazem, které může vést k naražené kostrči, zlomenině nebo vykloubení kostrče. Více o typech a symptomech zlomenin se můžete dočíst ZDE.
  • Dlouhé sezení nebo stání ve špatné poloze nebo na tvrdém povrchu. K těmto problémům jsou náchylní především obézní lidé nebo těhotné ženy.
  • Změny související s těhotenstvím, kdy se uvolňují hormony zvyšující flexibilitu pánevní oblasti, což může vést k nadměrnému napětí vazů a svalů okolo kostrče.
  • Strukturální abnormality nebo variace v anatomii, jako jsou abnormální zakřivení kostrče nebo vrozené defekty.
  • Chronické zánětlivé stavy nebo infekce, které mohou postihnout nejen samotnou oblast kostrče, ale i okolní tkáně.
  • Neurologické poruchy nebo degenerativní onemocnění, například artritida, mohou mít dopad na funkci a integritu kostrče.
  • Přetěžování svalů – zvýšené napětí v této oblasti způsobuje asymetrický tah svalových vláken, které se upínají ke kostrči a táhnou ji k jedné straně. Bolest bývá často přítomna v období většího stresu.

Symptomy a diagnostika

Bolest kostrče se obvykle projevuje jako ostrá nebo tupá bolest v oblasti spodní části páteře a může se zhoršovat při sezení, vstávání, defekaci nebo pohlavním styku. Silná bolest kostrče se také může objevovat u žen během menstruace. Někteří pacienti mohou pociťovat také související symptomy, jako jsou:

 

 

Diagnostika bolesti kostrče začíná důkladným lékařským vyšetřením a zjištěním anamnézy pacienta. K potvrzení diagnózy může lékař doporučit zobrazovací testy – rentgen, CT nebo MRI – k identifikaci případných zlomenin, nádorů nebo jiných strukturálních abnormalit v oblasti kostrče.

Piluka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Bolest kostrče bývá nejčastěji způsobena úrazy, dlouhodobým sezením či stáním, případně degenerativními kloubními změnami. Na bolesti kostrče jsou více náchylní lidé s nadváhou, těhotné ženy a ženy po porodu. Při bolestech je vhodné navštívit fyzioterapeuta, který vám ukáže cviky na bolest kostrče.“

 

Domácí léčba a sebepomoc

Pro mnohé lidi s mírnými případy bolesti kostrče mohou být účinné domácí léčebné metody. Patří sem používání nesteroidních protizánětlivých léků jako ibuprofen nebo naproxen, které mohou pomoci snížit zánět a bolest. Aplikace studených nebo teplých obkladů na postiženou oblast může také poskytnout úlevu. Sedací podložky ve tvaru kruhu nebo klínu mohou pomoci snížit tlak na kostrč při sezení. Zvýšení příjmu vlákniny a vody zase může pomoci při bolestech spojených s vyprazdňováním.

 

Nechirurgická léčba

Když domácí léčba nepřináší úlevu, nebo je bolest kostrče příliš silná, existují další metody, které mohou být efektivní. Především je potřeba opravit svalové dysbalance, mobilizovat kostrč a odstranit blokády. Proto je vhodné navštívit fyzioterapeuta se kterým zvolíme vhodné cviky při bolestech kostrče. Dále mohou na uvolnění bolesti pomoci masáže nebo jemná jóga.

 

Chirurgická léčba

Chirurgický zákrok je zvažován pouze v extrémních případech, kdy ostatní léčebné metody selhaly a bolest je chronická a příliš omezující. Tento zákrok může spočívat v odstranění části nebo celku kostrče. I přes chirurgický zákrok však není zaručena úplná úleva od bolesti a rekonvalescence může trvat několik měsíců. Kvůli těmto rizikům a nejistému výsledku je chirurgická léčba považována za poslední možnost.

 

Prevence

Prevence bolesti kostrče zahrnuje řadu opatření, jako je vyhýbání se dlouhodobému sezení na tvrdých površích a pravidelné provádění pauz během práce v sedě s protažením. Ergonomické úpravy pracovního místa, včetně použití kvalitních sedacích podložek a nastavitelných křesel, mohou pomoci snížit tlak na kostrč. O tom, jak je sedavý způsob života škodlivý pro naše záda, hovořila v našem podcastu Životozprávy fy­zioterapeutka Nela Ďopanová.

Pro prevenci bolesti zad je rovněž zásadní udržování zdravé tělesné hmotnosti a aktivní životní styl s pravidelným cvičením – jedná se především o podporu flexibility a posílení pánevních a zádových svalů. V případě těhotenství je důležité sledovat postavení těla a vyhýbat se nadměrnému tlaku na kostrč.

 

Závěr

Bolest kostrče je stav, který může výrazně ovlivnit kvalitu života. Pochopení anatomie a fyziologie kostrče, stejně jako znalost příčin a možných léčebných postupů, je klíčové pro efektivní řešení tohoto problému. Ačkoliv většina případů bolesti kostrče může být účinně řešena konzervativními metodami, existují situace, kdy může být nutná specializovaná nebo dokonce chirurgická intervence. Nicméně se správnou prevencí lze minimalizovat riziko vzniku tohoto bolestivého stavu.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC3963­058/

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/10436-coccydynia-tailbone-pain

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/318064

https://www.web­md.com/cancer/ta­ilbone-pain-coccydynia

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/322610

https://www.spine-health.com/blog/un­derstanding-causes-tailbone-pain

https://www.he­althline.com/he­alth/back-pain/tailbone-pain

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.