Bolest palce u nohy

Bolest palce u nohy je častým zdravotním problémem, který může výrazně ovlivnit mobilitu a kvalitu života. Tato bolest může být akutní nebo chronická a může být spojena s řadou různých onemocnění, zranění nebo biomechanických poruch. V tomto článku prozkoumáme anatomii a fyziologii palce u nohy, identifikujeme hlavní příčiny bolesti a poskytneme přehled možných léčebných a preventivních opatření.

 

Obsah

  1. Anatomie a fyziologie palce
  2. Běžné příčiny bolesti
  3. Zranění a infekce
  4. Autoimunitní a zánětlivé stavy
  5. Domácí léčba a sebepomoc
  6. Profesionální léčba
  7. Prevence
  8. Závěr
  9. Zdroje
pilulka

Anatomie a fyziologie palce

Palec u nohy hraje klíčovou roli v chůzi a rovnováze těla, větší než by se mohlo na první pohled zdát. Je největším prstem na noze a má unikátní strukturu, která umožňuje pohyb a podporu těla při chůzi. Anatomicky se palce skládají z kostí, kloubů, šlach, svalů a nervů, které spolu pracují, aby umožnily pohyb prstu a absorbovaly tlak při chůzi.

 

Běžné příčiny bolesti

Palec může bolet z celé řady důvodů. Naražený palec na noze rozpozná každý, nicméně mnohdy je příčina bolesti zdánlivě bez příčiny a dokáže ji odhalit jen odborné vyšetření. Podívejme se tedy alespoň na seznam nejčastějších příčin bolesti palce, některé z nich se v následujících kapitolách více přiblížíme.

  • Artritida a dnavá artritida: Zánět kloubů, který způsobuje bolest, otok a ztuhlost. Dna je formou artritidy, při které se uvnitř kloubů a okolo nich vyskytují malé krystaly kyseliny močové.
  • Artróza: Ztuhlý palec způsobený poškozením hlavního kloubu palce artrózou. Příčina bývá neznámá nebo je spojována s opakovanými mikrotraumaty.
  • Poranění: Zlomeniny, vyvrtnutí nebo podvrtnutí palce mohou způsobit bolest a otok.
  • Vbočený palec: Deformita, při které se palec ohýbá směrem k ostatním prstům. Nesprávné postavení palce přetěžuje ostatní části nohy. Kvůli vbočenému palci mohou vznikat různé typy bolesti, stav může komplikovat bursitida nebo artritida.
  • Paronychie a infekce: Infekce kůže nebo nehtů palce u nohy. Tyto stavy tedy mohou způsobovat bolest pace u nehtu, a to i v klidu.
  • Mortonova neuralgie: Jedná se o ztluštění tkáně kolem nervu v přední části nohy, což může způsobit bolest. Riziko vzniku tohoto onemocnění může být zvýšeno při dlouhodobém nošení těsné obuvi.

Ačkoli tu mluvíme primárně o bolesti palce u nohy, mnohé z těchto příčin – například artritida, poranění či infekce – lze případně vztáhnout i na bolest ostatních prstů na noze.

Zranění a infekce

Bolest palce u nohy bývá často způsobena zraněním, jako je podvrtnutí, naražení nebo zlomenina. Tato zranění vedou k bolesti, otoku a někdy i k narušení pohybu v kloubu. Infekce zase mohou způsobit bolest, zarudnutí a hromadění hnisu kolem nehtu. V pokročilých případech může být nutná lékařská intervence, například podávání antibiotik nebo chirurgické ošetření.

Piluka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Nejčastější příčinou bolestí palce nohy bývá postupná destrukce chrupavky kryjící kloub, což vede k přímému kontaktu a tření okrajů kostí. Aby se mohla zvolit správná léčba bolesti, je potřeba znát diagnózu, která bolest palce u nohy způsobuje. Proto při bolestech navštivte lékaře.“

Autoimunitní a zánětlivé stavy

Autoimunitní a zánětlivé stavy, jako je revmatoidní artritida a dnavá artritida, mohou způsobovat chronickou bolest palce u nohy. Dna neboli pakostnice je revmatologickým zánětlivým onemocněním, které vzniká zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi a hromaděním jejích krystalů v organismu. Objevují se velmi silné bolesti kloubu převážně ráno a v noci. Řízení těchto onemocnění obvykle zahrnuje dlouhodobou léčbu zaměřenou na zmírnění příznaků a prevenci dalšího poškození kloubů.

 

Domácí léčba a sebepomoc

Pro mírnění bolesti palce u nohy lze často použít domácí léčbu. Zahrnuje odpočinek, aplikaci ledových obkladů k snížení otoku a použití protizánětlivých léků bez předpisu.

Důležitá je také vhodná obuv, která nepřenáší nadměrný tlak na palec. V případě buněčných deformit nebo vbočeného palce může pomoci použití speciálních ortopedických pomůcek, které korigují polohu palce a rozkládají tlak rovnoměrně při chůzi.

Profesionální léčba

Ve vážnějších případech bolesti palce u nohy může být nutná lékařská intervence. Léčba může zahrnovat použití silnějších protizánětlivých léků na předpis, kortikosteroidní injekce do postiženého kloubu nebo dokonce chirurgické zákroky, jako je odstranění buněčné deformity nebo korekce vbočeného palce. Fyzikální terapie může být také doporučena pro zlepšení mobility a posílení svalů kolem kloubu.

Zvláštním případem je léčba dny, kdy se předepisuje přísná dieta a zdravý životní styl. Tato relativně častá příčina bolestivého palce – ve vyspělých zemích postihuje 1–2 % populace – totiž do velké míry spočívá právě v jídelníčku a metabolismu jedince.

Prevence

Prevence bolesti palce u nohy zahrnuje udržování zdravé tělesné hmotnosti, nošení pohodlné a dobře padnoucí obuvi a vyhýbání se aktivitám, které zvyšují riziko zranění palce. Pravidelná péče o nohy, včetně správného stříhání nehtů a péče o kůži, může také pomoci předcházet problémům.

 

Zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy a pravidelného cvičení, je důležitý pro celkové zdraví a může snížit riziko některých stavů, které vedou k bolesti palce. Inspirovat se můžete články jak začít běhat, jak začít cvičit, nebo třeba poslechem podcastu Životozprávy, kde radí klinická dietoložka Tereza Vágnerová, jak obecně vybírat potraviny do našeho jídelníčku.

Závěr

Bolest palce u nohy může mít výrazný dopad na kvalitu života a mobilitu. Je důležité rozpoznat příznaky a pochopit potenciální příčiny, aby bylo možné zahájit účinnou léčbu. V mnoha případech lze dosáhnout úlevy od bolesti prostřednictvím domácí péče a změn životního stylu. V případech, kdy domácí péče nepomáhá, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Včasná a adekvátní léčba může zabránit dlouhodobým komplikacím a zlepšit kvalitu života.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://www.he­alth.harvard.e­du/pain/big-toe-got-you-down-it-may-be-hallux-rigidus

https://www.ve­rywellhealth.com/cau­ses-of-pain-at-the-big-toe-joint-1337792

https://www.he­althline.com/he­alth/sharp-pain-in-big-toe

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/14665-hallux-rigidus

https://footan­danklespec.com/com­mon-causes-of-big-toe-pain/

https://ortho­info.aaos.org/en/di­seases–conditions/stiff-big-toe-hallux-rigidus

https://www.ma­yoclinic.org/di­seases-conditions/ingrown-toenails/symptoms-causes/syc-20355903

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.